Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@DandátkoP píše: Více
tak to dobře dopadlo, asi opravdu „mladická“ nerozvážnost,
my už máme školku za sebou, a jelikož je dcera podzimní, tak chodila 4 roky, a byly jsme pořád obě spokojené, učitelky byly úžasné, a byly různého věku - 68 let, 40 let, 35 let a úplně mladá začínající,
občas jsem frflala, když měla přijít v zeleném tričku nebo kostýmu tradičního vesnického fašanku - ale co tady čtu, tak jsem měla denně učitelkám děkovat za to, jaké jsou
@Sisi 3582 A rodiče souhlasili, že jejich dítě bude odpoledne sedět u stolečku a vyplňovat papíry? Protože dopoledne zlobilo, nebo neuposlechlo paní učitelku? Proč ho z té aktivity nesundáš rovnou a není tam ten přímý důsledek ihned.
U nás pokud dítě zlobí, nebo neuposlechne chodí ke stolečku na chvilku.
K čemu to má efekt, když odpoledne ho posadíš ke stolu?
A ještě … Je to nějak časově ohraničeno?
Nebo dítě čeká u stolu než dorazí rodič?
Na druhou stranu zde se hodnotily děti nejen za zlobení, pokud jsem dobře pochopila.
@stinga píše: Více
Taky mam podzimni deti, tak si to uzijou dyl.
ale u nas je skolka fakt oblibena. Kdyz nabidnu, zda chce byt doma nebo chce do skolky, chce do skolky. ![]()
i u nás to tak bylo,
a já jsem také ráda chodila do školky, byly tam děti, jsem jedináček
@Sisi 3582 píše: Více
V čem má smysl dávat dítěti černý puntík. Stejně to nedomyslí dopředu. Je to stejne blbé jako vyhrožovat dopoledne „Počkej až přijde táta, ten ti jich nandá“. Dítě odpoledne stejne už neví co vlastně provedlo, jen vi že se má bát.
Já fakt doufám, že jsi pitomý troll. Vždyť ty ani neumíš přijímat kritiku a ještě sem sázíš trapný fráze. A ty vychováváš děti? No, to chápu i ty puntíky a práci za trest. Místo toho, aby se dítě naučilo vzdělávání milovat, dostane to za trest. A to má být ta výchova? ![]()
Já doufám, že je vymyšlená, protože snad žádná učitelka, ani ta v MŠ, nemůže napsat BY JSTE…
Souhlasím s tím, že hranice jsou ve výchově důležité. Ale podle mě je pro takhle malé děti lepší, když důsledek svého jednání pocítí hned a ne až za x hodin. A vždy je ideální pracovat s přirozenými důsledky. Např. Rozliju pití, uklidím to. Puntíky jsou metodou behaviorální tedy chování=odměna/trest. Nebudu ti rozporovat, že je to funkční. A chápu tě, že být dennodenně s bandou rozjívených dětí je náročné, takže se snažíš přežít. Zkus se ale zamyslet, zda systém puntíků nějak pracuje s vnitřní motivací a vývojem ditěte žadoucím směrem (např. postupné prodlužování doby, po kterou udrží pozornost) Zda to není jen momentální úprava chování, aby nebyl puntík=trest. Dnes by pedagogika než na odměny a tresty měla hrát na společné hledání řešení, reflexi a sebepoznání dítěte. Zkus si někdy položit otázku: „Co dítě potřebuje, že takto reaguje? Kde ho mohu podpořit?“
Pracuješ nějak s pochvalou, motivací, silnými stránkami dítěte? Posilování pozitivního je u malých dětí klíčové.
A ještě jedna drobnost. Tohle naříkání, jak jsou dnes dětí hrozné a nevychované, se táhne už od antiky (a beztak bylo i v pravěku). Co takhle místo „děti jsou dnes horší“ se na to podívat optikou „děti mají dnes jiné potřeby“.
Ale nechci tě školit, nejsem učitelka MŠ. Ber to jen jako námět k zamyšlení. Přeju pevné nervy a skvělé dětičky
![]()
Nejsi nějaká drzá?
Nebo píšeš o sobě?
Taková arogance, pane jo.
@Janli píše: Více
Přesně táhne mi na 45 a úplně se mi vzteky zatmělo před očima viz má starší ségra a zážitky ze školka a školy hlavně v jídelně a povinné dojídání, že se léčila v dospělosti s PPP a soudružky učitelky, které veřejně barevnými puntíky v šatnách psaly na tabuli, které děti poznají jakou barvu - slečna soudružka učitelka by dostala takový céres hlavně od muže, který je o deset let starší a ještě tyhle soudružské manýry si pamatuje - ta by si to za rámeček nedala
a naše dítě by ještě ten den na nástěnce neviselo ![]()
Ty běž dělat něco prospěšnějšího než učit predškoláčky - taková neschopná učitelka je za trest - začni třeba na univerzitě třetího věku, na důchodcích snad takové škody nenapácháš jako na malých nevinných ač kolikrát nevychovaných dětech
Unás děti byli vždy odpoledne venku klidová činnost by znamenala že to dítě zustane samotné s někým vevnitř a nebude moct si hrát s ostatnimi dětmi navíc přijdete o jednu učitelku nebo by jste nechali to dítě ve školce vevnitř samotnné?
Celá školka má 26 dětí. Když nikdo není nemocný takže když ven chodí všichni nebo nikdo.
@ludmilaadamkova To mě taky pak napadlo, jak to dělá v reálu. U nás za hezkého počasí jsou každý den od svačiny na zahradě. Tak to děti s puntíky nikam nejdou? Nebo kam jdou? Nebo sedí na zahradě a dělají aktivitu a kdo dozoruje ty ostatní děti, které puntíky nemají?
A pak co dělá dítě, které chodí hned po svačině domů? To ten trest nikdy neudělá, nebo rodiče musí počkat, než dítě může jít domů?
To se mi nechce věřit.
A proto jsem se i ptala, jak to funguje - neodpověděla - Protože dítě co půjde domu 15 minut po svačině bude jinou dobu než děti co tam je do zavíračky. Takže jeden dělá úkoly za trest 15 minut a druhý 2 hodiny?
A hlavně se mi zdá hloupost, aby s tím takhle rodiče souhlasili.
No o dětech, kteří chodí po obědě se zmiňovat nebudu …
@Snopy123 píše: Více
Je to uplná blbost hlavně v naší školce ty děti mají k dispozici obrovskou uzavřenou zahradu. Takže opravdu mohou bý každý den venku a další prostor. Skolka by byla hloupá kdyby to nevyužívala.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.