Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@efekty píše:
Proč budou knihy v nulové sazbě DPH? Proč pořád knihy? Stačí se podívat jaké mají obrovské nákupní plochy, bez literatury přežiju, kvalitní literatura už není, bez léků, základních potravin, je to nedatelné.
V nulové sazbě by měly být učebnice. Ale lobby bylo silnější. ![]()
Nesouhlasím s tvým názorem, že kvalitní literatura už není. Stále je jí naštěstí hodně.
@efekty píše:
Prvotně se podívej kdo ty supermarkety zásobuje, všechno tady vlastní Babiš, nekvalitní hnusy, jeho drůbež se nedá jíst, smrdí to už při vaření, klecová vajíčka, nekvalitní mléko, zamořená pole řepkou, je to hnus. A jezdit pro tyto blafy do Polska? Tomu nerozumím vůbec, čeho všeho jsou lidi schopni udělat pro pár “ ušetřených” korun. Dokonce i z Prahy jezdí nakupovat do Polska, prý pořád ušetří, asi neumí počítat, nebo mají rádi jízdu po D1
Všechno opravdu nevlastní Babiš.
Zkusila jsi ty blafy, co se prodávají v Polsku? Asi ne, jinak bys to napsat nemohla.
@efekty píše:
to je další věc, bezlepkové potraviny jsou předražené
Bezlepková dieta je omezení. Prostě určité druhy potravin nejíš. A bez pečiva se obejdeš. Já ho skoro nejím a normálně žiju. Ne kvůli sobě, ale kvůli manželovi, abych mu nedělala chutě.
@cecetka píše:
Bezlepková dieta je omezení. Prostě určité druhy potravin nejíš. A bez pečiva se obejdeš. Já ho skoro nejím a normálně žiju. Ne kvůli sobě, ale kvůli manželovi, abych mu nedělala chutě.
Já mám třeba 1 chleba na týden. Prostě jim pečivo minimálně. A pro děti je, myslím, nějaký příspěvek na bzl dietu
@Aleriga píše:
Já mám třeba 1 chleba na týden. Prostě jim pečivo minimálně. A pro děti je, myslím, nějaký příspěvek na bzl dietu
U VZP je to 8000 Kč. Pro děti do 18 a studenty do 26. Jak jinde, nevím, znám VZP.
Příspěvek upraven 19.12.23 v 08:03
Pracuji v DC jednoho retezce a i pres to, ze potraviny byli fakt drahe, tak u nas zisky klesly o 60%. Sklad byl na pul prazdny, vubec se nepickovalo zbozi. Jasne, ze musi zdrazit vzdyt jim taky energie a dopravu zvedli. Musi to byt prece v nejake rovnovaze. Proto by mel zamestnavatel alespon trochu dorovnavat plat vuci inflaci. Delam u potravin a taky me to stvalo, ze jsem davala 120,– za maslo, ale kdyz to pak clovek vidi i ze vnitr tak to je opravdu o necem jinem. A retezce reaguji na to co lide zrovna nejvic kupuji, proto tam hodi vyssi cenu. Porad musi zaplatit stejne lidi, stejne energie a i dopravu ze skladu a jak jinak to ma udelat nez zvednout ceny. Me na stesti zamestnavatel kazdy rok pridava na vyplate.
@Anonymní píše:
Pracuji v DC jednoho retezce a i pres to, ze potraviny byli fakt drahe, tak u nas zisky klesly o 60%. Sklad byl na pul prazdny, vubec se nepickovalo zbozi. Jasne, ze musi zdrazit vzdyt jim taky energie a dopravu zvedli. Musi to byt prece v nejake rovnovaze. Proto by mel zamestnavatel alespon trochu dorovnavat plat vuci inflaci. Delam u potravin a taky me to stvalo, ze jsem davala 120,– za maslo, ale kdyz to pak clovek vidi i ze vnitr tak to je opravdu o necem jinem. A retezce reaguji na to co lide zrovna nejvic kupuji, proto tam hodi vyssi cenu. Porad musi zaplatit stejne lidi, stejne energie a i dopravu ze skladu a jak jinak to ma udelat nez zvednout ceny. Me na stesti zamestnavatel kazdy rok pridava na vyplate.
120 za máslo?
@efekty píše:
Prvotně se podívej kdo ty supermarkety zásobuje, všechno tady vlastní Babiš, nekvalitní hnusy, jeho drůbež se nedá jíst, smrdí to už při vaření, klecová vajíčka, nekvalitní mléko, zamořená pole řepkou, je to hnus. A jezdit pro tyto blafy do Polska? Tomu nerozumím vůbec, čeho všeho jsou lidi schopni udělat pro pár “ ušetřených” korun. Dokonce i z Prahy jezdí nakupovat do Polska, prý pořád ušetří, asi neumí počítat, nebo mají rádi jízdu po D1
Jsem z pohraničí, klidne si zajedu.
A přesně proto je lepší se sebrat a některý veci koupit u lokálního výrobce🤷♀️ super jsou farmy, ale pak tu třeba mame velkou mlékárnu s obchodem, kde člověk koupi výrazně levněji než v Kauflandu.
@Oriseka píše:
Ted jsem po dlouhe dobe byla na samoobsluzne kase. Respektive na me do fronty, ktera nepostupovala, mavala zamestnankyne, at jdu na samoobsluznou. Tak jsem tam sla. Vsechny plne, takze jsem stejne cekala. Pak teda markuju a nevim proc to zacne pipat, at prijde obsluha. Dlouho trvalo nez prisla. Pak odejde a ja namarkuju 2 veci a zase to pipa, at prijde obsluha. Mezitim uz bych mela nakup na normalni kase davno hotovy. Tady vzdy dlouho trvalo, nez nekdo prisel a jeste prijde a na me, co mate za problem. Ja nic. To ta kasa porad chce obsluhu. Jako kdyz muzu, tak tam nelezu.
To nebude problém sebeobslužné pokladny..
Chodim na ně furt, do různých obchodů. A nic takového se mi nestává. Ale občas nestačím zírat co tam někteří lidé vymýšlejí. Vždyť to není žádná věda.
@Anonymní píše:
To mi prijde fakt divny, odkud jsi?
Každopádně věc se má tak, ze pokud budou potraviny moc drahé, v určitý moment je prestanou spotřebitele nakupovat a najdou si nějakou náhradu (jedou do zahraničí, nakoupí v obchodě se slevami). A pokud obchod ještě zdraží, přijde mu tam ještě méně lidi a zisk bude opět menší. Jediná cesta je v tu chvíli zlevnit, ne zdražit. To totiž znamená, ze přijde víc lidi, kteří samozřejmě preferuji nákup na jednom místě poblíž bydliště, jen v případě drahých potravin se jim vyplati jet jinam.
A protože ekonomii jsem měla před hrozne dlouhou dobou, mám jen pocit ze se to jmenuje mezní míra něčeho, ale nevím.😁
No, s těmi léky a zdravotní péčí mám čerstvou zkušenost. ![]()
Ortoped mi v seriích po 5 injekcích zhruba 1-2× rocně píchá do kloubu palce „gunu“, nebo jak on tomu
, a to si teda platím sama, 350,–Kč jedna dávka.
Dobře, nad 1700 si člověk vzdychne a přežije to, vždycky to na dlouho pomůže, tak co už.
No a pak mě delší dobu bolela kyčel, klidové bolesti, které vystřelovaly až do stehna a budilo mě to v noci.
Tak jsem se ortopedovi při jedné z návštěv svěřila, ten mě rutinovaně ujistil, že to artróza nebude, viděl, jak jsem bez známek bolesti přišla. Prý nějaký místní zánět, přesně přes kalhoty trefil místo, a jestli prý mám 3500?
Já se vykulila, že sebou ne, on mi poradil, že dole je bankomat, sestřička mi nabrala krev z žíly, nechali to odstředit, nebo co s tím dělají, a o půl hoďky později mi získanou plasmu píchl doktor do bolavého místa.
3500, není zač, za měsíc znova a budete zdravá! ![]()
Pomohlo to fakt zázračně, takže včera pro velký úspěch znovu za další 3500 a mám snad zas na chvíli klid.
V čekárně vedle mě seděla důchodkyně, prý chodí na to samý s koleny - takže 7000 jedna návštěva. Minimálně 2×, podle toho, jak plasma zabere.
Nadšená nebyla, říkala, že holt nejede na žádný pobyt a dopřeje si léčbu, ale tohle nám určitě žádná pojišťovna nezaplatí. ![]()
@cecetka píše:
V nulové sazbě by měly být učebnice. Ale lobby bylo silnější.
Nesouhlasím s tvým názorem, že kvalitní literatura už není. Stále je jí naštěstí hodně.
Kvalitní literatura se dá půjčit.
Potraviny těžko.
@sirikit píše:
No, s těmi léky a zdravotní péčí mám čerstvou zkušenost.
Ortoped mi v seriích po 5 injekcích zhruba 1-2× rocně píchá do kloubu palce „gunu“, nebo jak on tomu![]()
Dobře nad 1700 si člověk vzdychne a přežije to, vždycky to ne dlouho pomůže, tak co už.
No a pak mě delší dobu bolela kyčel, klidové bolesti, které vystřelovaly až do stehna a budilo mě to v noci.
Tak jsem se ortopedovi při jedné z návštěv svěřila, ten mě rutinovaně ujistil, že to artróza nebude, viděl, jak jsem bez známek bolesti přišla. Prý nějaký místní zánět, přesně přes kalhoty trefil místo, a jestli prý mám 3500?
Já se vykulila, že sebou ne, on mi poradil, že dole je bankomat, sestřička mi nabrala krev z žíly, nechali to odstředit, nebo co s tím dělají, a o půl hoďky později mi získanou plasmu píchl doktor do bolavého místa.
3500, není zač, za měsíc znova a budete zdravá!
Pomohlo to fakt zázračně, takže včera pro velký úspěch znovu za další 3500 a mám snad zas na chvíli klid.
V čekárně vedle mě seděla důchodkyně, prý chodí na to samý s koleny - takže 700 jedna návštěva. Minimálně 2×, podle toho, jak plasma zabere.
Nadšená nebyla, říkala, že holt nejede na žádný pobyt a dopřeje si léčbu, ale tohle nám určitě žádná pojišťovna nezaplatí.
Guna je super, je to kolagen.
Pohybuji se ve sféře soukromého zdravotnictví a to byste teprve koukali, co jsou lidi schopni za sebe nechat, statisíce za vysetreni, a pak menší statisíce za doplňky.
Mám zvířata, takže na peci nehrazenou pojišťovnou jsem “zvykla”, sama mám štěstí a vic jak 15K najednou jsem nemusela platit, ale některým lidem se to vyšplhá během několika hodin na 100-150. Pak jdu sama se sebou k doktorovi a jsem stastna jak blecha za doplatky v rámci par set.
@Lily-of-the-valley to bude mezní míra inflace ne? Taky už jsem dlouho ze školy
ale ono logicky, pokud na to lidi nebudou mít, tak si to prostě nekoupí no…třeba s tím máslem, když stálo 60 korun, tak jsem ho prostě nekoupila a vzala pomazánkový
pak bylo v akci, tak jsem vzala 2 a jedno dala do mrazáku… ![]()
@sirikit píše:
No, s těmi léky a zdravotní péčí mám čerstvou zkušenost.
Ortoped mi v seriích po 5 injekcích zhruba 1-2× rocně píchá do kloubu palce „gunu“, nebo jak on tomu![]()
Dobře, nad 1700 si člověk vzdychne a přežije to, vždycky to na dlouho pomůže, tak co už.
3500, není zač, za měsíc znova a budete zdravá!
V čekárně vedle mě seděla důchodkyně, prý chodí na to samý s koleny - takže 7000 jedna návštěva. Minimálně 2×, podle toho, jak plasma zabere.
Nadšená nebyla, říkala, že holt nejede na žádný pobyt a dopřeje si léčbu, ale tohle nám určitě žádná pojišťovna nezaplatí.
U nas je plazma levnejsi. Ale mne nepomohla, naopak, nekolik dni jsem mela strasne bolesti.
@vanilka90 píše:
Já teda ještě přispěji svou troškou do mlýna. Vy tu řešíte ceny chleba, ale kdybych vám řekla ceny svého BEZLEPKOVÉHO chleba, tak se Vám protočí panenky.![]()
Kupuji ho v místní prodejně s bezlepkovými výrobky a mají tam několik druhů. Stojí to od stovky výš. Můj rohlík mě vyjde na 15 Kč.
Jsem ráda, že takové obchody a dodavatelé existují, protože já svoje bezlepkové pečivo prostě takhle dobré nikdy neupeču. Zkoušela jsem péct bezlepkový chleba fakt Xkrát a vždy jsem na tom byla tratná. Druhej den byl vždycky jako kámen a prostě nebyl dobrej.
Jsou to hrozný částky, ale člověk jíst musí.Takhle si vždycky koupím chlebík, co dělali profíci, nakrájím, zamrazím. A příspěvky od pojišťovny na bezlepkovou dietu jsou nula nula prd, i když my konkrétně máme pojišťovnu, která dává pojištěnci 4 tisíce na dietu ročně a to je pojišťovna, která přispívá nejvíce.
A proč musíte jíst zrovna chleba? Tohle třeba nechápu, ten bezlepkový chleba… Tolik příloh, které jsou přirozeně bezlepkové - ale ne, všichni musí mít „rádoby“ chleba. To samé vegani - mléko fuj, ale hurá na náhražku mléka (a hurá nadávat, jak je sójové mléko drahé); o vege masu ani nemluvě. Přeci když něco nejím, ať už z přesvědčení nebo z nemoci, tak to jednoduše vypustím a jím něco, co můžu.
Nehledám zbytečné prefabrikáty.
My třeba nic proti lepku nemáme, ale představ si, v jídelníčku ho skoro nemáme (pečivo nekupujeme, těstoviny většinou jen rýžové nebo kukuřičné), a nic nám nechybí, a ani finančně to není nic strašného. Tady fakt vidím problém v tom, že lidi vůbec nepřemýšlí nad stravováním, dle jedou ve vzorci „snídaně=chleba, svačina=chleba“. Podle mě bezlepková mouka je nadstandard (a blbost), prostě nejezte pečivo. Jestli vyloženě potřebujete futrovat sacharidy, ok, 1-2 rýžové plátky. Svačiny do školy se dají úplně normálně řešit sezónním ovocem, sýry, ořechy, jogurty, případně zase tou rýží nebo bramborovým plackami…
Ok, jestli vám bezlepkový chleba chutná, může být - ale v tom případě to je pochutina, nikoli základní potravina. U běžně se stravujících to základní potravina je právě kvůli tomu, že je levná, a platí to jen o basic verzi, nikoli o dýňových a lanýžových chlebech, že jo.. ![]()