Bydlení u babičky kvůli škole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18151
13.1.26 00:18
@Catalina123 píše: Více

Je moc krásně, jaky jsi mela s bratrem vztah. :srdce:
Tady je vidět, jak jsou ty sourozenecké vztahy někdy důležité a jak je fajn nebýt jedináček. Ja to beru třeba z pohledu toho, ze moje primánka je nejmladší ze tří dětí a ty starší už mají svůj život, takže je by to až tak nepoznamenalo.
Pokud má ta zakladatelka víc děti, byla by situace taky jiná.
Nedávno jsem se seznámila s paní, která už je babička a jedno nestarší vnouče k ni taky v 10 letech utíká, protože je u ní klid a doma 3 mladší sourozenci, kteří dělají hluk, neustále mu něco berou a hašteří se. Ta situace je u každého jiná, my nevíme, proč se dítě zakladatelky tak rozhodlo a jaký k tomu má důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3425
13.1.26 02:14

@bigl Kde bereš jistotu, že bude i v neděli večer bude ještě doma? Klidně v rámci klidu může být doma 48 hodin z týdne a s rodinou bude trávit minimum času.
Jo vztah s babičkou, samostatný pokoj, atd… a kde je vztah s rodičem, sourozencem?
Navíc pokud bude 60 km od domova, asi nebude mít 3× týdně trénink, atd…, pokud vše nepřekopeš.

Příspěvek upraven 13.01.26 v 02:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3425
13.1.26 02:23

@bigl No já bych jako rodič již dospělých děti hodně přemýšlela co jsem udělala divně, že moje dítě ve chvíli kdy řeší 8G ( kterých má v okolí několik a může každý den dojíždět - čili to není TA jediná škola široko daleko -), zahodí rodinu, kamarády, být přítomen v rodině a na začátku šesté třídy se na 8 let odstěhuje ( takže v podstatě odstěhuje ) k babičce.
Taky jsem měla super vztah s babičkou jako dítě. Byla úžasná. Ale máma byla máma.
Tedy v 11 letech.
Na intr jsem odešla normálně na SŠ, protože těch škol bylo pár v ČR a úplně se odstěhovala později, takže domu po SŠ jsem se už nevrátila.
Navíc tady to zřejmě vymyslela babička a dítě tak nějak hezky namotivovala.
Ale v 11 letech kvůli gymplu, obědu a vlastnímu pokoji bych k babičce bydlet nešla ani omylem na trvalo. Protože dle mého nejde pouze o 4 večery ( možná 5). Jde o ten cvrkot v té rodině, jde o sdílení s rodiči, sourozenci, jde o to tam být. A o to v 11 přijde. A 60 km asi nebude jezdit na otočku, protože chce vidět na 2 hodiny mámu, protože chce s ní posdílet, protože chce řešit a protože se sourozencem půjdou bruslit, když se včera dohodli. Tu roli převezme ta babička. Navíc jako čerstvý důchodce.

Naši jsou čerstvě v důchodu, i když přesluhování. Jdou s dětmi do divadla, jedou s námi na výlet, mají vlastní skupinu s dětmi kde spolu komunikují a sdílí.
Ale taky hodně cestuji, studuji, chodí na kurzy a užívají si důchodu všeobecně pokud to jde :) a za mě je to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3425
13.1.26 03:02

A já si tedy pamatuji, jak trochu člověk životem na intru přišel o ten domov. Kamarádi fungovali dál, našli si nové s kterými sdíleli i přes týden. Ne každý chtěl čekat na víkend, měl vždy o víkendu čas, atd. Doma se občas o víkendu něco muselo pořešit, někam se jelo, někdo byl nemocný, máma musela akutně do práce, atd… Ale co se tam dělo přes týden člověk nevěděl, byl mimo vším. Navíc v pátek člověk přijel, rozkoukal se, v sobotu tedy něco, k tomu třeba udělat věci do školy, v neděli na cvičák a odpoledne / k večeru už zase na spoj a tradá do pátku. Nebyly mobily tedy, nebyl internet, neměli jsme PC, atd… Rodičům jsme volali z jediné budky venku ( kde se člověk nechtěl vynechávat ) ale i tak. Hodně jsme se osamostatnili i citově a ze začátku to bylo těžké. Vím, že jsme záviděli trochu ze začátku spolužákům co jezdili až v pondělí ráno. Měli doma tu plnou neděli.
Je to hodně let a dneska už to bude jiné díky pokroku, ale neumím si představit, že tohle povolím čerstvému šesťákovi. Navíc ohledně školy, kde ta volba je možná i jiná. Navíc dojezd 30-45 minut (dveře - dveře) bez přestupu není nic, co by se nedalo zvládat. To tedy ze zkušenosti mých dětí - ani nás nikdy nenutily se stěhovat.
A tedy ani nebyly osvobozeny z domácích pracích. Oni šli na sportovky, tak tam možná bylo méně učení než na gymplu. Ale zase zvládali k tomu i s dojížděním dělat sport.
A těch 30 minut cesty, využívali k učení, kecání s kamarády ( pokud jeli ), koukání do telefonu, atd..

Příspěvek upraven 13.01.26 v 03:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.26 03:42
@Snopy123 píše: Více

I tak může mít skvělý vztah s rodiči a sourozenci. Třeba i lepší, než když ho sobecký budou nutit zůstat doma.

• Citovat
  • Upravit
3425
13.1.26 03:44
@Anonymní píše: Více

Proč sobecky?
Navíc to vymyslela babička a dítě motivovala pokojem a obědem místo jídelny. To sobecké není?

Příspěvek upraven 13.01.26 v 03:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.26 03:45

Protože kvůli svým pocitům, závislosti na dítěti, mu nedovolíš vzdělání a život, po kterém touží.

• Citovat
  • Upravit
3425
13.1.26 03:48

A babička, která dítě motivuje na samostatný poloh a oběd místo jídelny není sobec?
Navíc jako čerstvý důchodce …

Nejsem závislá na svých dětech, všechny jsem je pustila do světa, dělají co chtějí včetně studia. Stejně jako šli na sportovku když chtěli …
Jen bych dítěti nepovolila gympl s bydlením u babičky, když X gymplu má možnost s dojezdem 30-45 minut dveře/dvere.

Příspěvek upraven 13.01.26 v 03:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.26 03:49

Vůbec to babička nemusela vymyslet. Jen dítěti mohla vyjít vstříc s něčím, co doma nedostane. Třeba jen dítě láká život ve městě a ne na vesnici.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.26 03:50

Ale pusotla jsi je do světa až když už jsi neměla jinou možnost. Kdyby tvoje dítě chtělo do světa v 11, tak bys ho držela kvůli sobě doma.

• Citovat
  • Upravit
3425
13.1.26 03:50

Vždyť to tady někde psala, že si myslí, že to vymyslela babička a dítě namotivovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3425
13.1.26 03:52

Ne, pustila bych ho do světa, kdyby nebyla jiná možnost než ta dotyčná škola. Tady možnost je. Nejde o tu jedinou konkrétní školu.
Dítě nevoli pouze 1 prioritu, ale s klidem tam našoupe další 2 školy do priorit a pokud se nedostane na 1, půjde na ty 2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.26 03:53

Myslet znamená houby vědět, že.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.26 03:54

A nebo si může napsat jen tu školu, nikde není určeno, že musí napsat 3. Pokud by mi dítě dobře argumentovala, tak bych mu umožnila život, jaký ono chce.

• Citovat
  • Upravit
3425
13.1.26 03:57

Takže když dítě se nedostane na školu s prioritou tak se odstěhuje k babičce i tak?
Nebo půjde na školy číslo 2 a 3 třeba s dojížděním a tedy najednou to bude ok?

Zakladatelka psala o prioritě 1. Asi by bylo fajn vidět, jak má postavené i ty další 2, protože ty by logicky měly byt taky u bydliště babičky, když po tom tak touží a neměli bychom mu bránit v přání.
Nebo by tam ani další 2 školy být neměly?
Předpokládám, že se i na 8 G dělá stejný systém jako na 4 leté obory. Asi ano, když zakladatelka zmiňuje priority.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin