Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@sirikit píše:
Chlap je i na mazání na chleba zvyklý na různé Ramy, Perly, Flory a jaxeto všecko jmenuje.Já to sama od sebe nekoupím, tak mě občas urguje, ať nezapomenu.
Navíc byl, než jsme spolu začali žít, asi 15 let sám a expartnerka neuměla ani vařit, natož aby pekla. Takže mě teď, s nějakým domácím pečením věčně na stole, velebí do nebes.
Rozdíl Hera / jiný tuk/ máslo v pečivu nerozezná ani náhodou, ten nejmlsnější jsem u nás já.
A já teda do krému důsledně máslo, případně ještě raději mascarpone se šlehačkou, ale v tuku do těsta koukám na cenovku už z principu.
Jinak já to prostě poznám. Když slavil můj otec 50, máma objednala na doporučení dorty, řezy a zákusky od jedné paní. Všichni to chválili. Bylo toho hodně, velké to bylo, na pohled docela ucházející, ale ta chuť, no.
Dávala to i do krémů, a vrstva krému na 2 prsty. ![]()
Samozřejmě to nemyslím nějak negativně vůči tobě. Jenom, že jsem si vzpomněla.
Ale já mám stejně nejraději piškotovou roládu a to ještě tak párkrát do roka.
Nebo sněhové trubičky a indiánky, taky někdy děláme.
@sysi píše:
Zlaté QR kódy.Když jsem v létě v práci vybírala peníze na jednu ZOOadopci, tak mě vzhledem k dovoleným napadlo ji vybírat přes QR kód… a bomba! Dobrovolně jsem pak přibrala i další dvě sbírky na těhotné kolegyně a pohoda. Žádné matlání se s hotovostí, v bance jsem pak lehce profiltrovala, kdo už přispěl, paráda. Jinak peníze mezi námi (za med, za pizzu, za domácí vajíčka…) už si dávno posíláme prakticky jenom přes účet - není nad to, když mlaďoši oživí kolektiv a naučí ostatní, že banka v mobilu není jen od toho, aby člověku každý měsíc pípla příchozí výplata.
A zrovna v pondělí mě příjemně překvapili v jednom menším obchodě s masem pro psy. Karty neberou, ale na pultě vytištěné QR kódy, kdo u sebe nemá hotovost. Myslela jsem, že prodavač rovnou vidí, že jsem mu platbu poslala, ale prý ne, on jenom prodává, není majitel a na účet nemá přístup. Ale věří zákazníkům, že platbu opravdu pošlou.
No věřit zákazníkům… Přeji hodně štěstí. Ale QR platby jsou platby budoucnosti. Obchodníci si stěžují, že platí „nehorázné“ sazby za platební terminály… Ok, QR platby jsou skvělá alternativa zdarma… Jenže to vede k legalizaci příjmům, že? To už ti obchodnicci neřeknou… A dále lakují zákazníky, že jsou online platby drahé… A český zákazník jim to sežere i s navijákem. Proto do obchodu, stánků, kde neakceptují karty nebo QR kódy nechodím. Fakt nebudu podporovat zloděje.
@janickaIII píše:
No věřit zákazníkům… Přeji hodně štěstí. Ale QR platby jsou platby budoucnosti. Obchodníci si stěžují, že platí „nehorázné“ sazby za platební terminály… Ok, QR platby jsou skvělá alternativa zdarma… Jenže to vede k legalizaci příjmům, že? To už ti obchodnicci neřeknou… A dále lakují zákazníky, že jsou online platby drahé… A český zákazník jim to sežere i s navijákem. Proto do obchodu, stánků, kde neakceptují karty nebo QR kódy nechodím. Fakt nebudu podporovat zloděje.
A proto bylo zrušeno EET pro platby v hotovosti.
Drobné obchodníky chápu. Ty poplatky centru karet se nasbírají
QR platby jsou super, ale časově pro obchodníka náročnější.
@cecetka píše:
A proto bylo zrušeno EET pro platby v hotovosti.
Drobné obchodníky chápu. Ty poplatky centru karet se nasbírajíQR platby jsou super, ale časově pro obchodníka náročnější.
Jak časově náročnější? Čas je stejný jako při platbě kartou. Jen další chabá výmluva obchodníků.
Jasný zrušení eet je jen další černota a zase lidem je to jedno.
@janickaIII píše:
Jak časově náročnější? Čas je stejný jako při platbě kartou. Jen další chabá výmluva obchodníků.
Obchodník by musel mít upravený sw, aby při tisku účtenky se vytiskl i QR kód. Ten zákazník načte a obchodníkovi v mobilu ukáže, že je příkaz k platbě zadán a potvrzen. Takže to nějakou tu minutu zabere.
@cecetka píše:
Obchodník by musel mít upravený sw, aby při tisku účtenky se vytiskl i QR kód. Ten zákazník načte a obchodníkovi v mobilu ukáže, že je příkaz k platbě zadán a potvrzen. Takže to nějakou tu minutu zabere.
Ano, je to hrozný problém. Prima, že to mají na co svádět.
@janickaIII píše:
@janickaIII píše:
@janickaIII píše:
Ano, je to hrozný problém. Prima, že to mají na co svádět.
QR kód je pro tebe očividně velké téma. ![]()
Jak se ti to stalo?
![]()
@leopanda píše:
@inkakřivák Tam je potřeba si říct, že zdarma je do 26 let věku. Pokud to dítko přetáhne a nepovede mu to dokončit do 26 let, což u některých škol/oborů se stát může i kvůli jedinému předmětu, tak pak je to už placené za každý půlrok studia dále.
Není pravda. Můžeš začít studovat na VŠ klidně v 50 a máš to zadara. 3+1 rok na Bc. studiu. Podmínkou je žes buď předchozí VŠ studia zdárně dokončila, nebo žes ještě nikdy VŠ nestudovala. A platí to pro státní školy, ne pro soukromý.. 26 let je pouze hranice, do kdy se dá uplatnit sleva na studenta nebo ještě nějaký daňový úlevy pro studenty, tomu přesně nerozumím. Asi že můžeš mít do 26 let status studenta (skrz zdr+soc).
Edit - sorry, ne státní VŠ, ale veřejná.
@leopanda píše:
@inkakřivák Tam je potřeba si říct, že zdarma je do 26 let věku. Pokud to dítko přetáhne a nepovede mu to dokončit do 26 let, což u některých škol/oborů se stát může i kvůli jedinému předmětu, tak pak je to už placené za každý půlrok studia dále.
vek nehraje roli, aktualne mam doma vysokoskolaka, ktery se blizi seniorskemu veku
@leopanda píše:
@Azeretereza Tak pak mi na studijním lhali na dvou veřejných VŠ, státní jsem nezkoušela, protože policejní akademii ani vojenskou dělat nechci. Chtěla jsem si vystudovat pedárnu a chtěla jsem zkusit i IT na CVUT a na obou mi bylo řečeno, že je mi víc než 26 a budu si platit každý půl rok studia - nestudovala jsem před tím žádnou VŠ.EDIT: teď jsem si to googlila a máš pravdu.
Jojo. Je to omyl, kterej dost často slýchám. Nevím jestli to tak bylo dřív nebo kde se to vzalo. Tak směle za studiem ![]()
@leopanda ale u těch vojáků to nejdřív podepises, takže si musíš přečíst, k čemu se upises.
A hlavně, tam neplatiŝ za studium, ale za to, že tam zadarmo jis, bydlíš, dostavaš stedre kapesne a oblékají tě.
Pokud zůstaneš dal jako voják a odkroutis si tu podepsanou dobu někde na útvaru, tak nic neplatis.
Upisujes se vojákům, že pro ně budeš pracovat a ne za studium.