Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Tichošlápek píše:
@Lucie_Sx Zajímavé je, ze když řetězce tlačí na dodavatele, aby snížili ceny - lidi vriskaji, jak zle řetězce vykořisťují zemědělce/vyrobce. Když řetězce na dodavatele netlaci, tak ti samí lidé vriskaji, ze jdou ceny nahoru.
Ale prdlajs, nedávno jsem četl, že minulý podzim vykupovaly jabka za 13 Kč a prodávaly za 20-40 Kč, ale jelikož se jím zisk zdal malý, tak začaly kupovat od Poláku za 11,5 Kč!
A u nás v Albertu jsou už tak vychcaní a líní, že týden mají jabka za 18 Kč a další týden je napálí za 39 Kč, ale klidně drze nechají stejná jabka na stejném místě a ve stejných krabicích!
![]()
Už i vrabci si cvrlikají, že mají marže klidně ve stovkách procent a absolutně se nestydí a nekamuflují. ![]()
@Tichošlápek píše:
Jsou neskutečně drahé a co si většina lidi neuvědomuje je, ze potrebuji pravidelný update a servis, plus někoho, kdo jim bude zadávat aktuální ceny výrobku. Manzel tráví hodiny řešením problému v oblasti hardware/software. Ale tohle uz právě běžný člověk nevidí. Ten si řekne - samoobsluzna pokladna - neplatí prodavačku.
Ty jo, no, to si přesně řeknu!
Že ušetří za prodavačku.
Tak pokud ne, proč tedy za tu volnou kasu neposadí pokladní? ![]()
@janickaIII píše:
Hele ke kosikum jsem jednou dostala vysvětlení, že prý to jsou lidi, kteří chodí nakupovat jednou za x měsíců nebo pro více rodin. Takže na téma plných košíků dávej pozor
To ne, já mám fakt narvanej košík minimálně jednou týdně. Spíš 2×.
@janickaIII píše:
Prosimtě na ty „ultra pravicové“ názory nereaguj. Že jdou ceny nahoru je fakt. Neřeším statistiky, ale realitu v obchodě. Za poslední půl rok jsem v českých obchodech nakupovala minimálně a když jsem teď přijela do jednoho řetězce v Česku nestačila jsem se divit. Ceny vyšší než v Německu a Rakousku. Že by se v Česku tak výrazně zvedala mzda si tedy nemyslím. Problém Česka jsou lidi. Nechají si vše líbit, jen si zanadávaji v hospodě a dál platí a neřeší.
Ano, práce v Německu i Rakousku je dražší, přesto ceny v obchodech nižší. Je to proto, že máme nejhorší spotřebitelské chování, zatneme zuby a kupujeme za jakoukoliv cenu. To se jinde ve světě nevidí. A řetězce toho využívají. Občas se ozývají dodavatele, za jakou směšnou cenu řetězcům dodávají. A ty neváhají přirazit značnou (a nemorální) marži.
@jege píše:
Ale prdlajs, nedávno jsem četl, že minulý podzim vykupovaly jabka za 13 Kč a prodávaly za 20-40 Kč, ale jelikož se jím zisk zdal malý, tak začaly kupovat od Poláku za 11,5 Kč!A u nás v Albertu jsou už tak vychcaní a líní, že týden mají jabka za 18 Kč a další týden je napálí za 39 Kč, ale klidně drze nechají stejná jabka na stejném místě a ve stejných krabicích!
Už i vrabci si cvrlikají, že mají marže klidně ve stovkách procent a absolutně se nestydí a nekamuflují.![]()
Nedávno byla pěkná analýza v hospodářských novinách, nechápu, ze se někdo těch řetězců ještě zastává. Biti jsou zemědělci resp. výrobci i koncoví zákazníci.
@Lucie_Sx píše:
Retezce na nikoho s cenou netlaci.
Proste nakoupi co nejlevneji a prodaji co nejdraz.
Vse ostatni je jim uplne jedno.
Není žádné tajemství, že nátlak probíhá, třeba dodavatele mléka a mléčných výrobků by mohli vyprávět, jaké praktiky se uplatňují.
@mojara píše:
Sem byla v Lidlu dnes dopoledne, ne že bych cíleně nahlížela do košíků, ale třeba u pokladny se mi nezdálo že by lidi nějak trpěli nouzí…
Tak ti, co nouzí trpí, asi v tom Lidlu moc často nejsou. ![]()
@Veveří píše:
@Amalthea zlevnovaly základní potraviny? Chleba ne, pečivo ne, těstoviny ne, vím jen o mléku. Všechno ostatní jenom akce a ty nepovažuji za snižování cen.
Pokud má někdo našponovaný rozpočet, tak nakupovat pouze v akcích je snad základ.
@Veveří píše:
@Tichošlápek tak ty jsi děvče? Tak to se omlouvámNeuvažovala jsi, že by sis přechýlila nick do ženského rodu?
Tichošlapka?
![]()
@Housenkaromca píše:
Nedávno byla pěkná analýza v hospodářských novinách, nechápu, ze se někdo těch řetězců ještě zastává. Biti jsou zemědělci resp. výrobci i koncoví zákazníci.
Minimálně velká část trhu, která je zastoupena našimi agrobarony, tak rozhodně nijak netrpí a ty absolutní rekordy v ziscích jsme jim zaplatili my všichni.
Jinak u nás člověk musí rozlišovat regalovou a akční cenu. Jelikož v akcích se prodává snad už 70-80% všeho. Tj. Za ty šílené předražené ceny se kupuje minimum věcí. Máme pokřivený trh akcema. Vedle u sousedů se v akcích prodává 10-20% věcí.
@janickaIII píše:
Hele ale tohle přeci není řešení. Nakupovat jen v akcích, do zásoby. Právě těmi akcemi mají prodejci zákazniky v hrsti.
Ceny v Česku jsou opravdu neskutečné. A nemyslím jen ceny potravin. Poslední zkušenost mám s vybavením domácnosti, konkrétně obýváku. V Česku bych za sedačku, stolek, skříň a koberec zaplatila o 10tis víc než v Německu.že by mzdy byly v Česku vyšší si nemyslím.
Tak to teda sorry, ale to není pravda. Zařizujeme teď dům na venkově. Co stouplo, jsou ceny elektrospotřebičů, vtam teda je to masakr. Ale zrovna nábytek šel za poslední půlrok dolů.
@Veveří píše:
Učitelé jsou jiná liga, mají 130 % garantovaných zákonem…ale stejně je teď podvedli.
???
@sirikit píše:
Zab mě, sladké pečivo prakticky nekupuju, peču několikrát týdně.
Jsme sami dva dospělí, takže pečivo nás fakt nezabije, ale nemám problém kdykoli upéct chleba i housky. Prostě - pokud mi cena čehokoli připadá přemrštěná, poradím si jinak.
Byly doby, kdy se v domě u mého muže topilo výhradně na elektriku a já ve svém plynem. Se zdražením, jsme se zatvrdili, že nedáme, a topí se prostě dřevem.
A zas - nejlevnější možný zdroj.
Sedím v kuchyni, schválně jsem kvůli Tobě šla kouknout na teploměr - a 25,5°C.
Ale to je od trouby, jak jsem dělala ten pečený čaj, jinak je tu kolem 23.
Ať se jdou se zdražováním energií bodnout.Příspěvek upraven 18.12.23 v 00:27
My jsme na venkově taky elektřinu odstavili. Zakoupili jsme ještě krbovky a víceméně topime jen v nich.
@Housenkaromca píše:
Není žádné tajemství, že nátlak probíhá, třeba dodavatele mléka a mléčných výrobků by mohli vyprávět, jaké praktiky se uplatňují.
Jako třeba Madeta, ne? To je zrovna lidumil! Ta má ve svých prodejnách ceny vyšší než v supermarketu.
@mojara píše:
Sem byla v Lidlu dnes dopoledne, ne že bych cíleně nahlížela do košíků, ale třeba u pokladny se mi nezdálo že by lidi nějak trpěli nouzí…
No tak ti, které jsi tam viděla, nouzí třeba netrpí. Z mého vozíku dvakrát do měsíce by tě asi švihlo
Ono se to totiž vyplatí, sepsat si nákup, rámcově sestavit jídelníček a udělat jednorázovej sakum prdum nákup na týden, nebo na dva. Protože za prvé mě ty hypermarketové seance fakt nebaví a nemusím tam courat ob den a za druhé, když tam nejdu, tak neutratím. ![]()