Černé plomby

120
19.11.19 10:12

Černé plomby

Ahooj, platí se prosím Vás už i černé plomby? Popřípadě kolik? Nevíte? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
184
19.11.19 10:19

Pokud se nic nezměnilo tak jsou stále zadarmo, co si pamatuju tak bílá stála většinou 800, pokud šlo jen o malý kaz..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
19.11.19 10:22

Jo platí se někde, říkají tomu kvalitnější amalgan nebo tak :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
19.11.19 10:24

To je asi jak kde. Hromada lidí nadává, kolik nechá peněz u zubaře. Já jediné co za 10 let platila byl takový „kartáček“ na vytahování nervů. Plomby zdarma, vložky zdarma, injekce zdarma.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3914
19.11.19 10:26

Někde si za to účtují. Zubaři si do toho amalgánu totiž můžou nechat přidat různé směsi a tím ho „vylepšit“ a vylepšení už nehradí pojišťovna… Slyšela jsem o částkách cca 300 - 500.
Ale většina zubařů spíš nechává hradit jenom bílé plomby, ty staré ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
19.11.19 10:27

Co jsem slyšela, tak pojišťovna proplácí jen materiál (ale jak která asi). A pak je na zuabři, jestli chce nějaký příplatek nebo ne za práci. Moje bere cca 200 Kč zhruba poslední 4 roky, dříve nic nechtěla. Ale dávám si raději bílé - zejména na větší kazy. Amalgán totiž působí jako klínek a může snadno zub roztrhnout - prostě praskne pod tím roztahujícím se tlakem výplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
19.11.19 10:27

@Petula306
Mě budou vrtat v dubnu par kazů a bojim se, kolik pravě dám za plomby :mrgreen:
Ale taky jsem teď byla 4× po sobě a nic jsem nedavala, přesto ze to není moje zubarka :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
776
19.11.19 10:29

Záleží na tom jaký přístroj na výrobu amalgámu zubař používá. Moje zubařka mi to vysvětlila tak, že pojišťovna platí jen ty plomby co se vyrábí dle původní receptury na „komunistickém“ přístroji. Pokud zubaři tento muzejní kousek doslouží, tak si koupí nový a na plobmy z něj už pojišťovna nepřiplácí. Pokud chceš plombu zdarma, musela bys najít zubaře, který by tě vzal a měl ten starý stroj. Jinak ti to zadarmo jen zacementují a je pak potřeba to časem předělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
19.11.19 10:42
@Bubla Bůčková píše:
Jo platí se někde, říkají tomu kvalitnější amalgan nebo tak :roll: :mrgreen:

Dříve pojišťovna proplácela pouze obyčejný míchaný amalgám, ten se připravoval tak, že se do míchačky nalila čistá rtuť (mimochodem prudce jedovatá hmota, kterou musel zubař skladovat v ordinaci) a kovový prášek, to se smíchalo v míchačce (nadávkováno plus mínus značně nepřesně) a dalo do zubu. Existovala ale moderní verze, tzv. kapslovaný amalgám, který pojišťovna nehradila, kde v kapsli je přesně odměřené množství jednotlivých složek, rtuť v nich není volně ale chráněna v obalu. Tato kapsle se vloží do třepačky, v kapsli se vytvoří amalgám a ten se vloží do zubu, je přesně dávkovaný a personál ordinace nemusí manipulovat s tekutou rtutí. Kapslovaný amalgám pojišťovna nehradila a proto se platil. Cca rok zpětně pojišťovna již proplácí kapslovaný amalgám. Ale u zubařů, kteří nemají smlouvy s pojišťovnou, si samozřejmě dále zaplatíte. U dětí a těhotných a kojících žen pojišťovna hradí bílou cementovou výplň, ale pozor, nejedná se o estetickou definitivní kompozitní výplň, pouze o cement, který je považován za provizorní výplň a dlouho nevydrží. Je to takový kočkopes, který naši zákonodárci opět jaksi nedomysleli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3097
19.11.19 10:53

Tak u nas je amalgan zadarmo. Bila cca 1000kc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
19.11.19 11:04
@PETRAKIM píše:
Co jsem slyšela, tak pojišťovna proplácí jen materiál (ale jak která asi). A pak je na zuabři, jestli chce nějaký příplatek nebo ne za práci. Moje bere cca 200 Kč zhruba poslední 4 roky, dříve nic nechtěla. Ale dávám si raději bílé - zejména na větší kazy. Amalgán totiž působí jako klínek a může snadno zub roztrhnout - prostě praskne pod tím roztahujícím se tlakem výplně.

Všechny pojišťovny platí stejné částky. Za amalgám na jeden zub momentálně 495 Kč. Pokud na vás má zubař půl hodiny, musí se do částky 495 Kč vejít náklady na provoz ordinace (nájem, voda, teplo, elektrika, účetnictví, úklid, odvoz odpadu, prádelna, správa a licence počítačových programů, poplatky komoře, pojištění, atd.), plat lékaře a sestry, popř. recepce a náklady za materiál a přístroje, což je v dnešní době téměř nemožné. Amalgám má také velkou nevýhodu, že ho nelze zhotovit vždy, pokud už z tvrdých zubních tkání zubu příliš nezbývá, není ho pak jak v zubu udržet, neváže se na zub nijak chemicky, a pokud se v zubu za nějakou podsekřivinu přesto chytí, působí na zub jako klín a většinou se zbytek zubu stejně nakonec uštípne. Pak je opravdu vhodnější zhotovit bílou výplň, která zub spojí, nehrozí tolik fraktury skloviny, navíc lze ji dobře tvarovat a vypadá krásně, bohužel tam žádná pojišťovna nepřispívá na nic, ani materiál, ani práci, nula Kč, vše hradí pacient. Ještě poznámka: zubařům pojišťovna nehradí tzv. kapitační paušální platby za registrované pacienty, jak je tomu např. u praktických a dětských lékařů a jak se někteří pacienti stále mylně domnívají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.11.19 13:32

No já mám v puse amalgám, mj. celou amalgámovou korunku, a řeším, jak se toho zbavit. Nic dalšího amalgámového už nechci. Prý se z toho uvolňuje postupně rtuť, sice jen naprsoto minimálně, ale dlouhodobě.
Akorát prý se ty amalgámy musí odstraňovat nějak speciálně, aby se toho pacient a doktor nenadýchli, když to začne odvrtávat.

• Citovat
  • Upravit
433
19.11.19 21:26
@Anonymní píše:
No já mám v puse amalgám, mj. celou amalgámovou korunku, a řeším, jak se toho zbavit. Nic dalšího amalgámového už nechci. Prý se z toho uvolňuje postupně rtuť, sice jen naprsoto minimálně, ale dlouhodobě.
Akorát prý se ty amalgámy musí odstraňovat nějak speciálně, aby se toho pacient a doktor nenadýchli, když to začne odvrtávat.

Stačí, když se vrtačka dostatečně chladí, pak nic nehrozí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.11.19 21:34

@Beata.xy Tomu se mi nechce věřit. Že stačí dostatečně chladit vrtačku a nebude z toho žádný „prach“, který by mohl někdo vdechnout. Kam se ten prach tím chlazením vrtačky ztratí?

• Citovat
  • Upravit
433
19.11.19 22:13
@Anonymní píše:
@Beata.xy Tomu se mi nechce věřit. Že stačí dostatečně chladit vrtačku a nebude z toho žádný „prach“, který by mohl někdo vdechnout. Kam se ten prach tím chlazením vrtačky ztratí?

Vytvoří se aerosol a ten se odsaje. Navíc tím že vrtám amalgám, tak se amalgám nerozpadá na jednotlivé původní složky slitiny, ale vzniká opět amalgám, jen v menších prachových částech. Pokud by se při vrtání tak masivně uvolňovala rtuť, jak Vy se domníváte, tam by byli všichni zubaři dávno mrtví a ten amalgám by Vám neměl kdo odvrtat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.