Cena za nakrytí feny, kolik?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8523
4.12.15 20:04
@Icestar píše:
@teckaa Není to tak vždy, že ten co se zeptá prvně na cenu, nebyl by dobrým majitelem. Pár se mě jich taky takhle zeptalo a já se na oplátku ptala, co mají se psem v plánu. Ono jde i o to vybrat člověka, který ví, co to obnáší mít borderku - zkus si představit, že se ti vrátí pěti, šesti měsíční štěně zpátky, psychcky vydeptané a zkažené od původních majitelů, co s ním? Plnou cenu ti za něj nikdo nedá, ani kdyby bylo v povaze milionové, a agresora už vůbec nikdo nechce… Takže je tu i tenhle aspekt, proč hledat opravdu dobré majitele.

Ptáš se na důvod vysoké ceny. Není jen tak. Počítej se mnou, můj konkrétní příklad. Pořizovací cena feny - 16.000,– Kč. Rentgeny nutné k uchovnění - 3.500,– Kč. Vyšetření očí nutné k uchovnění - 1000,– Kč. Genetický test na TNS a CEA - 2.000,– Kč (není nutný, pokud ho mají rodiče s výsledkem „normal“). Přihláška do klubu: 600,– Kč. Přihláška k bonitaci 200,– (díky členství v klubu jen dvě stovky, jinak by to bylo 1.500,– Kč). Veterinární úkony před krytím (výtěry, krev na progesteron) cca 2.000,– Kč. Vyjížďka za ženichem - 3.000,– Kč (jen benzín). Krytí - 1000 EUR (asi 25.000,– Kč). Sono a vet pro fenu v období březosti 1.000,– Kč. Odčervení, očkování, čipování štěňat - 7.000,– Kč. Vystavení průkazů původu - 1.400,– Kč.

To už jsme na částce 62.700,– Kč. A to nepočítám všechny ty benzíny, nutné pro cestu na veterinu, obyčejné poplatky za veta, krmivo. Dále nezapočítávám cenu za tréninky (cca 400,– týdně v průměru) a závody, díky kterým má na kontě několik titulů, ani benzín, projetý na tyhle tréninky a závody. Jen výdaje nutné k uskutečnění vrhu.
Teď si vezmi, že budu štěně prodávat za 10.000,– Kč. Narodilo se mi jich šest. Tahle cena by nepokryla ani náklady. Přitom v té ceně je také chovatelský servis, chovatelské know-how (kolik večerů jsem proseděla studiem rodokmenů a hedáním toho pravého ženicha!), ale třeba ani náklady na krmení štěňat! A že papali dobroty - kupovala jsem hovězí za 181,– Kč kilo, hezky škrábané, žloutky do toho, no měli se u mě náramně. S sebou dostali bohatou výbavičku, která taky nebyla zadarmo.
Tak mi teď řekni, jaká je podle tebe symbolická cena a důvod, proč by se takové štěně mělo za ni prodávat.

No vidíš, kdybys sekala bezpapíráky, tak bys žádný vyšetření apod. platit nemusela, bouchla bys štěně třeba za osmičku a byla bys 40 tisíc v plusu. :pankac: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11602
4.12.15 20:06
@teckaa píše:
Kazdopadne je to zvlastni cinnost, tohle pestovani psu, trochu to na me pusobi, ze je to o penezich…My, az budeme porizovat dalsi stene, rekla bych, ze stejne koupime nejake bez PP. Je to jakoby lidi, co maji cukrovku nemohli mit deti jen proto, ze nejsou „cisti“, jak chtel kdysi jeden nemecky vudce…

ano je to o penězích, my jsme za těch 11 let chovu těžce v mínusu, asi tak půl milionu, možná i víc, nějak jsme to už přestali počítat… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
4.12.15 20:09

@Almondea asi to neumite :roll: ne samozrejme si delam srandu…ja bych nato nemela ta prace a pak se s nima rozloucit :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11602
4.12.15 20:16

A navíc si myslím, že člověk, který šetří při pořízení psa, tak bude šetřit i dále - takže i na jeho krmení, péči, veterinární náklady, prostě všechno. Je to přeci „jen pes“. :zed:
Naštěstí se jedno naše chované plemeno bez PP prakticky nevyskytuje, jen opravdu vyjímečně. Péče o něj je poměrně nákladná záležitost, proto i ten, kdo si ho chce pořídit, s tím tak nějak počítá už při koupi. Ono je těžší sehnat štěně i s PP dost často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11602
4.12.15 20:18
@Lucie66 píše:
@Almondea asi to neumite :roll: ne samozrejme si delam srandu…ja bych nato nemela ta prace a pak se s nima rozloucit :,(

Však tvrdím pořád, že jsme víc milovníci psů než chovatelé. :mrgreen:
Jinak my odchováváme štěnata jen když si chceme některé nechat, tak to je lehčí, když mi jedno zůstane doma. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
4.12.15 20:19

@Almondea jo to je taky tezke ja si taky ted vybrala pesana ktery se hur schani.Tak uvidim jak se postesti. Jinak smekam pred chovateli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
4.12.15 20:21

@Almondea jo to bych si taky musela alespon jedni nechat.Ale ja bych nato nemela, mame fenku s PP, ale radsi si zase stene koupim nez to vsecko podstoupit. Jenze u nas je pes proste pritel a ne zvire.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59410
4.12.15 20:38
@teckaa píše:
aha, z tveho popisu teda chapu, ze zeplatm li se na cenu stenete, tak nenabizim kvalitni podminky pro stene. Takze by se me chovatel asi ptal, jake mam zkusenosti s rasou a jake jsou me cile se stenetem. V posledni rade by se asi chovatel stenete sam rozhodl, komu stene dat, jestli lidem co s nim nebudou nic delat ci lidem, co maji ambice treba ve sportu… a kdyz ta cena neni dulezita pro majitele, proc je tak vysoka? vzdyt by to stacilo dat jen vybranym lidem za „symbolickou“cenu a behem zivota psa si hlidat, zda opravdu dela to, k cemu se budouci majitele zavazali…

otázka je co je vysoká cena ;). chovatelka od které máme štěně tak fenu koupila v neměcku za 1000 euro, jezdí s fenama na výstavy pořád ale z 90% do ciziny a je to ajnsé, čím více ocenění tím lepšího si pak může vybrta krycího psa a pak si může říct nějakou cenu aby se jí pokryly i náklady s cestovánim. tak to prostě je ale je pravda že je chovatel a chovatel. ceny se nepíšou kvůli konkurenci, já se tenkrát na cenu ptala až naposled, ale když jsme vybírala tak s PP už měli někde štěnata od 8000, já teda hodně koukala na vzhled feny a i krycího psa, ano máme nejdražšího psa v rodině a tomu nejmenší ale já se rozhodovala až při návštěvě u chovatelky, pokud by se mě am cokoliv nezdálo tak bych se rozloučila a štěně nebrala. mě zase přijde moc drahé štěně bez pp za 5000 a víc. No i 2000 je moc, za co jako chtějí 5000??proč nemají bonitaci, nějakou výstavu, to je přece oproti odchovu daleko jednoduší, proto se většinou kříží 2 psi co neprošli bonitací, je tam nějaká vada, klidně jen povahová a to je prostě špatně, to raději fakt už psa z útulku a ne podporovat takovéhle chovy. ale vim že i mezi chovateli s PP jsou hajzlíci a nejvíc napoví návštěva u nich doma a ne brát štěně za každou cenu. my měli strop 12 000 za štěně, no nakonec to bylo víc ale manžel řekl že pokud se mě bude vše zdát v pořádku že ty peníze dáme a myslim že jsme vybrala fakt dobře :palec: a chovatelka jednou za čas volá jak a co, jen prý jedněm lidem za 30 let co psy chová štěně odebrala :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
4.12.15 20:50

@Markéta80 - otec našeho psa je import z Austrálie. Ani nechci vědět, kolik za něj chovatelka dala. 8o

Jinak jsem nedávno viděla na FB našeho města inzerát, kde někdo prodával křížence yorků a biewrů za 6,5 tisíc. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59410
4.12.15 21:00

@PetraJ biewra ani neuznávam, to je PP z německa, na výstav ni nemůže :mrgreen:. ale právě ti jorci už se taky kříží s čimkoliv, dá se tomu nějaký super název a šup bez PP 10 000 :mrgreen: :mrgreen:. Já chtěla fenku jako mazla a mazlí se velice ráda :mrgreen: :mrgreen: ale PP má, manžel zkoumal rodokmen a prý co jsme si to koupili, všichni z ciziny :mrgreen: :mrgreen:. všichni naší chválí že je fakt povedená, věřim že i výstavy by měla úspěšné ale nemam čas s ní nikde jezdit, navíc do ciziny, ale já ani štěnata od ní neplánovala, má sotva 2kg, její matka neměla nikdy lehký porod tak proč riskovat a pak je někomu dát? No pokud by tam byla fenka tak tu bych si nechala no :mrgreen: :mrgreen:, navíc ani nemáme podmínky na odchov takže zatim nám stačí jedna, konečně už je to s ní zábava a ne jen lítání ven :mrgreen: ale pokud ybch se zbláznila tak bych kontaktovala chovatelku, sice počítam že už asi bude s chovem končit, je jí už určitě 70 ale snad by poradila na koho se obrátit ale zatim nám stačí tahle :mrgreen: :mrgreen:. To víš kupující si řekne to je kšeft ty štěnata ale už nevidí ty výdaje, na kvalitní štěně musíš mít kvalitní rodiče a ti zadarmo nejsou. ježdění na výstavy taky neni zadarmo, chovatelka jezdí- neměcko, rakousko, madarsko a hlavně teda ten čas a štěnata vždy plánuje takhle na zimu že do jara je prodá a od jara do podzimu je na chalupě a tam sice prý má vše ale se štěnatama by tam nechtěla být. vypiplané je teda měla :lol: :lol: za křížence max cenu očkování a žrádla, za co jako 6,5 tisíce?? nechápu :jazyk:, to je teda na mě drahá sranda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
4.12.15 21:20

@Markéta80 - tak zkuste jednu výstavu, klidně nějakou krajskou, tam moc psů nebývá, třeba vás to chytne. My takhle byly s dcerou na krajský, psovi bylo pět měsíců a byly jsme z toho nadšený. Já, že pes měl úspěchy a holka, že si mohla zkusit juniorhandlig a bavilo jí to. Takže na jaře ty výstavy zase rozjedem. U nás je problém v tom, že já nemůžu jezdit autem nikam, kde to neznám, protože nemám orientační smysl a bloudím i s navigací :lol:, takže my můžem jezdit na výstavy po okolí nebo budu závislá na někom, kdo by tam jel, že bych se vtírla. :lol:

Jinak jedna kolegyně si taky koupila biewra, dala za něj osm tisíc a moje druhá kolegyně, která má chovatelskou stanicí psů (ale jiný plemeno), ta to nemohla rozdejchat, že někdo dal tolik peněz za vořecha. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
4.12.15 21:43

@teckaa ty jsi dobře mimo..to by mě zajímalo, jaká veterinářka je ta tvá kámoška, že málokterá léčba je účinná :lol: já jsem veterinář a veterinářů znám hodně a ty plácáš nesmysly..o lékařství nemáš šajnu.

a je dost rozdíl se rozhodnout, že prostě do nákladné léčby by člověk nešel..ok, ne každý to tak má. Ale je hnus fialovej pořídit si živého tvora a v případě nemoci ho nechat chcípnout! A že takoví experti chodí a chodí..dojdou s polomrtvým psem, že chcou utratit, že už je dlouho nemocný a psi prostě umírají..i když jde o věc, která by se dala řešit dříve, nenechat zvíře trpět.

a jinak nevěřím, že se lidi poučí..dál budou proudit davy pseudojorků, pseudočivav…už je i dost agresivních labroušů a zlaťáků, protože lidem jde hlavně o zjev, ne o chování psa..všechna populární plemena mají zástupy zmršených jedinců, kteří tak nějak vypadají, jako to plemeno, plus mínus..povahově to je ale hrůza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
4.12.15 21:46
@wifi.. píše:
@teckaa ty jsi dobře mimo..to by mě zajímalo, jaká veterinářka je ta tvá kámoška, že málokterá léčba je účinná :lol: já jsem veterinář a veterinářů znám hodně a ty plácáš nesmysly..o lékařství nemáš šajnu.

a je dost rozdíl se rozhodnout, že prostě do nákladné léčby by člověk nešel..ok, ne každý to tak má. Ale je hnus fialovej pořídit si živého tvora a v případě nemoci ho nechat chcípnout! A že takoví experti chodí a chodí..dojdou s polomrtvým psem, že chcou utratit, že už je dlouho nemocný a psi prostě umírají..i když jde o věc, která by se dala řešit dříve, nenechat zvíře trpět.

a jinak nevěřím, že se lidi poučí..dál budou proudit davy pseudojorků, pseudočivav…už je i dost agresivních labroušů a zlaťáků, protože lidem jde hlavně o zjev, ne o chování psa..všechna populární plemena mají zástupy zmršených jedinců, kteří tak nějak vypadají, jako to plemeno, plus mínus..povahově to je ale hrůza
:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
4.12.15 22:03

Tak my máme 5ti letého pinče. V době kdy jsem ho kupovala, jsem neměla šajnu něco o chovatelsví a množírnách. :,( :,( Máme teda psíka „pinče bez PP za 2000,–. Hodně lidí se mě ptalo zda bych ho neposkytla na krytí fenky, ale vždy říkám, že ne! že tohle nepodporuji! Takže náš pejsek se nerozmnoží.. Ale na jeho obranu, ten pes nebyl nikdy nemocný, nevrazili jsme do něj nikdy ani korunu. (krom tabletek,“pedikury" a těch klasických věcí) Snad tomu bude i doposud.. Pokud si pořídíme někdy druhého pejska, bude rozhodně z útulku. Mám ale známou, co má fenku a dvakrát ročne má štěnata, jsou to všechno voříšci.. Je to hnus na to pohledět.. Pár štěnat prý utopí, pár jich podarují a par si nechají a ti zase oplodní fenku :poblion: :poblion: :poblion: :poblion: :poblion: Tolikrát jsem jim říkala, at ji vykastrují! nedají si říct. Už jsem i uvažovala, že bych je nahlásila, že mají množírnu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59410
5.12.15 00:19

@PetraJ jenže to chce bonitaci a pak jen výstavy, balíčkovat srst se me nechce, sice má dlouhou srst ale tohle ne :lol:. auto momentálně nemáme, manžel má často víkend v práci takže prostě ani časově to nejde ale stejně bych štěnata nechtěla, to vůbec nevim kam bych je dala aby měla s nima trošku klidu :?. Lidi jsou prostě hloupí, za křížence jorka dát tolik :lol: :lol: a o tom to je. Kdyby tohle lidi nepodporovali tak s eto neděje ale když jim za štěnata zaplatí tak další hárání šup a další krytí a navíc u biewrů nikdy nevíš jaká vyleze barevná kombinace :lol: Já chovatelce rovnou řekla že jí chceme prostě na mazlíčka a ona že to je pro ní nejdůležitější aby se měla dobře ;) Výstavy jsou nad naše časové možnosti :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný