Ceny už jdou nahoru

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5098
21.12.23 12:45
@Aleriga píše:
Ano, právě Takový fusak jsme tu kupovali. V Rakousku výrazně dražší.

Ono jde asi i o mnozstvi nabizenych znacek. Trvala jsem na fusaku s prachovym perim. U nas par predrazenych obchodu nabizelo jakesi ty vyslovene luxusni znacky. A pak hromada mene kvalitniho zbozi z Ciny. Ja si vybrala fusak od Altabebe, ktery tu byl k dostani minimalne a za o tretinu drazsi cenu nez z nemeckeho Amazonu. Takovych tech kvalitnich znacek za rozumne penize tu moc nevidim.

Ted je situace trochu jiná, kdyz se Mall sprahnul z Poláky. Hodně věcí kupuju z polského trhu, kde jsou opět levnější. Dřív to tak nešlo, Poláci sem často nezasílali. Víc lidí využívá Temu, Aliexpress, víc jich umí anglicky a nebojí se nakupovat na internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
21.12.23 12:47

Na druhou stranu MHD, školství i zdravotnictví je pro lidi zdarma v neuvěřitelné kvalitě. Nemáme. tu vysloveně chudé lidi, protože každý může dát dítě do školy, jet busem do práce nebo zajít k lékaři..To hodně lidí nevidí a určitě bych raději. měla v ČR tohle než levnější fusaky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75386
21.12.23 12:56
@jege píše:
Ty tam ještě nejsi? Já myslel už si s @inkakřivák dávno užíváte plody své celoživotní dřiny. ;) :mrgreen:

Když oni mi to furt oddalujou. :nevim: :zed: :zed:
Prej jsem ještě čupr děvče v plném rozkvětu, při budování HDP nepostradatelné. 8) :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75386
21.12.23 13:07
@zoidberg píše:
Nemyslím si, že jsme něco víc, protože si na to dokážeme vydělat. Ale určitě jsme jiní v tom, že místo bezduchého (čecháčského) nadávání s tím něco děláme. Třeba tím, že se snažíme přechodně uskromnit nebo hledáme levnější alternativy (nakupujeme v akcích) což je podle ostatních špatně, protože prostě MÁME NÁROK na všechno levné a ZLÁ VLÁDA a blá blá blá…
A to že si Češi rádi dopřávají je pravda, v celé Evropě vzrostly ceny energií, jak na to zareagovali naši západní sousedé? Snížili si termostaty na 18°C a začali se chovat hospodárně. Co udělali Češi? Ponechali si svých 23°C a začali nadávat na vládu.

Přesně.
Jinak, teď se o tom bavíme s chlapem.
Ta celková inflace, o které tu píšeme, je průměr - a jako každý průměr neskutečně zavádějící. Přesně, jak jsi psal v některém z dřívějších příspěvků, na každého dopadá zdražování jinak. Pokud nekouřím, je mi jedno, jestli tabákové výrobky zlevnily o deset procent, nebo zdražily o 500. :nevim: Jde to mimo mě a nedotkne se mě to.
Právě tak jinak dopadne zdražení alkoholu na pána, který bez svých pěti kousků denně neusne, a jinak na mě, která jsem nevypila jediné pivo za život, protože mi to prostě nechutná. Lidi, žijící ve vlastnickém bydlení, nezasáhne zdražení nájemného, těm, kteří jezdí do práce na kole, je šumák zdražení dálniční známky.
Pokud se mi reálně sníží životní úroveň co já vím, o 5%, čili 5 Korun ze stovky, fakt si toho nevšimnu, jakkoli je to v absolutních číslech v rámci ekonomiky země velké číslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
21.12.23 13:08
@Zmatka píše:
Skutecne nejsme „trh EU“, je tu mnohem. mensi kupni sila a konkurence. Proto bohuzel je nerealne, by treba vysavac stal.tady stejne jako v Nemecku.

No většinou v chudších zemích je jídlo levnější než v bohatších, tedy nominální, ne na kupní sílu. V Albánii si také Češi letos chválili levnou dovolenou s levným jídlem.
Tak asi to úplně tak, jak píšeš, nefunguje.
Navíc ještě před 10 lety bylo jídlo v ČR levnější než v Německu a jiných západních zemích. To se náš trh tedy náhle zmenšil? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75386
21.12.23 13:11
@Aleriga píše:
Jo tak, ona tam žije? Tak co prudí?

To je bývalá Kaliopa, kydat špínu z Brusele na ČR je jejím životním posláním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
21.12.23 13:11
@Zmatka píše:
to je teda zvlastni, nevim jak Rakousko, ale fusak, potreby pro mimi i sedacku jsem vse mela z Nemecka a usetrila minimalne tretinu :)ale.slo.o. dobre znacky, fusak prachove peri a tak…tak mozna se ten nakup v zahranici vyplati jen u drazsich produktu obecne…

Rakousko je dražší než Německo, však si všimli, že lidi nejezdím do Rakouska kupovat levné potraviny jako do Polska nebo do Německa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
21.12.23 13:14
@sirikit píše:
Přesně.
Jinak, teď se o tom bavíme s chlapem.
Ta celková inflace, o které tu píšeme, je průměr - a jako každý průměr neskutečně zavádějící. Přesně, jak jsi psal v některém z dřívějších příspěvků, na každého dopadá zdražování jinak. Pokud nekouřím, je mi jedno, jestli tabákové výrobky zlevnily o deset procent, nebo zdražily o 500. :nevim: Jde to mimo mě a nedotkne se mě to.
Právě tak jinak dopadne zdražení alkoholu na pána, který bez svých pěti kousků denně neusne, a jinak na mě, která jsem nevypila jediné pivo za život, protože mi to prostě nechutná. Lidi, žijící ve vlastnickém bydlení, nezasáhne zdražení nájemného, těm, kteří jezdí do práce na kole, je šumák zdražení dálniční známky.
Pokud se mi reálně sníží životní úroveň co já vím, o 5%, čili 5 Korun ze stovky, fakt si toho nevšimnu, jakkoli je to v absolutních číslech v rámci ekonomiky země velké číslo.

Jo, akorát, že největší inflace je u jídla a energií, takže dopadá na všechny :lol: Toho si už v rozpočtu všimneš.
Teď budu nájemníkům dle nového rozpisu záloh zvyšovat poplatky za služby zase o 1000 Kč, ale však to nic není, tiší sem, tisíc tam, jak říkáte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
@Josefuna píše:
No většinou v chudších zemích je jídlo levnější než v bohatších, tedy nominální, ne na kupní sílu. V Albánii si také Češi letos chválili levnou dovolenou s levným jídlem.
Tak asi to úplně tak, jak píšeš, nefunguje.
Navíc ještě před 10 lety bylo jídlo v ČR levnější než v Německu a jiných západních zemích. To se náš trh tedy náhle zmenšil? :lol:

Nemyslim si, myslim.si, ze v prepoctu na platy je v chudsich zemich jidlo drazsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
@Zmatka píše:
Na druhou stranu MHD, školství i zdravotnictví je pro lidi zdarma v neuvěřitelné kvalitě. Nemáme. tu vysloveně chudé lidi, protože každý může dát dítě do školy, jet busem do práce nebo zajít k lékaři..To hodně lidí nevidí a určitě bych raději. měla v ČR tohle než levnější fusaky.

Jo, školství má opravdu už neuvěřitelnou kvalitu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
21.12.23 13:15
@Zmatka píše:
Nemyslim si, myslim.si, ze v prepoctu na platy je v chudsich zemich jidlo drazsi.

Ano, akorát u nás je oproti Německu dražší už i bez přepočtu, to je ten problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
21.12.23 13:17
@zoidberg píše:
Holka ty máš vážně těžký život 8o Nalij si panáka a kup si nové boty. Tímhle nás propaganda krmí desítky let a pesimisti se pořád těší, že se jim to vyplní a pořád nic :mrgreen:
Možná budeš zklamaná, ale trhy už se stabilizovaly, krize odeznívá, začne hospodářský růst, čeká tě tak osm let té hnusné konjunktury, kdy nebude na co nadávat. Ale neboj, pak to zase přijde, bude nová krize, nejspíše se přemnoží kolibříci a bude z toho hrozit zase konec světa, pro Vás bude zase dobře :mrgreen:

A ty myslíš, že mám z toho radost? Co bych z toho měla? Spíš mě štve, že to jde v ČR i po Babišovy od 10 k 5 a vyhlídky na zlepšení 0.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75386
21.12.23 13:18
@zoidberg píše:
Holka ty máš vážně těžký život 8o Nalij si panáka a kup si nové boty. Tímhle nás propaganda krmí desítky let a pesimisti se pořád těší, že se jim to vyplní a pořád nic :mrgreen:
Možná budeš zklamaná, ale trhy už se stabilizovaly, krize odeznívá, začne hospodářský růst, čeká tě tak osm let té hnusné konjunktury, kdy nebude na co nadávat. Ale neboj, pak to zase přijde, bude nová krize, nejspíše se přemnoží kolibříci a bude z toho hrozit zase konec světa, pro Vás bude zase dobře :mrgreen:

Josefa si něco ke kritice najde vždycky, to je jedna z mála jistot v dnešním rozháraném světě a díky za ni. :andel: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115647
21.12.23 13:29
@Josefuna píše:
Mluvíš hloupě, tady jde o to, že potraviny jsou u nás dražší než v Německu, kde jsou 3-4× vyšší platy. A o kvalitě raději nemluvit. Jedeme na Vánoce do ČR a vezmeme si sýry, abysme nemuseli kupovat v ČR ty hnusné Nivy, Eidamy a Hermelíny apod.

Já se divím, že sem vůbec jezdíš, když je to tu tak strašný. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75386
21.12.23 13:32
@Josefuna píše:
Jo, akorát, že největší inflace je u jídla a energií, takže dopadá na všechny :lol: Toho si už v rozpočtu všimneš.
Teď budu nájemníkům dle nového rozpisu záloh zvyšovat poplatky za služby zase o 1000 Kč, ale však to nic není, tiší sem, tisíc tam, jak říkáte…

Všimla jsem si. Jak začali hned po pádu Bohemia energy se zdražováním, přešli jsme s vytápěním na dřevo (v rámci záložních systémů mám ve svém domě jednak plynovou automatiku a k tomu kotel na pevná paliva na samotíž, takže nezávislý na případném výpadku elektrického proudu) a na přeplatcích nám následně vraceli něco k 50 000. Milé. :)
Na elektrice nám vraceli myslím 15000 a teď mám zálohy na cca 1600 Kč plyn, 3500 el. na dům o dvou domácnostech, které se o tyto částky dělí - a stejně počítám, že za elektriku nám budou vracet zas, protože většinu času bydlím u chlapa, takže jsem si vypnula bojler a zapínám ho, jenom když hodlám pár dní strávit u sebe.
U chlapa dtto - původně topil elektrickým kotlem, po avizovaném zdražení přešel na dřevo. Holt si párkrát za den zaběhneme přiložit, co už, automatiku to bohužel nemá.
Ale zase je to nezávislé na elektrice.
V dobách, kdy zrovna nelítají pečení holubi shůry, je občas prostě třeba ustoupit ze svého pohodlí ve prospěch úspor, případně holt si to pohodlí zaplatit. Není to těžký rébus a já, na rozdíl od tebe, nepovažuju za nárokovou dávku setrvale rostoucí životní úroveň.
Prostě sleduju vývoj a na ten reaguju - a protože žiju s podobně uvažujícím příčetným mužem, příliš se o nás nebojím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák