Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@sirikit píše:
Je to jediné možné řešení.
Není. Jediné řešení je nakupovat pouze základní potraviny. Ostatní prostě nekupovat ani v akci. Když tohle vydrží dělat minimálně polovina lidí třeba půl roku, tak se obchodníci možná zamyslí.
@Oriseka píše:
Akcemi maji prodejci zakazniky v hrsti? Treba kava v akci za pulku, tak koupim 6ks, nezkazi se a za plnou cenu proste nekoupim. Akce je celkem casto. Beru jako normalni tu akcni cenu.
Je to manipulace zákazníkem. Sem tam něco hodí do slevy, aby jakože přilákaly zákazníky. Akční cena ještě nejlépe bude jen za použití nějaké stupidní apky, aby jo měli ještě víc informací o člověku. A když se na chvíli zastavíš u nějakého zboží a budeš váhat zda ho koupit, zrovna ti přijde smska se slevou 10% na ten daný sortiment. Je to vše jen hra kočky s myší.
@Veveří nemáš vůbec za to, Tichoslapek byla moje první kočka, proto ten nick
já to nemyslím nijak zle, jen tím, ze se v tom manžel pohybuje, tak vím, ze to proste není jen vina řetězců. Je to komplexních problém. Osobně bych v dnesni době proste nebyla na místě, které vůbec nebere v potaz inflaci a nezveda plat, dost mne překvapilo, ze to tak je zrovna ve státní správě
@janickaIII píše:
Není. Jediné řešení je nakupovat pouze základní potraviny. Ostatní prostě nekupovat ani v akci. Když tohle vydrží dělat minimálně polovina lidí třeba půl roku, tak se obchodníci možná zamyslí.
To se ale nikdy nestane, nase společnost není nastavena na fungování o základních potravinách.
@Tichošlápek píše:
@Veveří nemáš vůbec za to, Tichoslapek byla moje první kočka, proto ten nickjá to nemyslím nijak zle, jen tím, ze se v tom manžel pohybuje, tak vím, ze to proste není jen vina řetězců. Je to komplexních problém. Osobně bych v dnesni době proste nebyla na místě, které vůbec nebere v potaz inflaci a nezveda plat, dost mne překvapilo, ze to tak je zrovna ve státní správě
No protože o tom mluvíš, plat mají tabulky a jedou podle nich, případně tam jsou odměny. ![]()
Ostatní mají mzdy a ty se upravují, ale taky na to mnoho zaměstnavatelů kašle. Většina lidí na zaměstnavatele nemá páku. Spousta věcí je o psychologii.
@Temnástranasíly a copak ty tabulky se neupravují jako u učitelů? Jsem z učitelské rodiny a tam platy rostou poměrně dost. Dost mne zarazí, ze by jiné odvětví státní správy bylo úplně beze změny
@Veveří píše:
Pokud si některé řetězce čtou tuto diskuzi, tak si s čistým svědomím můžou vyšponovat marže z 200 i na 500 procent. Protože vy někteří jste ochotní to platit. Buď se opravdu máte tak dobře, že peníze neřešíte, nebo už jste tak rezignovaní, že dál budete ochotně plnit kapsy společnostem, které vás odírají. Kéž byste byli ten první případ, pak gratuluji a v lednu se vám splní sen, ceny vystřelí o dalších min. 10-15 %.
No já určitě ne, mám alternativní zdroje a umím je využít. ![]()
Před chvílí jsem zavíčkovala do skleniček pečený čaj ze tří kilo ovoce, z toho polovina zrn granátových jablek, které chlap nakoupil od kámoše - majitele velkoobchodu s ovocem zeleninou pro své papoušky za 5 Kč/ks, přitáhl jich asi 45, tak jsem mu jich 10 zabavila a přidala k tomu jahody a rybíz z mražáku, zdroj vlastní zahrada, plus asi 5 kg přezrálých banánů k tomu dostal jako pozornost. Přebráno, rozmixováno a za zády mi vrní sušička.
Minule se rodina mohla po banánových sušených rolkách sypaných chia semínky s konci namočenými v čokoládě utlouct.
Ale jako, je celkem problém v našich podmínkách vygooglit „co s nadúrodou granátových jablek/banánů“, to vám povím.
