Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Aishenka píše:
Taky bydlíme na vesnici, máme tu obchod, školku, nějaké opravny, zahradnictví.. Velká není ale nám se tu líbí. Máme svá auta takže na velké nákupy není problém zajet, do Prahy to máme kousek. Neměnila bych, pocházím z vesnice kde jsem byla moc spokojená. Velká města, sídliště, centra, paneláky tam bych nemohla žít. (tímto se nechci dotknout těch kteří takto žijí)
Ale i ve městě se dá žít v domku se zahradou, v okrajové části, ovšem s občanskou vybaveností a možností využít mhd. Město neznamená hned panelák.
Nelisa píše:Aishenka píše:Ale i ve městě se dá žít v domku se zahradou, v okrajové části, ovšem s občanskou vybaveností a možností využít mhd. Město neznamená hned panelák.
Taky bydlíme na vesnici, máme tu obchod, školku, nějaké opravny, zahradnictví.. Velká není ale nám se tu líbí. Máme svá auta takže na velké nákupy není problém zajet, do Prahy to máme kousek. Neměnila bych, pocházím z vesnice kde jsem byla moc spokojená. Velká města, sídliště, centra, paneláky tam bych nemohla žít. (tímto se nechci dotknout těch kteří takto žijí)
Já to vím, proto jsem psala sídliště, centra, paneláky… tam bych žít nemohla.
Aishenka píše:Nelisa píše:Já to vím, proto jsem psala sídliště, centra, paneláky… tam bych žít nemohla.Aishenka píše:Ale i ve městě se dá žít v domku se zahradou, v okrajové části, ovšem s občanskou vybaveností a možností využít mhd. Město neznamená hned panelák.
Jj. Já tam žila a už bych se nechtěla vrátit. Ale na vesnici zůstat taky nechci.
to je právě ono…baráky co prodávají přímo v tom městě jsou strašně drahé protože je tu všechno kino,nemocnice restaurace,obchody,kavárny školky,školy,zájmové útvary práce prostě tak nějak všechno co se potřebuje…kdežto ve vesničce kam chceme jít jen jen 5km od města a ty baráky jsou třeba o půlku levnější…takže my máme jasno jestli chceme do baráku tak určitě ne tady ve městě ![]()
Já jsem se z městečka přestěhovala na vesnici…je tu klid ale bez auta děs nikoho tu neznám
…z dětma je to asi jiné tak ať to dopadne ![]()
nečetla jsem diskuzi, jen píšu svou zkušenost…
přestěhovali jsme se loni v květnu na vesnici 5 km od města, do té doby jsem celý život žila v centru města, takže nákupy probíhaly stylem „just in time“, byla jsem zvyklá, že mám všechno u nosu…
ve vsi máme krám, školku, školu a hospodu (a jednu hospodu kousek cesty dál, ale dá se tam dojít za chvilku) a jsme tu strašně spokojení
bydlíme na konci vesnice, malá tu může lítat dle libosti, zatímco v bytovce jsme se se sousedy max. pozdravili, tak tady nás přijali fakt skvěle, jen tady na našem konci jsou 4 holčičky stejného věku, jako je ta naše, takže si spolu můžou hrát, běhají nám tu zajíci, lišky, srnky, létají sem dravci i čápi, sousedka má koně, takže fakt paráda ![]()
dojíždění do města je v pohodě, akorát časem budeme muset pořídit druhé auto, protože když manžel jede na služebku, tak se nikam nedostanu… ale to je to nejmenší, fakt jsme tu spokojení a neměnili bychom ![]()
jen teda ještě pro úplnost dodám, že pracujeme z domu, takže do práce denně dojíždět nemusíme ![]()
Anonymní píše:
to je právě ono…baráky co prodávají přímo v tom městě jsou strašně drahé protože je tu všechno kino,nemocnice restaurace,obchody,kavárny školky,školy,zájmové útvary práce prostě tak nějak všechno co se potřebuje…kdežto ve vesničce kam chceme jít jen jen 5km od města a ty baráky jsou třeba o půlku levnější…takže my máme jasno jestli chceme do baráku tak určitě ne tady ve městě
Jo to je fakt, případně se člověk musí smířit s menším bydlením, v horším stavu, menší zahradou… My volili dočasnou přestupní stanici ve vzdálenějším místě za nižší cenu.
Já bydlím cca 15 km od Brna ve vesnici, cca 600 obyvatel a neměnila bych. Do města se autem dostaneš za chvíli, stejně tak i autobusem, vlakem. Jenže je vesnice a vesnice. Kamarád bydlí ve vesnici, do které bych nikdy nešla, je to „zapadákov“.
