Čeho jste se museli se psem vzdát?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3585
23.8.23 11:23

Jsme v bytě a máme čivavu. Odolávala jsem do dceřinných 12 let a pořídila, bylo to jedno ze špatných rozhodnutí v mým životě. 6 let jsme nebyly u moře, protože byť je to čivava, tak tam ji tahat nechci, nechat ji týden doma a kamoška by docházela, taky nechci, psí hotel už vůbec, nechci to tomu psovi udělat, mám v sobě jakýsi blok. Na tuzemské dovolené jezdí s náma /léto, zima/, sice už dost psy tolerují, ale třeba teď hledám zimní dovču, chceme už větší středisko na lepší lyžování, a tam zatím nemám nikde štěstí. I na té dovče je to trošku omezení, všude psi nemůžou a já ani nejsem zastáncem toho, aby všude mohli, takže za mě v pořádku. Nemůžeme se ani cestou stavit na oběd, protože do restaurace nesmí, ale jak říkám, nechci ani na zahrádku, podle mně tam psi nepatří, v autě ji nenechám. Je hodná, na pokoji nebo sama v chatě v poho vydrží, jen nemá ráda psy, takže pokud se potkáme v penzionu s jiným psem, tak se holt vyhýbáme. 2× do roka chlupy všude. Několikrát jsem ji ve 2 ráno musela vzít, protože se potřebovala napást trávy, uklidnit žaludek. Na chalupě vypustím na dvůr/zahradu a napase se sama, v tom paneláku holt převlíknout a jít ven, navíc se v noci venku bojím, Brno. V dešti, mrazu, když je mi blbě, prostě kdykoliv venčit, už jsem si zvykla, střídáme se s dcerou. Na baráku jsou některý věci řešitelnější. Na chalupě se venčí sama na velké zahradě, ale bobana tam neudělá, to musíme na procházku,,,ale to teda stačí pak večer. Je na vařené stravě, tak i peníze trošku, u veta v poho, tam chodíme jen na očko a odčervení, ťukám to.

Takže shrnuto, omezení to je, ale něco si dělám sama /třeba ten blok v hlavě ohledně hlídání apod./. Jak to tu někdo srovnal s dítětem, že to je taky jisté omezení ale stojí to za to, tak asi souhlas, on to ten pes vrací. Nicméně i přesto to považuju za chybu. Pejska si pořídím pak na důchod, kdy budu v baráku, to bude jiné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
23.8.23 11:24

@Judy Hopkava ono záleží i jaké je to plemeno- jak je náročné. I hlídání je jednodušší pro menšího psa než pro velkého. Štěnicí období je náročné, pak už celkem pohoda ;). Ale je to závazek na dlouhou dobu ;) @ropucha 02 to je fakt, zase když není pes jeden tak si dost vyhrají spolu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30321
23.8.23 11:29

A opravdu velký pozor na množírny. Co pozoruji, tak cenový rozdíl je čím dál menší, ale jistota, že to není to co kupuješ je stále veliká. My jsme čekali na štěňátko skoro rok, protože jsme chtěli od stejné chovatelky jako jsme měli minulou fenku. Vyplatilo se to, zase máme doma vyrovnanou, klidnou parťačku u které vím, že ničemu neublíží, snáší ostatní zvířata, miluje lidi a děti obzvlášť. Co mám v okolí psi bez PP, tak je tam vždy nějaký problém. Někdy se to teda povede aspoň, že to je do daného plemene vzhledem, ale už to nemívá vlastnosti toho plemena. Často tipujeme co všechno se tam mohlo potkat.
A při výběru si hodně nastuduj co od pejska očekáváš. Ona jsou sice krásná plemena, ale výchova je pak na bednu. My jsme chtěli původně irského setra, ale naštěstí jsme dali na radu a pořídili si gordon setra. Sice taky aktivní plemeno, ale proti irčanovi o dost klidnější a lehčeji vycvičitelné. Naši mají Border kolii a to je neštěstí. Ona neumí odpočívat a coby mladší byla stále v pohybu. Takže na toto pozor, ať máte něco co bude aspoň trošku kopírovat váš styl života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.23 11:33

Ahoj, za mě je velký rozdíl pes v bytě vs pes v domě. Pes v domě je prostě jednodušší, ano, chodí se s ním na procházky, to je jasné, ale pokud se někam jde tak není třeba ho brát s sebou.
Ségra má teď psa v bytě, už se budou za pár měsíců stěhovat, ale je to prostě problém. Pes chodí všude s nimi a pokud nemůže, tak musí zařizovat hlídání a venčení nebo po pár hodinách za psem.
Další co mi přijde blbé je, když je člověk na neschopence a hlavně když mu není dobře, tak se psem musí jít i přesto. Ano, většinou se to dá pořešit v rámci domácnosti, ale ne vždy.
Takže si to dobře promyslete, každopádně bydlíte v domě takže si myslím, že to bude ok. Když by Vám jo nebylo pár dní dobře, tak pes vydrží na zahradě a v případě odjezdu na výlet (to je další, jednodenní výlet je problém - jasně, pokud se jede do přírody tak psa vezmeš, ale třeba do ZOO psa nebereš, sice tam myslím můžou, ale to si člověk neužije s mladým psem a dítětem co je taky extra akční, ono asi hodně záleží jak máte staré děti). Takže za Vašich podmínek určitě, pokud byste bydleli v bytě tak bych do toho nešla.
Ale je to zlatíčko, milujeme ji všichni :srdce:

• Citovat
  • Upravit
149116
23.8.23 11:37
@Aspera píše:
My taky. Co je mimo plůtek občas padne za oběť mimina. Nedávno nám očesala rajčata. Chodila si na maliny. Krade jablka. :-) Atd.

Ale bude zdráv, takových vitamínů :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
23.8.23 11:38
@Anik píše:
Nemůžeme se ani cestou stavit na oběd, protože do restaurace nesmí, ale jak říkám, nechci ani na zahrádku, podle mně tam psi nepatří, v autě ji nenechám. J

Tohle není pravda a jestli to tak máš ty, není to univerzální pravda. O tom, jestli do restaurace smí psi, rozhoduje majitel/provozovatel restaurace. Moji psi se mnou sjezdili kde co, v restauracích jíme běžně a pes byl problém jednou jedinkrát, ve venkovské putyce, kde meli pivo, rum a utopence. Jinak nikde nebyl problém, vždy se ptám obsluhy, jestli se psem mohu, většinou psovi hned donesou misku s vodou, takže psi jsou u nich očekávaným hostem, jsou připraveni. Samozřejmě pes leží pod mým stolem a nijak neobtěžuje ostatní hosty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30321
23.8.23 11:42

@Anik my třeba s restaurací problém nemáme a běžně tam s fenulou zajdeme. Ona si sedí u židle a kouká jestli něco spadne. A to teda zatím není ještě tak klidná jako byla předchozí fenka, ale jde to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.23 11:42

Ještě teda doplním, počítejte s tím, že pes na Vás může být závislý tak, že nebude chtít bez Vás být u případného hlídání, např. ségřina fenka je na ni závislá dost. Přitom od malička ji učila a dávala na hlídání, ale prostě hlídání je naprosto v pohodě jenom u nich doma, takže hlídání musí k nim domů, procházky jenom kolem nich. Je teda pravda, že nyní po dvou letech je to výrazně lepší, nedávno jsme vyrazili na procházku i u nás a fenka čekala na paničku u nás, ale po téměř dvou letech tréninku :mrgreen: Třeba v případě dovolené by to u nás určitě nešlo, musela jsem bydlet u nich v době dovolené. Takže pořádně probrat i s případným hlídáním a nejlépe mít dvě možná hlídání.
Jo a podotýkám, že hlídat mi nevadí, jen prostě je to starost a ne vždy se to vyloženě hodí. No a hlavně, když je pes na nervy bez své paničky, tak je to fakt na prd. A to mě miluje, jen prostě panička je panička no :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
30321
23.8.23 11:43
@moof píše:
Tohle není pravda a jestli to tak máš ty, není to univerzální pravda. O tom, jestli do restaurace smí psi, rozhoduje majitel/provozovatel restaurace. Moji psi se mnou sjezdili kde co, v restauracích jíme běžně a pes byl problém jednou jedinkrát, ve venkovské putyce, kde meli pivo, rum a utopence. Jinak nikde nebyl problém, vždy se ptám obsluhy, jestli se psem mohu, většinou psovi hned donesou misku s vodou, takže psi jsou u nich očekávaným hostem, jsou připraveni. Samozřejmě pes leží pod mým stolem a nijak neobtěžuje ostatní hosty.

Přesně tak. Ještě se s ní přijde obsluha kolikrát i pomazlit. Já si teda nosím misku vlastní, ale taky prvně dostane občerstvení fenka a pak my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
23.8.23 11:44
Však ano, přiznávám, že podle mně tam psi nepatří a ani bych ji tam nebrala, nedělám to i když by to šlo. Však dotaz nezněl na omezení zákonná nebo vyhlášková, ale obecně na omezení, tak jsem to aspoň brala. Protože třeba venčení mi žádnej zákon nenakazuje, klidně může kálet doma, přesto se psi chodí venčit…
@moof píše:
Tohle není pravda a jestli to tak máš ty, není to univerzální pravda. O tom, jestli do restaurace smí psi, rozhoduje majitel/provozovatel restaurace. Moji psi se mnou sjezdili kde co, v restauracích jíme běžně a pes byl problém jednou jedinkrát, ve venkovské putyce, kde meli pivo, rum a utopence. Jinak nikde nebyl problém, vždy se ptám obsluhy, jestli se psem mohu, většinou psovi hned donesou misku s vodou, takže psi jsou u nich očekávaným hostem, jsou připraveni. Samozřejmě pes leží pod mým stolem a nijak neobtěžuje ostatní hosty.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.23 11:49
@Anonymní píše:
Tohle je velká pravda a proto stejně jako Ty doporučuju výběru psa věnovat velkou pozornost. Opravdu pokud pes nevydrží sám počkat v bytě, v autě, extrémně řeší cizí prostředí, loví a nelze ho pustit z vodítka atd., může to být hodně velké omezení.
My máme lovce jednoho, ale naštěstí toho nejmenšího, takže ten chodí stále na vodítku, ale není to zas takový problém, jako kdyby to byl velký, temperamentní pes, co třeba ještě táhne na vodítku apod. Stejně tak je velký problém agrese - vůči jiným psům, dětem, lidem, zase to hodně omezí možnosti, kam se psem bezstarostně jít. U nás je to hodně dané tím, že tři fenky jsou fakt úplně bezproblémové, poslušné, většinu času můžou jít na volno a nikoho neobtěžují, prostě nás jen doprovázejí. Na dovolené po většinu roku klidně jdeme do restaurace, na hrad atd. - v autě máme kennelku a počkají na nás tam klidně 2-3 hodinky. Jen přes léto je omezení to vedro.

Naše fenka loví a to nemá být lovecký pes, je to howavart. Je teda pravda, že je mladá, tak třeba to brzy ustane. Ale neustále si chce hrát se ostatními pejsky a to znamená, že ji musíme mít na vodítku jelikož sice poslouchá, ale jakmile je v té hře nebo prostě čeká na psa, tak neposlouchá, pracujeme na tom, ale jde to pomalu. A tahá dost, když vidí srnku nebo jiného psa :roll:

• Citovat
  • Upravit
42427
23.8.23 11:52
@ZvědaváTerr píše:
Nesouhlasím s tím že to není omezení… Nejde jenom o letní/zimní dovolenou. Je potřeba počítat s tím že je to fakt starost a zodpovědnost. I když jste na baráku je třeba ho pravidelně venčit, cvičit ho ( a to i v zimě, dešti, ráno je třeba dřív vstávat, prostě se připravit že občas si člověk povzdechne že se mu ven nechce ale prostě musí 😀) Spousta výletu už je sice možná se psem, ale samozřejmě na hodně míst pes nesmí. Počítat s tím že budou všude chlupy a sliny 😀 Pes taky něco stojí ( pokud ho chcete krmit kvalitně a ne sra*kama že supermarketu), taky výdaje na veterinu.. mě teď můj dědula (13 let), stál za poslední půl rok skoro dvacet tisíc + chodíme pravidelně na měsíční injekce které stojí skoro dva tisíce, není to teda úplně sranda.
Já si pořizovala psa jako svobodná a bezdětná, celý život pro mě byl skvělý parťák a člověk díky psa zažije úplně nový druh lásky. Snažila jsem se mu vždy hodně přizpůsobit, jak dovolené tak výlety jsem vybírala hodně podle něj, aby tam s náma mohl a aby ho to bavilo a občas jsem se prostě musela omezit a něco si odpustit ( jít na celý den na bazén, zoo, zámek atd..)Teď jsem ale v jiné životní fázi, mám malé miminko a je pro mě trochu náročné tohle skloubit se starým pejskem co už špatně chodí. Starám se o něj samozřejmě jak nejlíp můžu, miluju ho a děsím se dne až odejde…ale vím že až se to stane, tak si dalšího pejska jen tak nepořídím. Možná tak za patnáct let až budou děti velké 🤷
Každopádně na baráku to máte jednodušší a pokud jste s manželem i dětmi připraveni se trochu omezit tak proč ne 😊Příspěvek upraven 23.08.23 v 11:31

Psa v domě mám a rozhodně kvůli ní ráno dřív nevstávám (jen když se sama probudím). Na procházku chodíme večer. Pes je od půl šesté do příchodu prvního člena rodiny na zahradě - ne nestrádá tam, chce tam i o víkendu. Když jsme všichni nemocní, prostě je přes nejhorší období jen na zahradě. Stejně tak, když „jde blizard s vichřicí“.
Jediné co - musíme denně vysávat a je poničená zahrada - ale keříky polámané nejsou, do oplocených (cca 30 cm) záhonů neleze.
Dovolenou řešíme v rámci rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.23 11:58

Napíšu raději anonymně, protože tu nechci schytat čočku. My psa máme - teda manžel má. Já nejsem „zvířecí typ“ a k životu bych ho nepotřebovala. On tedy tvrdí, jak je to náš pes, ale já to prostě v sobě nemám :nevim: no ale to je jedno. Ono pes žádné velké omezení vlastně není, pokud ho budeš mít na zahradě (jen je potřeba u štěněte zabezpečit, aby ti ze zahrady neudělal jedno velké oraniště, ale to závisí i na rase a povaze psa). Jen bych určitě dopředu pořádně pořešila to případné hlídání, jestli jste zvyklí cestovat. Zda dotyční budou hlídat opravdu ochotně, případně jak to budete dělat, pokud vztah náhradní hlídač vers. pes nakonec nebude fungovat. To je totiž bohužel lehce předmětem sváru u nás.

• Citovat
  • Upravit
17995
23.8.23 12:07

Na dovolené jezdíme pouze tam, kam smí psi. Máme rádi hory, takže pro něj i pro nás super. Na dovolené se psem ale logicky nemůžeme oba (všichni) na výstavu, do muzea, do divadla atp. (psa na pokoji samotného nenecháváme). To se buď prostřídáme, nebo někdo akci oželí a dá si procházku se psem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
23.8.23 12:10
@Anik píše:
Však ano, přiznávám, že podle mně tam psi nepatří a ani bych ji tam nebrala, nedělám to i když by to šlo. Však dotaz nezněl na omezení zákonná nebo vyhlášková, ale obecně na omezení, tak jsem to aspoň brala. Protože třeba venčení mi žádnej zákon nenakazuje, klidně může kálet doma, přesto se psi chodí venčit…

Psasla jsi, že nemůžete do restaurací, protože tam psi nesmí. Do některých nesmí, do většiny smí. Že tam ty psa nebereš je v pořadku, ale neznamená to, že psi do restaurací nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný