Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
Pracuji v DC jednoho retezce a i pres to, ze potraviny byli fakt drahe, tak u nas zisky klesly o 60%. Sklad byl na pul prazdny, vubec se nepickovalo zbozi. Jasne, ze musi zdrazit vzdyt jim taky energie a dopravu zvedli. Musi to byt prece v nejake rovnovaze. Proto by mel zamestnavatel alespon trochu dorovnavat plat vuci inflaci. Delam u potravin a taky me to stvalo, ze jsem davala 120,– za maslo, ale kdyz to pak clovek vidi i ze vnitr tak to je opravdu o necem jinem. A retezce reaguji na to co lide zrovna nejvic kupuji, proto tam hodi vyssi cenu. Porad musi zaplatit stejne lidi, stejne energie a i dopravu ze skladu a jak jinak to ma udelat nez zvednout ceny. Me na stesti zamestnavatel kazdy rok pridava na vyplate.
120 za máslo?
@Tomie Souhlasím. Pečivo absolutně neberu jako základní surovinu. My ho kupujeme úplně sporadicky, maximálně koupíme tousťák, který vydrží, protože si k salátu opečeme jeden plátek.
@Anonymní píše:
Pracuji v DC jednoho retezce a i pres to, ze potraviny byli fakt drahe, tak u nas zisky klesly o 60%. Sklad byl na pul prazdny, vubec se nepickovalo zbozi. Jasne, ze musi zdrazit vzdyt jim taky energie a dopravu zvedli. Musi to byt prece v nejake rovnovaze. Proto by mel zamestnavatel alespon trochu dorovnavat plat vuci inflaci. Delam u potravin a taky me to stvalo, ze jsem davala 120,– za maslo, ale kdyz to pak clovek vidi i ze vnitr tak to je opravdu o necem jinem. A retezce reaguji na to co lide zrovna nejvic kupuji, proto tam hodi vyssi cenu. Porad musi zaplatit stejne lidi, stejne energie a i dopravu ze skladu a jak jinak to ma udelat nez zvednout ceny. Me na stesti zamestnavatel kazdy rok pridava na vyplate.
Stejne lidi, stejne energie, stejnou dopravu, a aby zachovali stejny zisk.
To klicove ti tam chybi.
Vsichni se uskromnime krome „majitelu“ tech retezcu, ti proc by to delali.
@Anonymní píše:
Guna je super, je to kolagen.Pohybuji se ve sféře soukromého zdravotnictví a to byste teprve koukali, co jsou lidi schopni za sebe nechat, statisíce za vysetreni, a pak menší statisíce za doplňky.
Mám zvířata, takže na peci nehrazenou pojišťovnou jsem “zvykla”, sama mám štěstí a vic jak 15K najednou jsem nemusela platit, ale některým lidem se to vyšplhá během několika hodin na 100-150. Pak jdu sama se sebou k doktorovi a jsem stastna jak blecha za doplatky v rámci par set.
Jo, tak já si nijak zásadně nestěžuju, plastika víček a miniliftík mě stál násobně víc.
![]()
Zrovna, jako ti mazlíci, přesně, jak píšeš.
Ale tam chápu, že se plastikovi nebo za záležitosti kolem péče o psa (pokud ho nemám pojištěného) platí zvostra, je to zbytný luxus, co už nadělám?
![]()
Ale takovýhle pálky za „nadstandard“, v lidské léčbě? ![]()
Když by teoreticky měla být vždycky dostupná alternativa zdarma, tak co je v tomhle případě zadarmo? Novalgin na předpis? ![]()
@sirikit píše:
Jo, tak já si nijak zásadně nestěžuju, plastika víček a miniliftík mě stál násobně víc.![]()
Zrovna, jako ti mazlíci, přesně, jak píšeš.
Ale tam chápu, že se plastikovi nebo za záležitosti kolem péče o psa (pokud ho nemám pojištěného) platí zvostra, je to zbytný luxus, co už nadělám?![]()
Ale takovýhle pálky za „nadstandard“, v lidské léčbě?
Když by teoreticky měla být vždycky dostupná alternativa zdarma, tak co je v tomhle případě zadarmo? Novalgin na předpis?
V létě byl kocourek nemocný. Léčba něco stála. Kočičky jsou pro mě všechno. I pro syna. ![]()
@jkra píše:
120 za máslo?
120 Kč bude za nějaké lepší zahraniční máslo.
@vokishka píše:
U nas je plazma levnejsi. Ale mne nepomohla, naopak, nekolik dni jsem mela strasne bolesti.
Jo, on říkal, že každému to nepomůže, a v tom případě bysme druhou dávku samozřejmě nepíchali. Ale většině lidí prý ano - že tak 80% pacientů, co mu sedí v čekárně, chodí na plazmu.
No, jsem každopádně ráda, že patřím do té většiny, kterým to funguje, za ty prachy. ![]()
@topazio píše:
120 Kč bude za nějaké lepší zahraniční máslo.
Kdo dal za máslo 120, je blázen. ![]()
Ani v dobách největší drahoty nestálo přes 65.
Tuhle jsem dělala v Kauflandu velký nákup, máslo v akci už samozřejmě vybrané a vedle nějaké za 54.
Tak to jsem se ulakomila, že jim v žádným případě nedám, a při cestě se stavila do Pennáče pro máslo Boni za 39,90.
Vždycky existuje levnější možnost - a podle mě je cesta právě tohle. Řetězec si může nastavit cenovku klidně na pětikilo, to hodně štěstí, ale nemá páku mě donutit, abych ji za něj vysolila.
Když to takhle hrotili s gervais original, které používám hodně a levnější možnosti moc nebyly, (než se obchodníci vzpamatovali a začali nabízet privátní značky), v klidu jsem koupila půlkilový jogurt v akci, zakysanku, smíchala, trošku osolila, pepřík, nechala přes noc překapat přes plátno a ráno jsem měla luxusní gervais za pár korun.
Plus syrovátku na zadělání těsta.
Příspěvek upraven 19.12.23 v 10:41
@sirikit píše:
Zab mě, sladké pečivo prakticky nekupuju, peču několikrát týdně.
Jsme sami dva dospělí, takže pečivo nás fakt nezabije, ale nemám problém kdykoli upéct chleba i housky. Prostě - pokud mi cena čehokoli připadá přemrštěná, poradím si jinak.
Byly doby, kdy se v domě u mého muže topilo výhradně na elektriku a já ve svém plynem. Se zdražením, jsme se zatvrdili, že nedáme, a topí se prostě dřevem.
A zas - nejlevnější možný zdroj.
Sedím v kuchyni, schválně jsem kvůli Tobě šla kouknout na teploměr - a 25,5°C.
Ale to je od trouby, jak jsem dělala ten pečený čaj, jinak je tu kolem 23.
Ať se jdou se zdražováním energií bodnout.Příspěvek upraven 18.12.23 v 00:27
To, že topíš dřevem je sice pěkné, ale větší polovina Čechů žije v bytech a alternativu nemá. Další věc je, že EU už plánuje zákaz topení pevnými palivy a výhledově i plynem. Snad se to nikdy nestane!
@Veveří Teplo v bytě je ale zase levnější, protože se ty byty ohrivaji navzájem.
@Veveří píše:
To, že topíš dřevem je sice pěkné, ale větší polovina Čechů žije v bytech a alternativu nemá. Další věc je, že EU už plánuje zákaz topení pevnými palivy a výhledově i plynem. Snad se to nikdy nestane!
Jasně, já taky neřeším situaci „větší poloviny Čechů“, ale svoji.
Větší polovina Čechů si musí poradit zase podle svých možností. Ono zas ruku na srdce, v 80m2 bytě obvykle protopíš nesrovnatelně míň, než v rodinném domě, pokud ho tedy nemáš pasívní, co si budem, Každé řešení přináší další problémy. ![]()
EU ať si plánuje, co chce. Až zakáže topení pevnými palivy, v menších obcích a městečkách se lidi prostě začnou dopouštět občanské neposlušnosti, to je jediné, co se dá čekat. Protože žijeme v mírném podnebním pásmu, v zimě tu holt bývá zima a „čistá energie“ na udržení přijatelné teploty v obydlích rozhodně nebude dostupná ještě dlouho. Soláry v tomhle nejsou řešením, pokud nebudou dostupné baterie, které dokáží energii z léta skladovat až do příští sezóny.
Nejzbytečnější smrt bývá z uleknutí.
Taky jsem tuhle zaslechla nápad zakázat prodej nových kotlů na pevná paliva.
Ale ne dovoz - takže by si drtivá většina zájemců o nový kotel prostě udělala výlet do Polska. Načež se od nápadu zase potichu ustoupilo. On těžko někdo dobrovolně zmrzne, protože vláda, případně EU, něco nesmyslného nařídila, to se zase držme reality.
Příspěvek upraven 19.12.23 v 12:23
@Aleriga píše:
@Veveří Teplo v bytě je ale zase levnější, protože se ty byty ohrivaji navzájem.
Přesně tak. Švagrovka v bytě v paneláku, někde v prostředním patře, prakticky netopí a zuří, že v přechodovém období topí zimomřiví sousedi, jí byt vyhřívají stoupačky a je jí v kvartýru hic.
Zrovna tak známí v šestém patře osmipatráku s okny bytu na jih. Ti pustí topení tak týden během zimy.
Když už jsme u toho topení: nechali jsme teď dát foukání izolaci( ne polystyren) do půdního prostoru. Neskutečná změna!!!
@Aleriga píše:
Když už jsme u toho topení: nechali jsme teď dát foukání izolaci( ne polystyren) do půdního prostoru. Neskutečná změna!!!
Jojo, to mě taky ve výhledu čeká. ![]()
@efekty píše:
Ty to kolem sebe nevidíš? Nevadí ti kupovat si nekvalitní potraviny? Dohledej si co všechno vlastní, pak se snaž nekoupit jedunej jeho výribek. Jsi bez šance, začíná to u benzinky.
No já určitě nekvalitní potraviny nekupuju a nekvalitně nejíme.