Musím taky reagovat. Celý život jsem bydlela ve městě. Zvyklá na dostupnost všeho. Pak šlo všechno nějak naráz a já se přestěhovala k přítelovi a jeho rodičům na vesnici. Když jsem zjsitila že jsem těhotná tak jiná možnost ani nebyla, protože jeho bych do města za nic na světě nedostala. Domeček je hezký, zahrada veliká. V podstatě bych si neměla na co těžovat,ale jak už bylo řečeno je vesnice a vesnice.Tady jedna hospoda a krám který se bude do pár měsíců rušit protože prostě nevynáší.Není tu kam jít.Abych si vyšla s kočárem někam na pěknou procházku..nemožné.Znám plno takových pěkných vesniček a ja skejsku zrovna tady
Jsem z toho docela nešťastná a ráda bych se vrátila do města kde je možnost hezkych ,klidných parků. Sednout si někam s kámoškama na zahrádku i s kočárkem. Všechno má svoje pro a proti ,ale kdyby šlo, hned bych měnila.. V mém připadě pomůže jen auto které se do budoucna planuje i pro mě, jinak si nedovedu představit že bych drncala s kočárem autobusem k rodičum , k doktorce,na prochazky.. atd..
Omlouvam se za román,ale takhle diskuse mi pěkně nahrála protože to vše jen dusim v sobě ![]()
já bydlím na vesnici celý život a nikdy bych do města asi nešla,jo jedině kvůli práci ale zase do baráku.Ted chceme stavět domek a taky na vesnici.pokud máš město kousek neváhala bych
Anonymní píše:
Musím taky reagovat. Celý život jsem bydlela ve městě. Zvyklá na dostupnost všeho. Pak šlo všechno nějak naráz a já se přestěhovala k přítelovi a jeho rodičům na vesnici. Když jsem zjsitila že jsem těhotná tak jiná možnost ani nebyla, protože jeho bych do města za nic na světě nedostala. Domeček je hezký, zahrada veliká. V podstatě bych si neměla na co těžovat,ale jak už bylo řečeno je vesnice a vesnice.Tady jedna hospoda a krám který se bude do pár měsíců rušit protože prostě nevynáší.Není tu kam jít.Abych si vyšla s kočárem někam na pěknou procházku..nemožné.Znám plno takových pěkných vesniček a ja skejsku zrovna tadyJsem z toho docela nešťastná a ráda bych se vrátila do města kde je možnost hezkych ,klidných parků. Sednout si někam s kámoškama na zahrádku i s kočárkem. Všechno má svoje pro a proti ,ale kdyby šlo, hned bych měnila.. V mém připadě pomůže jen auto které se do budoucna planuje i pro mě, jinak si nedovedu představit že bych drncala s kočárem autobusem k rodičum , k doktorce,na prochazky.. atd..Omlouvam se za román,ale takhle diskuse mi pěkně nahrála protože to vše jen dusim v sobě
Naprosto s Vámi souhlasím, bydlet na vesnici je sice „hezké“, ale každý vidí jenom to příjemné a je něco jiného bydlet v lokalitě, která má co nabídnout nebo s odpuštěním v „díře“. Nejhorší je snad zima a pokud by člověk aspoň občas „nevypadl“, tak je to na vesnici k uzoufání…
Anonymní píše:
ahojky chtěli bychom se s manželem stěhovat na vesnici,máme malou dcerku a momentálně bydlíme v menším městě v bytovce.Našli jsme pěkný domek ve vesničce jen 5km od toho města kde teď bydlíme, pravidelný autobusový spoj tam je ale jinak nic žádný obchod jen hospůdka…ale baráček stojí na moc krásném místě a tady z toho bydlení v bytovce kde nemůžu s malou na zahradu nám moc vadí…jen mě zajímá vy co bydlíte na vesnici jestli byste měnili?? Co se týče v budoucnu až dcerka bude větší atd…
ahoj já bydlím cca8 km od města, žádný obchod jen hospoda jak říkáš
NEMĚNILA BYCH!
ve městě jsem během chvilky na nákup, na večeři…
dojíždění do školy je bez problémů autobusem
první stupen a školka tu je tak děti jezdí do města , až do 6třídy
nehledě krásný vzduch příroda, jiné sousedské vztahy než ve městech…
nevíhoda, ale i víhodaje, že každý ví o každém, tak jestli ti budou děti kouřit tak to víš hned a jestli se budete třeba rozvádět tak to všichni budou vědět taky ![]()
ale stejně neměnila bych ![]()
Vyrůstala jsem v okresním městě, současně ale jezdila na víkendy na vesnici, kde naši stavěli a kam jsme se pak odtsěhovali. Takže coby dítě jsem měla porovnání obého. A z pohledu dítěte je to nesrovnatelný. To žití na vsi je mnohem větší dobrodrůžo, včetně toho, že v zimě nejede bus, páč prostě mrzne a řidiči zamrzla nafta. Nějak - aspoň tady tehdy - jsme neřešili kluci/holky a už vůbec ne věk a jestli jo, tak spíš až někdy s nástupem puberty. Není pravda, že není co dělat. Do určitého věku se tu dalo dělat cokoli. No jo no, v 16 pak už jeden má jiné zájmy, obzory, takové ty skoro dospělácké a má potřebu rozšiřovat skupinu lidí okolo sebe a kvůli tomu tvrdí, že nutně potřebuje jet do kina, divadla, na diskotéku, do fitka. Mimochodem, to malé fitko si dneska kluci zařizují v kdejaké klubovně obecního úřadu, to není o těch strojích. A ženský taky chodí cvičit na sál vedle hospody. To je fakt o tom, že člověk chce vypadnou ze vsi.
Pak jsem pár let bydlela v krajském městě v podnájmu a pak jsme postavili v té samé vsi, co naši. Inu, dostali jsme parcelu, co budu zapírat. Opět pokud mohu porovnat :
No, člověk mohl jít večer do hospody, kina, na kafe a nemusel řešit, v kolik mu jede poslední spoj domů. V nejhorším případě, když zrovna nejela noční městská, to prostě došel pěšky. Do vsi se to v njehorším taky dá, ale už je to slušná několikahodinová tůra. Když došel o vínekdu chleba, v okolí byl supermarket nebo aspoň nějaká večerka. Dalo se tam dojít i pěšky. Na vsi ten náš místní zuprmarket má otevřeno spíš tak několik hodin denně několik dní v týdnu a konkrétně pro pečivo je třeba vyrazit co nejdřív ráno. Když se chtěl člověk pobavit, vyrazit ven za kulturou,s tačilo se juknout na internet, kam. Na vsi se taky koná řada akcí. Ale nejčastěji je to tak, že pokud se jeden chce pobavit tak, jak se chce pobavit, tak si skoro tu akci musí připravit sám. Od maškarního pro děti až po hasičský přespolní přebor. A tak aspoň u nás je to tak, že řada lidí, kteří něco pořádají a něco ve vsi dělají a jsou činní, tak jsou jednou nohou snad ve všech spolcích a pokud tam nejsou, tak s nima nějak spolupracují minimálně při těch akcích. Neboli ve městě se může člověk bavit pasivně. Na vsi musí aktivně. Výhoda, nebo nevýhoda - jak to vezmete - je v tom, že tady člověk prostě nemůže být bezejmenný. Říkejte tomu drby, a nebo prostě sousedský zájem. Já vidím výhodu u dětí - ty se prostě ztratit nemůžou, nemůžou si dovolit ani moc velkej bengál, resp. vždycky je na dohled nějaká teta nebo strejda, kteří dají minimálně echo zase nějakému příbuznému. Pokud ne přímo rodičům. Výhoda nebo nevýhoda - jak se k tomu stavíte - je na vsi vlastnictví domu (pokud nebydlíte v bytovce) a jeho údržba. Jinými slovy - nehrozí, že byste se nudili
No, není tu doktor, pořádnej obchod, pošta, atd. No jo no. Co mně se týče, být to ve městě, asi bych stejně naložila kluky do auta a objela právě autem, páč rvát ještě nákup a všechno ostatní pěšky nebo městskou, na to jsem asi líná. Takže jen strávím v tom autě já nevím o dvacet minut déle. Jo výhoda - a ten nákup nervu do pátého patra bez výtahu, nýbrž si zajedu před vchodové dveře a v nejhorším pokud nemrzne nebo není tropično, ten nákup nechám prostě venku a nosím do ledničky postupně. Do školy ještě nejezdíme, ale jak to vidím u ostatních, co děti školáky mají, vono to taky tak hrozný nebude. Bude holt třeba sladit pracovní doby a program nás obou rodičů a to by se muselo, i kdybychom tu školu měli (do určitého věku) třeba za barákem. ![]()
Jo, a jezdím na kurzy na sídliště do krajského města. Chodím blokem paneláků, kdy mezi asfaltovým chodníkem a betonovou katedrálou je asi metr a půl čehosi zeleného, ale hlavně hodně podupaného a pokáleného a poházenehé vajgly a kdoví čím ještě. Já netvrdím, že moje zahrada je čistá jak křišťál, ale … v klidu můžu nechat svoje děti, aby se na ní válely třeba nahé. Hrozí jim v nejhorším, že dostanou zobanec od včely.
P.S. Asi bych měla přidat i to, že zrovna minulý týden, jak sněžilo, tak nám to zafoukalo jedinou příjezdovou cestu a obecní traktor, který jinak prohrnuje, se porouchal. Nu což, manžel byl připraven si vzít sekeru a pilu a jídlo na tři dny a vyrazit do práce, resp. na autobusovou zastávku (po tý zafoukaný cestě), pěšky. Ale tak to s eprostě v zimě stává, že padá sníh,a kdyby nebylo těchtéo drobných příhod, to bych ani neměla o čem líčit, takové dobrodružství, no ne?
![]()
Emilie píše:
P.S. Asi bych měla přidat i to, že zrovna minulý týden, jak sněžilo, tak nám to zafoukalo jedinou příjezdovou cestu a obecní traktor, který jinak prohrnuje, se porouchal. Nu což, manžel byl připraven si vzít sekeru a pilu a jídlo na tři dny a vyrazit do práce, resp. na autobusovou zastávku (po tý zafoukaný cestě), pěšky. Ale tak to s eprostě v zimě stává, že padá sníh,a kdyby nebylo těchtéo drobných příhod, to bych ani neměla o čem líčit, takové dobrodružství, no ne?![]()
![]()
Emi,
ještě štěstí, že máš doma ,,Dr.voštěpa,,
![]()