Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ugluk píše: Více
Moje dítě se na osmiletý gympl dostalo až na odvolání, rozhodně nebylo u přijímaček ani zdaleka nejlepší. Bylo někde pod průměrem. Ale příprava na přijímačky u nás neprobíhala žádná.
Celý osmiletý gympl vychodilo se samými jedničkami, za celou dobu mělo dvakrát jednu dvojku na výzo. Maturita za samé. Jen dva žáci ze třídy na tom byli takto.
Takže ne, výsledky u přijímaček vypovídají maximálně o tom, jak se kdo připravoval a jak moc se ty testy drtil.
@TerezaVoříšková píše: Více
Nebo jak mu dané testy sedly nebo jak exceluje v češtině a matice… Takhle, blbec (mluvím teda o Praze, někde v Horní Dolní, kde stačí na přijetí 10 bodů, bude situace jiná), úplný blbec je neudělá, i kdyby se drtíl sebevíc, každý máme své limity. Ale úplně klidně to na 75 bodů napíše někdo, kdo si doma těch testů napsal 100, a vedle na 65 jiný, který si o vikendu předem testy zkusil dva a dal to s prstem v nose (ten první by to třeba bez přípravy dal na 50, což u Cermatů pořád není žádná ostuda). Navíc známky jsou fajn věc, ale i chytrej člověk může školu flákat (moje dítě si vyvinulo strategii věnovat tomu co nejméně úsilí, aby ještě máma nepěnila - když o něco jde, zabere a vyšvihne se, ale jinak se fakt nepředře).
Ano, moje spolužačka „na odvolání“, u té bych taky mohla napsat román, čím vším excelovala už na škole a posléze na všech vejškách a kam to dotáhla v životě, všichni bychom od ní opisovali s jistotou, že to bude mít dobře, a to jsme věděli, že byla na odvolání, takže vlastně bychom ji měli jako neperspektivní ignorovat, že ![]()
@ugluk píše: Více
Ano delam pitomce a uplne umyselne. Kto ma zaujem vediet vysledky prijimaciek? No ten kto sa hlasil. A ten kto sa hlasil a je prejaty sa velmi pravdepodobne s ostatnymi prijatymi z toho zoznamu stretne. Stacilo by trochu zdraveho selskeho rozumu ![]()
Statistiku uspesnosti som si dalej neviedol, pretoze uz som bol v danej skupine ludi, ale viem ze obaja s ktorymi som sa snazil drzat (ale nebolo to jednoduche a bol som viditelne najslabsi) sa maju vyborne. Jeden ma dokoncenu nielen VS, ale aj PhD a milion dalsich titulov, vlastni niekolko patentov a prednasa po celom svete… Druhy vedie vyskum, naposledy ked sme sa videli mi ukazoval flasticku (cca 10ml) s par vlakienkami - nove nanomaterialy v hodnote stoviek tisic USD… Ani jeden z nich mi nepride ako odpadlik…
@IcePlanet7 píše: Více
No a já ti říkám, že ty dvě, co byly při přijímačkách přede mnou (byla jsem třetí), tak jedna pracuje na poště a druhá na podobné pozici. Jsem ráda, že jsem k nim ve studijní rovině pobožně nevzhlížela.
Pro mě je sice zajímavá informace, kolikátá jsem byla já, ale budoucí prospěch a úspěch závisí na tolika jiných parametrech, že je to pořadí v podstatě jedno. Moje dítě se dostalo tak nějak v první desítce z pětistovky uchazečů a pevně doufám, že se od něj při poslední čtvrtletce z matiky nikdo nepokusil opisovat
Rozhodně není blbé, když chce a mákne, jedničky jsou, akorát zrovna pubetálně nechce. Trošku se uklidňuji tím, že u nás z těch, co to nakonec dotáhli na doktory, právníky a tak vůbec, rozhodně všichni nebyli gymnaziální premianti (a stopro všichni skončili za těma dvěma z pošty apod.)
Možná můžeš selektovat, že se nebudeš bavit s těma, kdo napíšou Cermat za 30, ale pokud už někdo proleze na pražský gympl, což často vyžaduje body nad 80, je už tak nějak jedno, kolikátý bude. Tahouny bych si teda rozhodně nevybírala podle bodů z testu, ale podle toho, co reálně dlouhodobě v té škole naživo předvádí
A jo, celkem brzo člověk pozná, kdo je tupej a jenom se nadrtí, a komu to opravdu pálí.
Krom toho teda tak nějak nechápu motivaci s někým držet krok. Já když chtěla být dobrá, naučila jsem se to tak, abych to co nejlépe zvládala já, nikoliv tak, jak jsem si myslela, že to bude umět Pepa.
Ne, zavedení GDPR je možná v mnoha ohledech totální magořina, ale opravdu nesouhlasím s tím, že by to někomu bránilo v rozletu, protože netuší, kdo před ním skončil při přijímačkách.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.