Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Tichošlápek píše:
@Temnástranasíly a copak ty tabulky se neupravují jako u učitelů? Jsem z učitelské rodiny a tam platy rostou poměrně dost. Dost mne zarazí, ze by jiné odvětví státní správy bylo úplně beze změny
Ja kdysi nastoupila do statni spravy hned po vysoke, utekla jsem jeste ve zkusebce a nastoupila do soukromeho sektoru. Na nastupni plat v soukromem (bez odmen) bych se ve statnim nedostala ani s nejvyssi praxi + odmeny (tenkrat smesnych 1500kc a jeste si pochvalovali, jak jsou odmeny vysoke). Pak se clovek nemuze divit, ze to na uradech funguje, jak to funguje, protoze kazdy schopny clovek logicky pujde do soukromeho sektoru.
@Amalthea píše:Říkal to včera Fiala na Nově. Ale já si toho zlevňování ještě nevšimla.
A o tom, že teď potraviny půl roku zlevňovaly, nezaloží diskuzi nikdo
@Oriseka píše:
Ja ted byla mile prekvapena. 10 vajicek 32,–, maslo 38,–, prosecco 66,–.Nakoupit v akci a vic do zasoby, varit podle tech akci, kupovat znacku retezce. Nekupovat trvanlive veci bez akce.
Ale akce není zlevňování. Zlevňování je, že je cena nižší dlouhodobě.
@Sylvania 333 píše:
Já jsem to tady zažila před Mikulášem. Děti brečí, rodič prostě nekoupí, nemá.
Tohle vídám u jogurtů, u rohlíků.
Střední třída je pryč.
Na Novinkách psali, že Češi vzali hory útokem. Nebyla to pravda. Většina už si to nemůže dovolit.
Tak já nevím. ![]()
Ale pokud jsou ty desetitisíce lidí najatý kompars, aby zprávy na TNCZ vypadaly optimističtěji, zase je to pěkná příležitost k přivýdělku na zdravém vzduchu, ne? ![]()
Já nevím, ale mně přijde, že potraviny jsou naopak o něco levnější za poslední třeba rok.
@Tichošlápek píše:
@vanilka90 v čem jsme doma? Ze vidím víc do toho procesu? A nebudu tu pak mít výkřiky typu - samoobsluzne pokladny jsou pro řetězce drobné apod?Česká republika má dostatečný systém podpory pro nizkoprijmove rodiny. Když uz je na tom někdo tak zle. Ale začít se proste musí vždy u sebe. Pokud ji tak tlačí navýšení ceny chleba o 2 koruny, pak je načase tu lepší praci hledat.
Bráníš právě ty řetězce přičemž tvůj manžel pracuje pro jeden z nich. Přitom se už dlouho ví, že právě ty řetězce šponují ceny.
A obě dobře víme, že tady nejde o zvýšení chleba o dvě koruny, že to musíme brát komplexně - ceny se zvedly u všeho, to je objektivně jasná věc.
Asi mi ale hlavně vadí ten názor, že všichni si přece můžou vydupat lepší plat nebo odejít z nějaké práce za lepším. Jako nic není nemožné, ale chce to taky trochu spadnout z obláčku do reality. Nějaká samoživitelka z Horní Dolní např. bude ráda, že se chytla na úřadě a má tam jakous takous jistotu práce. A jsou rády, že to místo mají, jinak by na ně zbyla maximálně práce někde u pásu na tři směny, což je s dětmi asi složitější. Neříkám, že lidi mají ustrnout na místě a přestat se snažit o to vydobít si lepší místo ve světě, ale ne každej má ty možnosti, hlavu a podmínky. A to se snažím říct. Ale i takoví si zaslouží důstojný život a ne se rozhodovat, zda dítěti koupí šáteček nebo jogurt. ![]()
@vanilka90 píše:
Bráníš právě ty řetězce přičemž tvůj manžel pracuje pro jeden z nich. Přitom se už dlouho ví, že právě ty řetězce šponují ceny.A obě dobře víme, že tady nejde o zvýšení chleba o dvě koruny, že to musíme brát komplexně - ceny se zvedly u všeho, to je objektivně jasná věc.Asi mi ale hlavně vadí ten názor, že všichni si přece můžou vydupat lepší plat nebo odejít z nějaké práce za lepším. Jako nic není nemožné, ale chce to taky trochu spadnout z obláčku do reality. Nějaká samoživitelka z Horní Dolní např. bude ráda, že se chytla na úřadě a má tam jakous takous jistotu práce. A jsou rády, že to místo mají, jinak by na ně zbyla maximálně práce někde u pásu na tři směny, což je s dětmi asi složitější. Neříkám, že lidi mají ustrnout na místě a přestat se snažit o to vydobít si lepší místo ve světě, ale ne každej má ty možnosti, hlavu a podmínky. A to se snažím říct. Ale i takoví si zaslouží důstojný život a ne se rozhodovat, zda dítěti koupí šáteček nebo jogurt.
Hlavně s tím chlebem je to přesně tak, jak to už zaznělo výše, cena obilí klesla na hodnotu před válkou na Ukrajině (která stála údajně za zvýšením cen), energie klesly a pečivo nejen, že nezlevnilo, ale ono ještě zdražuje. I toto bylo nedávno rozebíráno ekonomem v HN, že pro to absolutně není důvod, ale je za tím naše spotřebitelské chování. Prostě pořád kupujeme. Ono stačí číst tuhle diskuzi, spoustě lidem připadá nemístné zdražení v pořádku, ale jestliže porovnáváte ceny stejného řetězce pár km od sebe, jen jeden je za hranicemi a zjistíte, že tam, kde je dražší lidská práce, jsou ceny v obchodech nižší, tak je něco hodně špatně.
@vanilka90 píše:
Bráníš právě ty řetězce přičemž tvůj manžel pracuje pro jeden z nich. Přitom se už dlouho ví, že právě ty řetězce šponují ceny.A obě dobře víme, že tady nejde o zvýšení chleba o dvě koruny, že to musíme brát komplexně - ceny se zvedly u všeho, to je objektivně jasná věc.Asi mi ale hlavně vadí ten názor, že všichni si přece můžou vydupat lepší plat nebo odejít z nějaké práce za lepším. Jako nic není nemožné, ale chce to taky trochu spadnout z obláčku do reality. Nějaká samoživitelka z Horní Dolní např. bude ráda, že se chytla na úřadě a má tam jakous takous jistotu práce. A jsou rády, že to místo mají, jinak by na ně zbyla maximálně práce někde u pásu na tři směny, což je s dětmi asi složitější. Neříkám, že lidi mají ustrnout na místě a přestat se snažit o to vydobít si lepší místo ve světě, ale ne každej má ty možnosti, hlavu a podmínky. A to se snažím říct. Ale i takoví si zaslouží důstojný život a ne se rozhodovat, zda dítěti koupí šáteček nebo jogurt.
Jedna z myslenek komunismu, ktera bohuzel zapadla s celou ideologii, je, ze kdyz nekdo maka, zaslouzi si dovrou zivotni uroven jako ostatni, bez ohledu na to, jestli maka jako uklizecka, kopac vykopu nebo tridic na skladce.
Protoze i tyhle lidi potrebujeme a kdyz drou, nevidim duvod, proc by meli zit z ruky do huby nekde v sockactvrti.
@cecetka Nebo nemáš správně nastavený přijímač na ty jeho signály. Ale to ani já. Já si toho zlevňování taky nevšimla. Teda - zlevňování - ono je to asi takhle. Něco stálo dejme tomu 40,– Kč. Pak zdražily ty energie a to hned dalo záminku ke zdražení všeho. Tudíž i to něco se zdražilo třeba na 47,–Kč. Postupně se situace stabilizovala a zlevnilo se to velmi opatrně na 43,– Kč. No a co se stane od ledna? No zdraží se to zpátky, protože zase energie. Takže od ledna to v lepším případě bude stát zase těch 47,– v horším třeba 50,–. Tomu teda opravdu zlevňování neříkám.
@Lucie_Sx píše:
Jedna z myslenek komunismu, ktera bohuzel zapadla s celou ideologii, je, ze kdyz nekdo maka, zaslouzi si dovrou zivotni uroven jako ostatni, bez ohledu na to, jestli maka jako uklizecka, kopac vykopu nebo tridic na skladce.
Protoze i tyhle lidi potrebujeme a kdyz drou, nevidim duvod, proc by meli zit z ruky do huby nekde v sockactvrti.
Jakože myslíš, že uklízečka by měla mít stejný příjem, jako třeba špičkový neurochirurg nebo majitel společnosti? ![]()
A co by tedy motivovalo neurochirurga k neustálému vzdělávání se a práci na sobě, když by stačilo vylézt z devítky a naučit se vyždímat mop, vytažený z kýblu? ![]()
@cecetka píše: Říkal to včera Fiala na Nově. Ale já si toho zlevňování ještě nevšimla.
Asi nakupuje v jiném obchodě než já.![]()
![]()
Olej koupíš za 28, kilo kuřecího za 100. To je co?
@Lucie_Sx píše:
To nejde. Není to fér. Lékař nemůže mít stejnou životní úroveň jako třeba popelář.
@jkra píše:
Olej koupíš za 28, kilo kuřecího za 100. To je co?
A když koupíš celé kuře, dostaneš se občas i pod šede.
Tuhle jsem ho v Penny kupovala myslím za 57,9 Kg.
Takže koupím dvě, rozbourám, mám 4 krásné prsní řízky, 4 stehna a dva skelety na vývar, ze kterých ještě případně oberu maso a udělám nádivku pro dva k večeři.
Chce to akorát při nákupu a zpracování myslet.
@jkra píše:
To nejde. Není to fér. Lékař nemůže mít stejnou životní úroveň jako třeba popelář.
A pokud bychom tedy zvedli všem rovnoměrně platy, takže uklízečka bude brát třeba 40 000 a lékař přiměřeně více, stane se co? ![]()
Jednoduše popojede inflace, všecko se dál zdraží a uklízečka bude zase dumat nad tím jogurtem, akorát ne za 15, ale za 48.
@sirikit píše:
A pokud bychom tedy zvedli všem rovnoměrně platy, takže uklízečka bude brát třeba 40 000 a lékař přiměřeně více, stane se co?
Jednoduše popojede inflace, všecko se dál zdraží a uklízečka bude zase dumat nad tím jogurtem, akorát ne za 15, ale za 48.
To není řešení. Ale stejná životní úroveň byla za sociku, vedlo to pouze k devalvaci vzdělávání. Navíc už jen z principu, nemohou mít stejnou životní uroven, to nejde už jen z rozlisnosti těch osob.