Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chceme si s manželem koupit dům v polském pohraničí (Slezské vojvodství), protože jsou tam domy o polovinu levnější, než u nás. Měli bychom to do práce v „našem“ městě v ČR cca 15 minut autem, což je zhruba stejně jako teď z bytu, kde bydlíme. Řešíme spíš to, jaké bychom měli vztahy se sousedy, jestli dát děti do polské školky, až se narodí (teprve je plánujeme) apod.
Je tu někdo, kdo to taky řešil, nebo v Polsku bydlí? Díky za případné zkušenosti a názory.
@pastelka_smutna píše:
Ahoj, chceme si s manželem koupit dům v polském pohraničí (Slezské vojvodství), protože jsou tam domy o polovinu levnější, než u nás. Měli bychom to do práce v „našem“ městě v ČR cca 15 minut autem, což je zhruba stejně jako teď z bytu, kde bydlíme. Řešíme spíš to, jaké bychom měli vztahy se sousedy, jestli dát děti do polské školky, až se narodí (teprve je plánujeme) apod.Je tu někdo, kdo to taky řešil, nebo v Polsku bydlí? Díky za případné zkušenosti a názory.
Jít bydlet do Polska jen kvůli bydlení…je zvláštní. Nesnesla bych slyšet každý den, kolem sebe polštinu, povídat si se sousedy a skoro jim nerozumět, polskou televizi, rádio atd…
Bydlím blízko hranic, takže nám signál často přeskakuje na polský a riskovat, že ten problém budu mít o to větší, fakt ne
A to moje rodina pochází z Polska
Signál- myšleno mobil? Jestli to tak moc „přeskakuje“, tak použitím polského operátora (a SIM) se ušetří tak 60% nákladů a třeba data narostou o 500%.
Zajímavý, že přesně takhle jsem uvažovala taky - koupit domek v Polsku a jezdit pracovat k nám. Signál na tv by mi byl úplně fuk a polština se mi docela líbí.
Taky jsem uvažovala, hlavně po tom, co jsem viděla ceny novostaveb kousek za hranicemi..spoustu poláků však bydlí u nás, je to pro ně výhodnější
což naprosto nechápu neb je zde vše dražší..Jako hloupost mi to nepřijde, ale bude to chtít zjistit si vše ohledně bydlení, pojištění atd. Vše je tam jinak levnější, o jídle už ani nemluvím, benzín, nábytek..i když si budeš objednávat z polských e-shopů typu Zara, Zalando, tak tě to vyjde levněji než u nás.
@Anonymní píše:
Jít bydlet do Polska jen kvůli bydlení…je zvláštní. Nesnesla bych slyšet každý den, kolem sebe polštinu, povídat si se sousedy a skoro jim nerozumět, polskou televizi, rádio atd…
Bydlím blízko hranic, takže nám signál často přeskakuje na polský a riskovat, že ten problém budu mít o to větší, fakt ne
proto anonym, že jsi mimoň?
Bydlím v Polsku, ne v pohraničí a to je dobře, v poslední době bych se musela stydět, za Čechy na nákupech.. Žije se mi dobře, polsky mluvím i píšu. Děti si zvykly v polské škole, na náboženství nechodí. Na vesnici bych se nestěhovala.
@drewlet píše:
Bydlím v Polsku, ne v pohraničí a to je dobře, v poslední době bych se musela stydět, za Čechy na nákupech.. Žije se mi dobře, polsky mluvím i píšu. Děti si zvykly v polské škole, na náboženství nechodí. Na vesnici bych se nestěhovala.
Proc stydet? Ano, je jich v obchodech hodne, ale dokud nepromluvi, neni poznat, ze jsou to Cesi. Zkratka bezni zakaznici ![]()
Prodavacky nadsene nejsou (hodne prace), ale provozovatele obchodu ano
Jako dlouholeta zakaznice si s nekterymi prodavackami i hezky popovidam ![]()
@drewlet píše:
A ty jsi co? Pořád jen Češka. Myš nikdy nebude koněm ve stáji…nevím na co si hraješ. Já pocházím od hranic s Polskem a nevidím mezi Poláky a Čechy rozdíl. Jo jasně…u nás sklep je něco jiného než u nich…to je asi tak vše.
@Anonymní píše:
Bydlíme teď v Ostravě a na polštinu jsme zvyklí, polsky slušně rozumím a absolutně nemám problém s tím ji denně slyšet nebo se dokonce tento jazyk naučit. To, že by naše děti v budoucnu byly od narození bilingvní mi přijde spíš jako výhoda.
Popravdě jsme už byli na nějakých prohlídkách, a třeba s makléřkou jsem si v pohodě rozuměla, věřím, že po roce bydlení budu umět polsky prakticky plynule.
Tv mě nezajímá, dívám se max. na Netflix.
@drewlet píše:
proč by ses měla za Čechy na nákupech stydět? stydět by se měli naši politici, že to vedou tak, že se u nás každý den zdražuje, a divím se, že jim nevadí, že Češi peníze vydělané v Česku utrácejí v cizině ![]()
Poláci si jen mnou ruce a radují se, jak mají velké tržby
kdybych bydlela blíž, tak bych také na nákupy jezdila do Polska
@drewlet píše:
Ahoj, děkuji za tvůj příspěvek. Můžu se zeptat na více podrobností? Klidně do zprávy.
V době EU, obzvláště v pohraničí, se hranice stírají. Osobně bych se toho nebál, pouze je třeba si uvědomit, že formálně je člověk už v Polsku a tedy dopadají na něj především polské předpisy. Je nutné si vyhodnotit, zda to pro člověka není problém, protože vše se ve vašem případě pak bude řešit právě podle polských předpisů (např. výpočet důchodu). Pokud jste s tím v pohodě, pak není nejmenší problém.
@easydrink píše:
V době EU, obzvláště v pohraničí, se hranice stírají. Osobně bych se toho nebál, pouze je třeba si uvědomit, že formálně je člověk už v Polsku a tedy dopadají na něj především polské předpisy. Je nutné si vyhodnotit, zda to pro člověka není problém, protože vše se ve vašem případě pak bude řešit právě podle polských předpisů (např. výpočet důchodu). Pokud jste s tím v pohodě, pak není nejmenší problém.
To si myslím, že není pravda. Pokud pracuji/podnikám a odvádím daně v ČR, ale fyzicky bydlím kousek za hranicemi v Polsku (nemusím tam ale mít trvalé bydliště), tak budu dostávat český důchod a vše budu řešit s českými úřady. Nehodlám si měnit občanství ani trv. bydliště.