Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, velmi vážně uvažujeme o tom, že si pořídíme psa. Jednalo by se o středního pejska přátelské povahy, přizpůsobivého, bydlel by s námi v rodinném domě se zahradou, máme dvě děti mladšího školního věku, manžel je na HO. Je to ale obrovská zodpovědnost, to si my dospělí uvědomujeme. Museli bychom domluvit hlídání, když pojedeme v létě/v zimě na dovolenou, s tím počítáme v rámci rodiny. Ale co dál? Omezil vás pes výrazně? Třeba až tak, že jste si řekli, že jste si ho neměli pořizovat. Budu ráda za upřímnost, takže klidně anonymně. Abyste to pochopili, nejde o to, že hledám důvody, proč ho nemít, ale chci se předem připravit a příp. ještě pořízení pejska odložit, pokud by to mělo být pro něj nedobré. Jinak jsme rodina, která psy miluje, ale přímou osobní zkušenost jako chovatelé nemáme. Díky.
Ne neomezil. Chodí s náma všude. Občas když to nejde tak holt zůstane doma. Na dovolenou máme hlídání. Myslím, že fungujeme stejně jako bychom psa ani neměli.
Jediného čeho jsme se museli vzdát je cestování se psem. Náš pes to špatně snáší a nechceme ho trápit. Tak cestujeme bez něj, vždycky to nějak uděláme aby s ním doma někdo byl. Jinak je dnes doba na cestování se psem příznivá, běžně jsou psi povoleni v campech, hotelech.
@Judy Hopkava píše:
Ahoj, velmi vážně uvažujeme o tom, že si pořídíme psa. Jednalo by se o středního pejska přátelské povahy, přizpůsobivého, bydlel by s námi v rodinném domě se zahradou, máme dvě děti mladšího školního věku, manžel je na HO. Je to ale obrovská zodpovědnost, to si my dospělí uvědomujeme. Museli bychom domluvit hlídání, když pojedeme v létě/v zimě na dovolenou, s tím počítáme v rámci rodiny. Ale co dál? Omezil vás pes výrazně? Třeba až tak, že jste si řekli, že jste si ho neměli pořizovat. Budu ráda za upřímnost, takže klidně anonymně. Abyste to pochopili, nejde o to, že hledám důvody, proč ho nemít, ale chci se předem připravit a příp. ještě pořízení pejska odložit, pokud by to mělo být pro něj nedobré. Jinak jsme rodina, která psy miluje, ale přímou osobní zkušenost jako chovatelé nemáme. Díky.
no i na baráku je dobré chodit se psem na procházky. Navíc je třeba se předem rozhodnout, jestli bude spát venku nebo doma. Je třeba počítat i s tím, že může mít různé zdravotní problémy, takže veterinář bude stát docela peníze. Naši museli investovat do všech svých psů, hlavně koncem jejich života. No a hlavní jsou ty dovolené.
Pes nás v ničem neomezil.
Jen bacha, pes je jako tetování. Jeden nikdy nestačí 🐶 🐶 🐶
@vokishka Ano, to je jasné, že pes potřebuje i procházky, nejen zahradu, ale jde o to, že na rychlovku vyčůrání je to lepší, než kdyby byl zavřený v bytě a my jsme se museli pokaždé „vypravovat“. Finance jsou určitě taky velké téma, o tom žádná… ![]()
Vzdát ani ne, spíš mi to hodně dává, hlavně citově
ale určitě čas na procházky počítat i v dešti, nestačí jen běhat po zahradě… plus peníze (veterina, žrádlo).. plus ta péče když nejste doma (hlídání), někdy je nutno přijet domů odněkud dřív kvůli venčení, ale když bude na zahradě, tak se vyvenčí tam… za mne život jedině se psem
![]()
@Lucy75 píše:
Vzdát ani ne, spíš mi to hodně dává, hlavně citověale určitě čas na procházky počítat i v dešti, nestačí jen běhat po zahradě… plus peníze (veterina, žrádlo).. plus ta péče když nejste doma (hlídání), někdy je nutno přijet domů odněkud dřív kvůli venčení, ale když bude na zahradě, tak se vyvenčí tam… za mne život jedině se psem
![]()
tak můj otec jezdí z každé oslavy domů kolem páté, jen třeba na půl hodinky, protože je jejich miláček zvyklý večeřet v té době a aspon chvíli mu udělat společnost. Asi by nepřežil, kdyby si takhle neodskočil
(oslavy se konají ve stejném městě, jako bydlí).
Jo, musíte si taky zkontrolovat pořádně plot, protože psi jsou vynalézaví ![]()
Ahoj, psa mám 12 let, druhého psa k němu 7 let. S aktuálním mužem máme dohromady už čtyři, měli s dcerou taky dva, když jsme se dali dohromady.
Jestli je to omezení? Asi záleží, jaký máš životní styl. Po práci musí někdo z domácnosti jít hned domů venčit, několikrát týdně potřebuje pes delší vycházku nebo nějakou aktivitu, kterou se unaví fyzicky i psychicky. Je potřeba vyřešit jeho přepravu v autě (=pokud jste větší rodina, budete možná potřebovat dost velké auto), na dovolenou si zajistit kompetentní hlídání nebo dovolenou přizpůsobit tomu, že pes pojede s vámi. Pokud jede s vámi, tak počítat s tím, že ve vysokých teplotách nemůže třeba čekat sám v autě, když byste chtěli dělat něco, kam pes nemůže. Ale naši jsou třeba hodní a když jsou utahaní, vydrží počkat sami i v ubytování. Velká výhoda je, když pes neloví a může chodit hodně na volno. Když vydrží sám doma, v autě, když neřeší cizí prostředí a dobře vychází s lidmi, dětmi i jinými psy. Pokud něco z toho nedává, je to určité další omezení, než se to třeba naučí, nebo trvale, pokud ho to naučit nelze.
Samozřejmě je potřeba vyhradit na psa taky určitou část rodinného rozpočtu, rozmyslet si, čím ho budete krmit a tak.
Za mě - pes určitě nějaké omezení je, ale pokud je to hodný, přizpůsobivý pes a věnujete mu na začátku nějaký čas a úsilí, abyste ho naučili věci, co od něj budete potřebovat, tak pak ta radost určitě převažuje nad starostí. Ještě pokud je samozřejmě pejsek zdravý. Pro nás nejsou velké omezení ani ti čtyři, ale samozřejmě už to budí nějakou pozornost
a více času s nimi trávíme v přírodě…
@Judy Hopkava píše:
Pocita i rodina s hlidanim vaseho psa?
Me by pes omezoval ve venceni za kazdeho pocasi, v pripade nemoci atd.
Se psem bych nemohla vyletit, tak jak jsem zvykla a vlastne vubec zit spontane. S muzem jsme psa zavrhli, protoze na nej nemame cas a nechceme se omezovat.
Podotykam, ze doma, u rodicu, jsme psa vzdycky meli.
Zatím dovolené u moře. Protože má teprve rok a my ho nechceme dávat na hlídání. Ještě je moc mladý. Do hor může klidně. Ale zas my na ty horské túry úplně nejsme.
V domku te to moc neomezi.
Na stari akorat pes potrebuje vic pece.
A doma poradny plot a holt zahrada nebude jako z katalogu. My mame zahonky a okrasnou cast oplocene.
Jasně nějaké malé omezení proběhlo. Loni jsme byli bez psa, tak jsme o prázdninách prolezli kde jaké muzeum, zámek, hrad atd. Letos už máme opět štěně, tak jsme chodili na etapy. Někde manžel s dětma, někde já a kde to jde, jdeme všichni a učíme mimino, že musí být v klidu. Mě loni strašně vadilo, jak nás nic netáhlo ven. Teď je horko, člověk by se válel ideálně jen doma ve stínu, ale chlupatice nás vytáhne min. dvakrát denně na pořádnou procházku. Díky ní jsme se i na dovolené dostali na místa kam bysme bez ní nešli, ale když musí člověk několikrát denně vyrazit ven, tak hledá nové cestičky.
Dovolené bez ní nyní neděláme, počítáme s tím, že musí s námi a i to jde. Letos zvládla ani ne roční, týden v kempu, pak skoro týden na chatě a v hotelu. Vše v pohodě.
Je pravda, že zahrádku jsme museli pořešit jinak. Koupila jsem vyvýšené záhony. Protože plot v plotu mi přijde hnusný a nechtěla jsem to tak.