Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky.
Nikoho nebudeme kamenovat, proti sackovym cajum nic nemam, v praci jsem je taky pouzivala, akorat mi prijde, ze v tech sypanych mam vetsi vyber. Protoze nepiju ovocne, kterych je sackovych spousta, chodim nakupovat ruzne smesi do Oxalisu, ted jsem objevila smes Cukrove hvezdicky, coz je Honeybush a nove zeleny roibos, ten cerveny nemusim.
A vit co je taky dobry „caj“? Horka voda s citronem a medem ![]()
Jojo, v Oxalisu mají různé mňamky - teď mám v práci rooibos Borůvkový koláč a Sněhová nadílka, ovocný Divoká višeň a černý Kokosové pusinky. Ježíšek nám nadělil letos asi 15 čajů, ani si ty názvy nepamatuju, černý s růží, zelený marcipánový, vánoční, štrůdl… ![]()
Ahojky holciny, jdu k vam jen na skok, momentalne je moje parket „snazilka“. Chtela jsem se zeptat, zda nektera z vas nemate zkusenosti s „VZ cajovou smesi“, ktera by mela blahodarne pusobit na pravidelny cyklus a celkove na vajecniky, zanety apod.
Ivco_K, stazi : myslim, ze matovy caj by nemel dlouhodobe pit, pry to skodi. Vzdy je potreba po 10 dnech uzivaní tak 2 - 3 tydny matu neuzivat ![]()
ohledně toho mátového čaje - já mám zas dojem, že jsem někde četla, že po mátě se snižuje tvorba mléka. Ale taky ho teda miluju, jen jsem se nějaký čas radši mírnila.
jinak bez čajů bych se taky neobešla, od té doby co mám Agátu piju převážně roiboos. klasiku, zelenej i různě ochucenej. jsem na něm normálně závislá ![]()
Já jsem taky čajíčkomil. Teď v těhu si raději kupuji čaje v lékárně. V poslední době si pochutnávám na čajích od Megafytu (kupuji si sáčkové ovocné).
V
Tak dnes jsem zakoupila Myrtovnik citronovy, pry obsahuje velke mnozstvi vitaminu C, tak mi pani poradila, ze je to nejlepsi ted pri chripkach. Chutna to jako slaby caj s citronem, s medem to bude urcite vyborny, ale ja nesladim.
Taky mam nejaky bio Rodinny caj, je to fenykl, kmin a anyz a to teda chutna jako voda z brambor
, ale poporuje to kojeni, tak, co bych pro sveho drobka neudelala, ze? ![]()
Koupila jsem si Honeybush s visni a ten opravdu nadherne voni a skvele chutna.
A pak mam jeste zeleny roibos s melounem, ten mi doporucovala pani jako lahodu, ale pro me nic moc.
Ahojky já taky miluju Mátu..
Ale v televizi dávali v pořadu POD POKLICKOU že máta neni dobrá pro kojící ženy. Protože se přestává tvořit mléko. tak pa
Ahoj,
já mám moc ráda roibos - radši sypaný, v Oxalisu mají různé příchutě a jsou supr. Navíc je děsně zdravý a smí se neomezeně v těhu i při kojení. Navečer si dávám meduňku od Megafitu, prý pak mimi dobře spinká (mně spí dobře i bez něj
).
Někdo jste psal o roibos zeleným, tak to musím hned vyzkoušet.
Mátu si trhám po létě u přehrady v lesích, je to vodní máta a je děsně dobrá (suším u krbu). Ale nepřeháním to.
Hanka
mata a salvej SNIZUJE TVORBU MLEKA !!!
fenykl,anyz a spol naopak ZVYSUJE tvorbu mleka,proto je v kojicich smesich.
(smesi pro kojici ![]()
Dalif
Jak holky už psaly - máta by se neměla pít pořád, je to přece jen bylinka a s léčivými účinky a tu nemůžete neustále. Já jsem ji jeden čas taky dost pila a pak už mi to vůbec nedělalo dobře. Ale poradím vám na co je opravdu dobrá - na zažívací potíže samozřejmě, ale já ji hlavně používám při MS - bolí mě při ní záda a podbřišek ale stráášně a nechci do sebe valit prášky, takže ten den kdy je to nejhorší si uvařím během dne 3 hrnky opravdu silného mátového čaje a fakt to pomáhá! (mívám takové bolesti, že se to dá srovnat se začátkem porodu).
Vůbec s bylinkovými čaji bych byla opatrná -pokud jde o silné léčivky, tak je třeba poradit se s někým kdo tomu rozumí a neužívat je více než 2 měsíce. Ostatní se dají pít v podstatě pořád - ale je taky třeba je mezi sebou prostřídat (tzn. nepít celý rok stejný čaj) - jsou to třeba šípek, jahodník, maliník, meduňka, heřmánek, kopřiva (omezeněji), podběl a sléz (spíše při kašli)..
Meduňka - má podobné účinky jako máta na žaludek a bolesti, ale také zklidňuje a působí proti nespavosti, takž je dobré ji pít před spaním.
Heřmánek - na žaludek i nachlazení, na kožní problémy - ale pozor pro některé alergen zejména při vnějším užití (potřeba zkusit na malé části kůže) - já do heřm. čaje namáčím žínky na zadeček, žádnou reakci jsme nikdy neměli
Kopřiva - při jarních očistných kůrách, jako součást těhotenského čaje (obsahuje železo)
Odvarem ze šalvěje se dá kloktat při bolestech v krku i ho pít (ale nehodí se pro těhotné a kojící - na vnitřní užívání)
Těhotenský čaj podle zkušené německé PA (paní I. Stedelmann): smíchat stejné díly přesličky, řebříčku, maliníku, meduňky, třezalky, kopřivy, řebříčku a kontryhelu, 2lžičky směsi na hrnek čaje, pít 1-2× denně, má celkově pozitivní účinky na většinu těhotenských obtíží..
Klaris
Súhlasím s Klaris,s bylinkami radšej opatrnejšie..Ja si občas dám lipový,kopřivový,roibos,zelený,čierny čaj..z toho si robím len takú akože farebnú vodu..nechám vylúhovať len pár zrniečok.Pijem len to,na čo mám chuť..myslím,že telo si povie…napr. harmančekový čaj teraz vôbec nemusím.. Často pijem ovocné čaje.Niektoré sypané,čo sa dajú kúpiť sa dajú potom aj zjesť..
Ja skôr experimentujem tak,že k sušeným jablkovým šupkách dám škoricu..a tak podobne..veď to poznáte..ak sladím,tak len medom alebo jav.sirupom,keď som chorá pridám si do čajíku trošku zázvoru,milujem citrón alebo aj pomaranč do čaju..podľa mňa je veľa možností ako a z čoho pripraviť dobrý nápoj..záleží len na chuti.
a ešte ak môžem jeden môj tip.
vitamínový čaj: pár zrniečok čierneho čaju alebo 1lyžička,záleží na sile akú chceme,vylúhujeme.
keď trochu vychladne,aby sa nezničili vitamíny,prilejeme šťavu z citróna,grepu,ozdobíme plátkami pomaranča,lístkami medovky alebo mäty.môžeme osladiť,pijeme vlažný alebo v lete s ľadom. inak na ľadový čaj je spústu variácií..do čaju dolejeme napr.broskyňovú šťavu a tak…neviem síce či je to už pravý čaj ale je to zdravé a chutné.čierny čaj sa dá tiež nahradiť zeleným,bielym a pod.
Poznám zopár ľudí čo pijú čaj s mliekom..aj moja babička ho pila..neviem..čo vy na to?inak tiež kojím..ale žiadny špeciálny čaj na podporu tvorby mliečka som zatiaľ nikdy nevyskúšala..
![]()
ja taky pila porad caje,nejvic sypany cerny s bergamotem od TWININGS ten je mnamka..ale v tehu jsem musela prestat..
naucila jsem se pit kavu z obilovin,tak strasne mi zachutnala ze si ji delam nekolikrat denne!treba s mlikem..
na tvorbu mleka a chutove mnamka je caj z FENYKLU;doporucila me ho pediatra,nebo HERMANEK,ktery uklidnuje…
Roibos ma taky mirne povzbuzujici ucinky,takze s nim opatrne pri kojeni..
JInak si delam ty ovocne,s pomerancovou kurou ,tresnove apod..
MIMO jine horkou vodu s medem a citronem znam,piju litry kdyz mam teplotu nebo mi neni dobre ![]()
přidávám se k čajovým maniakům
Já mám ráda roiboss (není tam tein), zelené čaje, mátové - můj hodně oblíbený. Osobně mi je jedno zda sypané nebo sáčkové i když jednu dobu jsem sáčkové odmítala…
U kámošky piji - natrhanou mátu s mateřídouškou občas něco ještě přihodíme a je vynikající - lístky nepřecezujeme a nemusí se sladit (když už sladím tak zá:,–(ně domácím medem a nejlépe tmavým lesním)
Manžu jsem naladila na čajíky a má rád lapacho a zelený s havajským kvítím a i jiné si dá (v práci si z něj kvůli čajům dělají srandu
). V čajovně se dají sehnat rozmanité čajíky a spoustu jich je i bez teinu - takže z mého hlediska určitě lepší než jakýkoli ovocný nebo černý čaj.
Kámoška mi dala recept na přípravu takové vynikající mlsky (je tam i rum, ale ten by se dávat kvůli těhu či kojení nemusel) Pokud se mi povede dohledat tak to sem přihodím. Jen ve zkratce - je to směs sušených či mražených plodin (určitě musí být červený rybíz a pak cokoli), ty se zalijí vařící vodou a je to vynikající - může se pít teplé i studené a plodiny se pak snědí což je na tom to nejlepšejší!!!!
Tak ja proste miluju zelenej caj. V tehu jsem ho omezila jen na jeden hrnek denne (teda ja piju z tech pullitraku), ted uz to jsou zase dva litry denne, kojim jen minimalne. Ale delam si ho fakt slabouckej, kdyz ho udelam mamce, tak ta mi rekne, ze tu obarvenou vodu teda pit nebude.
Obcas rano snidam cerny caj s mlekem, ale malokdy, musim mit vylozene chut.
Z bylinek piju hlavne matu, kdyz me poboliva hlava, tak je to „lek prvni volby“.
Manzovi nechavam michat caje na ekzemy, jsou to procistujici byliny a asi mu to pomaha, je lepsi, nez byval.