Ceny už jdou nahoru

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
55963
18.12.23 11:44
@sirikit píše:
A když koupíš celé kuře, dostaneš se občas i pod šede.
Tuhle jsem ho v Penny kupovala myslím za 57,9 Kg.
Takže koupím dvě, rozbourám, mám 4 krásné prsní řízky, 4 stehna a dva skelety na vývar, ze kterých ještě případně oberu maso a udělám nádivku pro dva k večeři.
Chce to akorát při nákupu a zpracování myslet.

To je další věc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26853
18.12.23 11:51
@jkra píše:
Olej koupíš za 28, kilo kuřecího za 100. To je co?

V akci.
My se ale bavíme o dlouhodobých cenách.

My už rok a půl nakupujeme v Polsku. I tam jdou ceny nahoru (a protože oslabuje koruna vůči zlotému, tak je to znát), přesto se to vyplatí. A to především proto, že kvalita ovoce a zeleniny je lepší než v obchodech v českém pohraničí. Větší poptávka, proto to v obchodech nevadne a nehnije.
Běžná cena čerstvé krkovičky nebo kotlety je 22 zlotých, krůtí prsa 28 zlotých. Když je to v akci, tak vepřové kolem 18 zlotých. Kuřecí prsa už byla v akci i jen za 10 zlotých. 8o Takže v Polsku fakt akce nehlídám, prostě jedu a nakoupím za běžné ceny (což je v Česku cena v akci, někdy ani to ne).
Ale když Stanjuru netrápí, že lidé utrácejí v zahraničí a jemu tak utíkají daně, tak je to smutné. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3793
18.12.23 11:55
@janickaIII píše:
Prosimtě na ty „ultra pravicové“ názory nereaguj. Že jdou ceny nahoru je fakt. Neřeším statistiky, ale realitu v obchodě. Za poslední půl rok jsem v českých obchodech nakupovala minimálně a když jsem teď přijela do jednoho řetězce v Česku nestačila jsem se divit. Ceny vyšší než v Německu a Rakousku. Že by se v Česku tak výrazně zvedala mzda si tedy nemyslím. Problém Česka jsou lidi. Nechají si vše líbit, jen si zanadávaji v hospodě a dál platí a neřeší.

Tohle jsou také dobré řeči. Že lidé platí a nechají si to líbit. A co jako mají dělat, umřít hlady? On každý nemůže jezdit nakupovat do Polska, Německa nebo Rakouska. Nemusím si koupit třeba drahý prášek na praní nebo třeba povlečení. Ale základní potraviny si koupit holt musím, a to i za ty vysoké ceny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55963
18.12.23 11:56
@cecetka píše:
V akci.
My se ale bavíme o dlouhodobých cenách.My už rok a půl nakupujeme v Polsku. I tam jdou ceny nahoru (a protože oslabuje koruna vůči zlotému, tak je to znát), přesto se to vyplatí. A to především proto, že kvalita ovoce a zeleniny je lepší než v obchodech v českém pohraničí. Větší poptávka, proto to v obchodech nevadne a nehnije.
Běžná cena čerstvé krkovičky nebo kotlety je 22 zlotých, krůtí prsa 28 zlotých. Když je to v akci, tak vepřové kolem 18 zlotých. Kuřecí prsa už byla v akci i jen za 10 zlotých. 8o Takže v Polsku fakt akce nehlídám, prostě jedu a nakoupím za běžné ceny (což je v Česku cena v akci, někdy ani to ne).
Ale když Stanjuru netrápí, že lidé utrácejí v zahraničí a jemu tak utíkají daně, tak je to smutné. :?

Cecetko a co. Celý život nakupuju v akcích. Normální věc. Jinak proč nezlevni svoje potraviny Babiš, Teplý, třeba.

Příspěvek upraven 18.12.23 v 11:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26853
18.12.23 11:56
@vanilka90 píše:
Bráníš právě ty řetězce přičemž tvůj manžel pracuje pro jeden z nich. Přitom se už dlouho ví, že právě ty řetězce šponují ceny. :nevim: A obě dobře víme, že tady nejde o zvýšení chleba o dvě koruny, že to musíme brát komplexně - ceny se zvedly u všeho, to je objektivně jasná věc.Asi mi ale hlavně vadí ten názor, že všichni si přece můžou vydupat lepší plat nebo odejít z nějaké práce za lepším. Jako nic není nemožné, ale chce to taky trochu spadnout z obláčku do reality. Nějaká samoživitelka z Horní Dolní např. bude ráda, že se chytla na úřadě a má tam jakous takous jistotu práce. A jsou rády, že to místo mají, jinak by na ně zbyla maximálně práce někde u pásu na tři směny, což je s dětmi asi složitější. Neříkám, že lidi mají ustrnout na místě a přestat se snažit o to vydobít si lepší místo ve světě, ale ne každej má ty možnosti, hlavu a podmínky. A to se snažím říct. Ale i takoví si zaslouží důstojný život a ne se rozhodovat, zda dítěti koupí šáteček nebo jogurt. :roll:

No právě. Kdybychom všichni měli jen lukrativní práci za vysoké mzdy, kdo by dělal ten zbytek?
I ti bohatí potřebují ty dělníky u pásu nebo v zemědelství, řidiče, skladníky, prodavače, uklízeče. Jinak jim ty peníze budou na prd, protože si za ně nic nekoupí.
A tito lidé si taslouží takovou mzdu, aby nemuseli pobírat ke své mzdě ještě sociální dávky. Tohle je na tom to smutné. Že si ti „lepší“ pro svoji aroganci nevidí na špičku nosu. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41039
18.12.23 12:01
@Da12 píše:
Tohle jsou také dobré řeči. Že lidé platí a nechají si to líbit. A co jako mají dělat, umřít hlady? On každý nemůže jezdit nakupovat do Polska, Německa nebo Rakouska. Nemusím si koupit třeba drahý prášek na praní nebo třeba povlečení. Ale základní potraviny si koupit holt musím, a to i za ty vysoké ceny.

nakupovat v akcích? přemýšlet o tom, co nakoupit, dopředu? trochu plánovat? nehulit, nechlastat, nepožírat tuny sladkého, slaného, jezdit víc busem, ne autem atd…To není o základních potravinách, ale o tom že jsme zmlsaní a nechce se nám jakkoli omezovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9243
18.12.23 12:02
@Da12 píše:
Tohle jsou také dobré řeči. Že lidé platí a nechají si to líbit. A co jako mají dělat, umřít hlady? On každý nemůže jezdit nakupovat do Polska, Německa nebo Rakouska. Nemusím si koupit třeba drahý prášek na praní nebo třeba povlečení. Ale základní potraviny si koupit holt musím, a to i za ty vysoké ceny.

Přesně, co mam jako dělat, mam jezdit na bezne nakupy z Prahy do Německa?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3793
18.12.23 12:12
@Tichošlápek píše:
@vanilka90 v čem jsme doma? Ze vidím víc do toho procesu? A nebudu tu pak mít výkřiky typu - samoobsluzne pokladny jsou pro řetězce drobné apod?Česká republika má dostatečný systém podpory pro nizkoprijmove rodiny. Když uz je na tom někdo tak zle. Ale začít se proste musí vždy u sebe. Pokud ji tak tlačí navýšení ceny chleba o 2 koruny, pak je načase tu lepší praci hledat.

Ona lepší práce není jen o penězích. Ono dneska si sedět v teplé kanceláři, nepřetrhnout se a mít na to s odřenými zády jen maturitu, je také terno, po kterém skoro každá taková ženská skočí, a to i za nízký plat. Stačí vypsat výběrové řízení. Stejně je vypsané jen naoko, protože místečko je již dávno schované pro nějakou známou. Tak pak uvidíte tu smršť žádostí o toto místo, byť za nic moc peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3793
18.12.23 12:17
@Sylvania 333 píše:
U nás taky. Ale silně mě to nebaví, hrát si na prodavačku. Navíc třeba u ledových salátů jim to věčně hlásí chybu, tak stejně musí přijít pan vedoucí a opravit to.

