Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky jdu si trochu postesknout. Dnešní zjištění v Lidlu…chléb horský byl za 32,90 a už je za 34,90, toaleťák, hygienické potřeby šly taky nahoru. Samozřejmě když pominu akce, které bijí do očí, zdražování už zřejmě začalo. Třeba u toho chleba mi to jasné není. Ceny pšenice na minimu, elektřina ještě „levná“. Takže důvod?
@Veveří píše:
Holky jdu si trochu postesknout. Dnešní zjištění v Lidlu…chléb horský byl za 32,90 a už je za 34,90, toaleťák, hygienické potřeby šly taky nahoru. Samozřejmě když pominu akce, které bijí do očí, zdražování už zřejmě začalo. Třeba u toho chleba mi to jasné není. Ceny pšenice na minimu, elektřina ještě „levná“. Takže důvod?
Zdražuje se, bohužel, tak nějak pořád. Takže už důvody ani nehledám, vždy se nějaký najde sám o sobě, nebo vymyslí ![]()
No tak retezce maji skoro monopol, mali zivnostnici to bali jeden po druhem, tak co by to nenapalili…
@Lucie_Sx Zajímavé je, ze když řetězce tlačí na dodavatele, aby snížili ceny - lidi vriskaji, jak zle řetězce vykořisťují zemědělce/vyrobce. Když řetězce na dodavatele netlaci, tak ti samí lidé vriskaji, ze jdou ceny nahoru.
@Veveří Roste cena lidské práce, s tím, jak se zvyšují platy. Než se výrobek dostane na pult, musí se vypěstovat, zpracovat, dopravit do centrálního skladu, uskladnit či rozvést na příslušnou pobočku. U každého toho mezikroku se cena zvýší.
Dle mého se mame stále velmi dobře. Růst cen mi nepřijde nijak významný
@Tichošlápek gratuluji ti k dobrému finančnímu zázemí, proč ne. Moje cena práce kupříkladu dva roky stojí, ne všem se plat zvedá. A najdi si jinou práci prosím tě radši vynech, i tu moji musí někdo dělat. Mně ceny utržené z řetězu přijdou. Jakmile jde cena energií nahoru, zvedne se všechno tak nějak sborově i tam, kde nemusí.
@Veveří proč jinou praci? Pokud se ti dva roky nezvedl plat, pak je nejspíše čas o to zvýšení požádat sama. A pokud bude zadost zamítnuta, pak ano - hledej jinde.
A o tom, že teď potraviny půl roku zlevňovaly, nezaloží diskuzi nikdo ![]()
@Veveří pak najdi v soukromém sektoru. Argument, ze tvou praci někdo dělat musí neberu - když odejdes ty, protože se ti sponuji finance, pak nastoupí jiný, kterému budou vyhovovat. Zůstávat na špatně placené pozici jen proto, ze je třeba aby byla zaplněna mi prijde nelogické. Nezaměstnanost je nízká, ideální čas na vylepšení pozice.
Já chápu, ze náklady rostou a může to mít dopad na rodinný rozpočet - ale pokud tomu tak je a trápí tě to, bude třeba změnit prijem. Růst cen ovlivnit nemuzeme, svou situaci ano
@Amalthea zlevnovaly základní potraviny? Chleba ne, pečivo ne, těstoviny ne, vím jen o mléku. Všechno ostatní jenom akce a ty nepovažuji za snižování cen.
Sem byla v Lidlu dnes dopoledne, ne že bych cíleně nahlížela do košíků, ale třeba u pokladny se mi nezdálo že by lidi nějak trpěli nouzí…
@Lucie_Sx píše:
No tak retezce maji skoro monopol, mali zivnostnici to bali jeden po druhem, tak co by to nenapalili…
Malí živnostníci jsou podstatně dražší, než ty řetězce, protože si nemůžou diktovat nákupní ceny. I ti Vietnamci nakupují do večerek spoustu zboží z akcí velkých řetězců, takže těžko nasadí cenu pod nákupku.
@Amalthea píše:Že? Já tuhle narazila na Heru v akci v Pennáči za 14,90, měla jsem oči navrch hlavy a koupila jich 10, protože v Kaufu jsem tu samou Heru pár dní předtím viděla za 45!
A o tom, že teď potraviny půl roku zlevňovaly, nezaloží diskuzi nikdo
@Tichošlápek Správně by měly řetězce od výrobce kupovat kilo panenky za 300 v rámci podpory zemědělství a prodávat ho lidumilně za stovku, nevím, čemu na tom nerozumíš!
![]()
Pokud si některé řetězce čtou tuto diskuzi, tak si s čistým svědomím můžou vyšponovat marže z 200 i na 500 procent. Protože vy někteří jste ochotní to platit. Buď se opravdu máte tak dobře, že peníze neřešíte, nebo už jste tak rezignovaní, že dál budete ochotně plnit kapsy společnostem, které vás odírají. Kéž byste byli ten první případ, pak gratuluji a v lednu se vám splní sen, ceny vystřelí o dalších min. 10-15 %.