![]()
U nás funguje třeba malé řeznictví, majitel má vedle jatka, zvířata mu dodávají vesměs zemědělci z okolí hlavně hovězí, vepřové i z větší dálky, ale ne ze zahraničí, on to maso zase dodává menším živnostníkům, ti z něho dělají výrobky, které taky prodává. Má malý obchod, ceny oproti marketům jinde a pořád plný lidí, většinou má v sobotu zavřeno, protože je vše vyprodané. Stejně v okolí funguje i malá pekárna. No dobře máme na to, ale i spoustu dalších lidí a pořád tvrdím, že když vidím ty košíky v marketech…
@Tichošlápek píše:
@Temnástranasíly a copak ty tabulky se neupravují jako u učitelů? Jsem z učitelské rodiny a tam platy rostou poměrně dost. Dost mne zarazí, ze by jiné odvětví státní správy bylo úplně beze změny
Až tak to nesleduji, ale co já vím, tak učitelům to rostlo zdaleka nejvíce. Navíc lidi jsou citliví na přidávání ve státní správě. Že má stát šetřit a tak se u těch lidí stane, že jim ty platy stojí, protože splní parametry pro určitou výši a dál se hrabe těžko. Obecně bych řekla, že to hodnocení nebývá nijak strašné, ale je velmi nepružné a pokud nejsou odměny není to nic na vyskakování.
@mojara píše:
U nás funguje třeba malé řeznictví, majitel má vedle jatka, zvířata mu dodávají vesměs zemědělci z okolí hlavně hovězí, vepřové i z větší dálky, ale ne ze zahraničí, on to maso zase dodává menším živnostníkům, ti z něho dělají výrobky, které taky prodává. Má malý obchod, ceny oproti marketům jinde a pořád plný lidí, většinou má v sobotu zavřeno, protože je vše vyprodané. Stejně v okolí funguje i malá pekárna. No dobře máme na to, ale i spoustu dalších lidí a pořád tvrdím, že když vidím ty košíky v marketech…
Hele ke kosikum jsem jednou dostala vysvětlení, že prý to jsou lidi, kteří chodí nakupovat jednou za x měsíců nebo pro více rodin. Takže na téma plných košíků dávej pozor ![]()
@sirikit píše:
Ne?Já za cenu považuju tu částku, kterou nakonec zaplatím u pokladny.
Takže pokud je bez akce máslo za 52 a v akci za 38,90, samozřejmě si jich několik koupím v akci a „základní cenu“ vůbec neberu v potaz, nebo čistě jenom jako laškování obchodníka se zákazníkem.
Můj muž říká "To není moje cena."
Ty prachy jim za to prostě nedám.
Všechno v akci nejde koupit. Třeba pečivo skutečně téměř v akci není, a to je aktuálně nízká cena elektřiny, rekordně nízká cena pšenice a i ty mzdy ještě tak prodejce nezatěžují, jako tomu bude od ledna, kdy se zvýší odvody. Vždyť ubývá i prodavačů, všude už samoobslužné pokladny. V Lidlu, Tescu jede jedna kasa. A přesto je dnes chléb v Lidlu dražší než byl před týdnem. Ceny pečiva jsou jako v době nejtvrdší energetické krize. Pakl WC eko 2vrstv. toaletního papíru stál před energetickou krizí 32,90. Během ní 54,90, a teď nově tento 59,90. Proč? Energie relativně levné, DPH stále stejné vysoké. Takové malé zvýšeníčko před zvýšením?
@Tichošlápek píše:
Ono je ale rozdíl kde ve státní správě jsi. Byt někde na městském úřadě na středně velkém městě je docela rozdíl oproti pozici na ministerstvu. Na ministerstvech mají mnohdy víc než v komerční sféře.
@Veveří píše:
Všechno v akci nejde koupit. Třeba pečivo skutečně téměř v akci není, a to je aktuálně nízká cena elektřiny, rekordně nízká cena pšenice a i ty mzdy ještě tak prodejce nezatěžují, jako tomu bude od ledna, kdy se zvýší odvody. Vždyť ubývá i prodavačů, všude už samoobslužné pokladny. V Lidlu, Tescu jede jedna kasa. A přesto je dnes chléb v Lidlu dražší než byl před týdnem. Ceny pečiva jsou jako v době nejtvrdší energetické krize. Pakl WC eko 2vrstv. toaletního papíru stál před energetickou krizí 32,90. Během ní 54,90, a teď nově tento 59,90. Proč? Energie relativně levné, DPH stále stejné vysoké. Takové malé zvýšeníčko před zvýšením?
Samoobslužná pokladna si ale na sebe taky musí vydělat. V tom obchodě se nezhmotnila jen tak.
@janickaIII píše:
Ano a nezapomeň zmínit proč se jim daří dobře. 1. dotace - jak národní, tak EU, za 2. prodej do zahraničí.
Ne, tihle neprodávají do zahraničí.
Jen odmítají akceptovat nízké výkupní ceny řetězců a jedou fakt úplně jednoduché kolečko: vypěstujeme vlastní krmení na vlastních polích, tím krmíme vlastní zvířata, na vlastních jatkách je porazíme, ve vlastní výrobně je zpracujeme a ve vlastní prodejně je prodáme.
Dotace určitě dostávají, jako všichni ostatní, makají od nevídím do nevidím.
Fandím jim, ale neměnila bych, děkuju moc pěkně.
@Tichošlápek píše:
Učitelé jsou jiná liga, mají 130 % garantovaných zákonem…ale stejně je teď podvedli.