Jeden důchodce řekl, když ho cpali na samoobslužnou pokladnu, že přišel nakupovat a ne jim dělat brigádu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
18.12.23 12:22
@Tichošlápek píše:
@Veveří nemáš vůbec za to, Tichoslapek byla moje první kočka, proto ten nick :) já to nemyslím nijak zle, jen tím, ze se v tom manžel pohybuje, tak vím, ze to proste není jen vina řetězců. Je to komplexních problém. Osobně bych v dnesni době proste nebyla na místě, které vůbec nebere v potaz inflaci a nezveda plat, dost mne překvapilo, ze to tak je zrovna ve státní správě

Hele tohle je dost hraběcí rada, bohužel. To může udělat někdo, kdo má kam odejít za větší peníze. Člověk, kterej se třeba pět let specializuje někde na úřadě, pak dost často může jít leda tak na jinej úřad a dostane tam stejně jako v původní práci protože tabulky :mrgreen: Do soukromého nebude mít praxi, tak za víc taky nenastoupí :nevim: Jinak i v soukromém sektoru jsou firmy kompenzující inflaci spíš světlé výjimky. Já dělám třeba vývojáře a ještě jsem nepracovala ve firmě, která by inflaci kompenzovala :think: Občas se dá vyjednat zvýšení platu bokem, pokud se o tom nedozví další kolegové :mrgreen: A popravdě z toho taky nejsem úplně šťastná, každý 2-3 roky měnit práci. Protože musíš vždycky absolvovat ten divokej začátek a první půlrok neřešit nic jineho, než jak efektivně fungovat s novými kolegy. To zas chápu, že nějaká samozivitelka na to nebude mít ani prostor. Z mého okolí vím pouze o jedné firmě, která navyšuje platy o inflaci, a tam se bohužel nedostanu, protože dělají věci, které vůbec neumím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21727
18.12.23 12:25

@Konnny však ty základní potraviny jsou pořád v akcích, tak koupím do zásoby. Mléko, mouka, cukr, káva, luštěniny, těstoviny, brambory, rýže, bily jogurt, tvaroh, olej, máslo…
bez problémů mě to vydrží do příští akce. Pokud je za dobrou cenu maso, vezmu do mrazáku. Pořád tam mám krůtí, kureci, vepřové, ryby…často bývají taky v akci. Pokud zrovna nejsou, beru zásoby z mrazáku a nekupuji nic předraženého. Vařím hodně různé polévky, vyjde to levné a zužitkuješ kde co. Hlady opravdu neumíráme, za hranice nakupovat nejezdím a dělám to proto, že prostě tolik peněz za jídlo utrácet nechci, i když by nás to finančně nepoložilo. Stačí mi na to čtyři supermarkety v docházkové vzdálenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75490
18.12.23 12:26
@cecetka píše:
No právě. Kdybychom všichni měli jen lukrativní práci za vysoké mzdy, kdo by dělal ten zbytek?
I ti bohatí potřebují ty dělníky u pásu nebo v zemědelství, řidiče, skladníky, prodavače, uklízeče. Jinak jim ty peníze budou na prd, protože si za ně nic nekoupí.
A tito lidé si taslouží takovou mzdu, aby nemuseli pobírat ke své mzdě ještě sociální dávky. Tohle je na tom to smutné. Že si ti „lepší“ pro svoji aroganci nevidí na špičku nosu. :?

No a na ty sociální dávky se ze svých daní skládá kdo myslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
18.12.23 12:30
@Da12 píše:

Souhlas. Ale zas lidi nesmí bezmyšlenkovitě všechno kupovat a platit :think: Do značné míry je to tu bohužel o tom, co si spotřebitel nechá líbit…Dobře to tady píše @sirikit, dělám to podobně. Prostě kupuji jenom, pokud se mi cena líbí a ve velkém množství. A pokud to člověku dává smysl, nakupovat v Polsku. To ale taky nedělám, protože pořád ještě odmítám strávit dva dny v měsíci nákupy v Polsku, nemám to zrovna za rohem a času není nazbyt. Když to tady začne být neúnosné, tak s tím asi budu muset začít :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
18.12.23 12:37
@Da12 píše:
Jeden důchodce řekl, když ho cpali na samoobslužnou pokladnu, že přišel nakupovat a ne jim dělat brigádu.
:lol: :lol: :lol: Trefné.
Když já většinou spěchám. A jedinou pokladnu s prodavačkou zaberou důchodkyně.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26853
18.12.23 12:37
@sirikit píše:
No a na ty sociální dávky se ze svých daní skládá kdo myslíš?

Ano, proto je v zájmu celé společnosti, aby měli zaměstnanci důstojné mzdy, a tím se snížily mandatorní výdaje ze státního rozpočtu. Na tom se určitě shodneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák