Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Josefuna píše:
Děti našich dětí se těžko budou mít líp. Budou rády, když budou žít v míru. Materiálně se budou mít už jen hůř, to je trend celého vyspělého světa. Mladý Američan, Němec atd. se už nemá tak dobře jako jeho rodiče. Střední třída mizí. A navíc bude třeba dávat peníze do zbrojení, státy jsou už teď zadluženy, tak nevím, kde se bere Tvůj optimismus, já se děti našich dětí budou mít líp. Vždy se podívej, kam to spěje s Ruskem. Věříš, že se podaří ho porazit? Co když to nedopadne?
Globální konflikt v potaz neberu, možná si jej nechci připustit. Jen když vezmu křivku vývoje životní úrovně za kupříkladu 30 let, vždycky se našlo jedno až dvouleté období inflace či krize, po kterém nastalo šesti až osmileté období konjunktury a růstu. Tak to prostě vždycky bylo a (pokud Rusko úplně nezmagoří) nejspíše vždycky bude. A věř tomu, že v každém tom krizovém období se našli lidé jako tady, kteří už v budoucnost nevěří a zajímá je jen dnešní plný talíř.
@Josefuna píše:
Děti našich dětí se těžko budou mít líp. Budou rády, když budou žít v míru. Materiálně se budou mít už jen hůř, to je trend celého vyspělého světa. Mladý Američan, Němec atd. se už nemá tak dobře jako jeho rodiče. Střední třída mizí. A navíc bude třeba dávat peníze do zbrojení, státy jsou už teď zadluženy, tak nevím, kde se bere Tvůj optimismus, já se děti našich dětí budou mít líp. Vždy se podívej, kam to spěje s Ruskem. Věříš, že se podaří ho porazit? Co když to nedopadne?
Asi bychom měli tedy všichni spáchat sebevraždu.
@zoidberg píše:
Nemyslím si, že jsme něco víc, protože si na to dokážeme vydělat. Ale určitě jsme jiní v tom, že místo bezduchého (čecháčského) nadávání s tím něco děláme. Třeba tím, že se snažíme přechodně uskromnit nebo hledáme levnější alternativy (nakupujeme v akcích) což je podle ostatních špatně, protože prostě MÁME NÁROK na všechno levné a ZLÁ VLÁDA a blá blá blá…
A to že si Češi rádi dopřávají je pravda, v celé Evropě vzrostly ceny energií, jak na to zareagovali naši západní sousedé? Snížili si termostaty na 18°C a začali se chovat hospodárně. Co udělali Češi? Ponechali si svých 23°C a začali nadávat na vládu.
Prosím Tě, žil jsem někdy na tom Západě? Pokud ano, opravdu bys neměl pocit, že si Češi rádi dopřávají. Když jsem se na ten Západ přestěhovala, tak jsem byla naopak v šoku z toho, že to, co se v ČR považuje za luxus, je tu úplně běžné. Běžný Západoevropan by naopak běžného Čecha považoval za velmi skromného a spořivého, pokud by to tedy nebyl Holanďan.
Není pravda, že Češi toho chtějí po státu mnoho. Vyvoláváš představu, jako kdyby Češi dostávali od státu více než jinde v EU. Ať na tu rodičovskou je to právě naopak. Jinde dostávají mnohem více. Třeba někde je veřejná doprava, jídlo ve školce, škole a družina zcela zdarma, to samé některé kroužky pro děti.
Příspěvek upraven 21.12.23 v 13:09
@Josefuna píše:
To právě nevím. Popravdě nikdo nevysvětlil, proč máme tak drahé energie a potraviny. V potravinářství je zřejmě monopol nebo oligopol, ale to by snad měl hlídat příslušný úřad, ne?
Spoustu veci mame drazsich, protoze jsme jednoduse chudsi zeme a mnohem mensi trh. Oboje sponuje ceny (realnou kupni cenu) nahoru.
Doted jsem spotrebice a elektroniku zasadne kupovala z USA nebo z Anglie, obleceni Anglie. Oboje uz se mi nevyplati po zavedeni DPH na zbozi a po Brexitu
Sice neumim moc Nemecky, ale obstaravam si zbozi z Nemecka, drobnosti velmi casto z Ciny.
Lidi zapominaji, ze cena sluzeb, zejmena mimo Prahu, je tu porad nizka. Na druhou stranu by nechteli chodit do hospody za britske ceny a strihat se za nemecke ![]()
Jako hlavni problem ale uprimne nevidim ceny paprik a okurek v krame, ale predrazenou cenu nemovitosti. To je zejmena pro nyni velmi mlade lidi fakt likvidacni. Chybi socialni bydleni, bydleni je tu pomalu nejdrazsi v cele EU, byrokracie a schvalovani novych bytu silena, remeslnici pro stavbu vlastniho sileni (stav ceskeho ucnovstvi je vyslovene tragedie, cechy neexistuji…)
@Zmatka píše:
Spoustu veci mame drazsich, protoze jsme jednoduse chudsi zeme a mnohem mensi trh. Oboje sponuje ceny (realnou kupni cenu) nahoru.Doted jsem spotrebice a elektroniku zasadne kupovala z USA nebo z Anglie, obleceni Anglie. Oboje uz se mi nevyplati po zavedeni DPH na zbozi a po Brexitu
Sice neumim moc Nemecky, ale obstaravam si zbozi z Nemecka, drobnosti velmi casto z Ciny.
Lidi zapominaji, ze cena sluzeb, zejmena mimo Prahu, je tu porad nizka. Na druhou stranu by nechteli chodit do hospody za britske ceny a strihat se za nemecke
Jako hlavni problem ale uprimne nevidim ceny paprik a okurek v krame, ale predrazenou cenu nemovitosti. To je zejmena pro nyni velmi mlade lidi fakt likvidacni. Chybi socialni bydleni, bydleni je tu pomalu nejdrazsi v cele EU, byrokracie a schvalovani novych bytu silena, remeslnici pro stavbu vlastniho sileni (stav ceskeho ucnovstvi je vyslovene tragedie, cechy neexistuji…)
Ale mzdy v Praze jsou o mnoho vyšší než v jiných krajích. Proto jsou ceny služeb v jiných krajích nižší.
@zoidberg píše:
Globální konflikt v potaz neberu, možná si jej nechci připustit. Jen když vezmu křivku vývoje životní úrovně za kupříkladu 30 let, vždycky se našlo jedno až dvouleté období inflace či krize, po kterém nastalo šesti až osmileté období konjunktury a růstu. Tak to prostě vždycky bylo a (pokud Rusko úplně nezmagoří) nejspíše vždycky bude. A věř tomu, že v každém tom krizovém období se našli lidé jako tady, kteří už v budoucnost nevěří a zajímá je jen dnešní plný talíř.
Jenže se podívej, jak je svět propojený, výroba je v Číně, suroviny jsou vesměs také v nepřátelských zemích, má se zavést Green Deal, hodně států EU nezvládá migraci, kupní síla vyspéleho světa klesá, zadluženost roste. Tak kde vidíš lepší zítřky? Budoucnost prý patří Číně nebo už to nebude tak, že USA a Evropa budou nejsilnější. Ukazuje se, že ty nepřátelské režimy se nehodlají měnit, spíš se chtějí rozšiřovat.
@Zmatka píše:
Spoustu veci mame drazsich, protoze jsme jednoduse chudsi zeme a mnohem mensi trh. Oboje sponuje ceny (realnou kupni cenu) nahoru.Doted jsem spotrebice a elektroniku zasadne kupovala z USA nebo z Anglie, obleceni Anglie. Oboje uz se mi nevyplati po zavedeni DPH na zbozi a po Brexitu
Lidi zapominaji, ze cena sluzeb, zejmena mimo Prahu, je tu porad nizka. Na druhou stranu by nechteli chodit do hospody za britske ceny a strihat se za nemecke
Jaký menší trh, jsme trh EU. Německá cena stříhání je podle tebe kolik? Mně už vychází podobně jako v Praze nebo v Brně, akorát v tom Německu mají 3 až 4 x vyšší plat.
@topazio píše:
Ale mzdy v Praze jsou o mnoho vyšší než v jiných krajích. Proto jsou ceny služeb v jiných krajích nižší.
To sice jo, ale podle me to uplne neodpovida. Zadnou statistiku nemam, ale plat v Praze bude prumerne max. o tretinu vyssi
. Mnohe sluzby jsou cenove dvojnasobne.
Meli bychom smerovat asi k tomu, ze zbozi bude levnejsi a sluzby drazsi. Zatim mame v Praze nizke mzdy, drahe sluzby, drahe nemovitosti i drahe zbozi ![]()
Příspěvek upraven 21.12.23 v 12:25
@Josefuna píše:
Jaký menší trh, jsme trh EU. Německá cena stříhání je podle tebe kolik? Mně už vychází podobně jako v Praze nebo v Brně, akorát v tom Německu mají 3 až 4 x vyšší plat.
Skutecne nejsme „trh EU“, je tu mnohem. mensi kupni sila a konkurence. Proto bohuzel je nerealne, by treba vysavac stal.tady stejne jako v Nemecku.
@Zmatka píše:
To sice jo, ale podle me to uplne neodpovida. Zadnou statistiku nemam, ale plat v Praze bude prumerne max. o tretinu drazsi. Mnohe sluzby jsou cenove dvojnasobne.Meli bychom smerovat asi k tomu, ze zbozi bude levnejsi a sluzby drazsi. Zatim mame v Praze nizke mzdy, drahe sluzby, drahe nemovitosti i drahe zbozi
Nízké mzdy jsou i u nás. Nejenom v Praze. A jídlo je stejně drahé v celé republice.
@Zmatka píše:
Skutecne nejsme „trh EU“, je tu mnohem. mensi kupni sila a konkurence. Proto bohuzel je nerealne, by treba vysavac stal.tady stejne jako v Nemecku.
No, dcera teď odešla za manželem do Rakouska. Zarizovali si domácnost, něco vyšlo levněji v Rakousku, něco u nás. A potřeby pro miminko( kvalitnější oblečení, zateplený fusak…) rozhodně lépe u nás. ![]()
@topazio To ano, celkove jsou tu mzdy dost nizke. Taky proto jsou nizke i ty sluzby a proto jeste nase zdravotnictvi doposud nezkolabovalo (pri tom, jak tady vypada - sire sluzeb poskytovana ze zakladniho pojisteni je obrovska).
@Aleriga píše:
No, dcera teď odešla za manželem do Rakouska. Zarizovali si domácnost, něco vyšlo levněji v Rakousku, něco u nás. A potřeby pro miminko( kvalitnější oblečení, zateplený fusak…) rozhodně lépe u nás.
to je teda zvlastni, nevim jak Rakousko, ale fusak, potreby pro mimi i sedacku jsem vse mela z Nemecka a usetrila minimalne tretinu ![]()
ale.slo.o. dobre znacky, fusak prachove peri a tak…tak mozna se ten nakup v zahranici vyplati jen u drazsich produktu obecne…
@Josefuna píše:
Jenže se podívej, jak je svět propojený, výroba je v Číně, suroviny jsou vesměs také v nepřátelských zemích, má se zavést Green Deal, hodně států EU nezvládá migraci, kupní síla vyspéleho světa klesá, zadluženost roste. Tak kde vidíš lepší zítřky? Budoucnost prý patří Číně nebo už to nebude tak, že USA a Evropa budou nejsilnější. Ukazuje se, že ty nepřátelské režimy se nehodlají měnit, spíš se chtějí rozšiřovat.
Holka ty máš vážně těžký život
Nalij si panáka a kup si nové boty. Tímhle nás propaganda krmí desítky let a pesimisti se pořád těší, že se jim to vyplní a pořád nic ![]()
Možná budeš zklamaná, ale trhy už se stabilizovaly, krize odeznívá, začne hospodářský růst, čeká tě tak osm let té hnusné konjunktury, kdy nebude na co nadávat. Ale neboj, pak to zase přijde, bude nová krize, nejspíše se přemnoží kolibříci a bude z toho hrozit zase konec světa, pro Vás bude zase dobře ![]()
@Zmatka píše:
to je teda zvlastni, nevim jak Rakousko, ale fusak, potreby pro mimi i sedacku jsem vse mela z Nemecka a usetrila minimalne tretinuale.slo.o. dobre znacky, fusak prachove peri a tak…tak mozna se ten nakup v zahranici vyplati jen u drazsich produktu obecne…
Ano, právě Takový fusak jsme tu kupovali. V Rakousku výrazně dražší.