Čerpání dovolené po mateřské dovolené
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@j.a.n.i1
Myslíš, že to bylo pozdě? A na kolik mám nárok jsem netušila právě, ani z té výplatnice nejsem moudrá..proto jsem se začala pídit, ale je tam letošní 40dnu, což vy odpovídalo.. třeba ji vyplatí po docerpani té loňské?? To vlastně ofiko vznikne nárok na tu letošní, ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tanis No, ale to by ti za minulý mesic neprislo jen za 11 dnu, ale za celých 21 ci kolik jich bylo. Jako můžeš to zkusit reklamovat, ze dovolena mela jeste pokracovat a uvidime, co ti ucetni odpovi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
A v cem presne se mnou nesouhlasis?
V tom, že je možnost, že zaměstnavatel letošní nárok vezme pouze z „odpracovaných“ dní za PPM bez návaznosti na čerpání dovolené z minulého roku - což je letos 1.1.-4.3. - 44 dní. T. j. 2/12 + loňská dovolená. A taky je to správně. V tom odkazu co jsem poslala je to pod A)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mall1976 píše:
V tom, že je možnost, že zaměstnavatel letošní nárok vezme pouze z „odpracovaných“ dní za PPM bez návaznosti na čerpání dovolené z minulého roku - což je letos 1.1.-4.3. - 44 dní. T. j. 2/12 + loňská dovolená. A taky je to správně. V tom odkazu co jsem poslala je to pod A)
Ale to ten odkaz A ctes spatne, v odkazu A je to PPM + lonska dovolena, tedy 44 + 30 dni a z toho se teprve urcuje narok na letosni dovolenou. Lonskou dovolenou zapocitat musi v kazdem pripade, tu nesmi nezapocitat a taky kdyz si prectes ten priklad, tak tam zapoctena je…
Rozdil mezi A a B je v zapocteni letosni dovolene…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Ale to ten odkaz A ctes spatne, v odkazu A je to PPM + lonska dovolena, tedy 44 + 30 dni a z toho se teprve urcuje narok na letosni dovolenou. Lonskou dovolenou zapocitat musi v kazdem pripade, tu nesmi nezapocitat a taky kdyz si prectes ten priklad, tak tam zapoctena je…
Rozdil mezi A a B je v zapocteni letosni dovolene…
ano, já také mluvím o letošní dovolené…že podle jednoho příkladu je nárok pouze 2/12 a podle toho druhého výkladu je nárok celá letošní (pokud čerpání PPM + loňské ŘD dá dohromady více jak 60 dní)
edit. do loňského nároku se nazasahuje
edit 2.. znovu jsem si přečetla a tam se opravdu přičítá i ta loňská…já jsem nejradši, když PPM končí po více jak 60 dnech, to je pak jasné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mall1976 Jojo, presne tak, 60 dni ppm je jasne. Nicmene i na pricteni te lonske se vsechny vyklady co jsem nasla shoduji. Takze tady by mel byt narok taky jasny. Akorat tedy ta žádost je takova neurcota.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Jak by mohl vzniknout narok na dovolenou za rok 2020? Tobě snad tim ze letos pracujes vznika narok na dovolenou pristi rok?
No ale já myslela toto - viz tučné (ale asi jsem to myslela špatně) : za výkon práce pro účely vzniku práva na dovolenou se považuje (mj.) doba čerpání mateřské dovolené (§ 216 odst. 2 zákoníku práce) a doba čerpání řádné dovolené (§ 348 odst. 1 písm. b) zákoníku práce), doba čerpání rodičovské dovolené výkonem práce naopak není, jde o překážku v práci na straně zaměstnance,
Tady na tom odkaz je také zajímavé vysvětlení: https://portal.pohoda.cz/…ke-dovolene/
Příspěvek upraven 13.05.19 v 10:26
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1
Děkuji holky, kontaktují účetní a dám vědět výsledek ❤️️ Protože mi tedy tento měsíc neměli dávat čerpat jen 11 dnů..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
No ale já myslela toto - viz tučné (ale asi jsem to myslela špatně) : za výkon práce pro účely vzniku práva na dovolenou se považuje (mj.) doba čerpání mateřské dovolené (§ 216 odst. 2 zákoníku práce) a doba čerpání řádné dovolené (§ 348 odst. 1 písm. b) zákoníku práce), doba čerpání rodičovské dovolené výkonem práce naopak není, jde o překážku v práci na straně zaměstnance,Tady na tom odkaz je také zajímavé vysvětlení: https://portal.pohoda.cz/…ke-dovolene/
Příspěvek upraven 13.05.19 v 10:26
Ano, ale když cerpas dovolenou v roce 2019, tak ti za jeji cerpani prece nemuze naskakovat dovolena za rok 2020
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tanis píše:
@X_Cassiopea
Děkuji za vyčerpávající odpověď…To jsem netušila, že to takhle je a mám tím pádem nárok i za 2019..a teď by mne zajímalo, kdy by mi měli vyplatit tu letošní dovolenou.. loňskou mi poslali teď ve 2 výplatách (19+11). Tu za rok 2019 tedy pošlou hned další měsíc?
Pokud dobře počítám, tak Vám mateřská kočila 4.3.2019, na pásce je 30 dní z roku 2018 (což pravděpodobně odpovídá výpočtu s ohledem na krácení dovolené za nemocenskou) a 40 dní z roku 2019. Páska je pravděpodobně březnová. Pokud jste dostala za duben jen 11 dní dovolené, není to správně, dovolená by měla navazovat. Kontaktujte Vaší mzdovou účetní aby Vám čerpání dovolené vysvětlila. Pravděpodobně šlo o chybu v zadání a vše se vysvětlí, držím palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tanis píše:
@X_Cassiopea
Manžel mi tvrdí, že když si čerpám dovolenou tak, že mi ji vyplatí, že to přece nemůže vytvořit nárok na další dovolenou - za tenhle rok![]()
Ale on ani neví, ze rodičák se započítává do důchodu
ale na té moji vyplatnici je letošní 40 napsáno
Jak to myslíš, že se rodičák započítává do důchodu?? Tam se započítají jen dny, dys na něm byla. Ale příjem žádný. Takže si nepomůžeš, spíš naopak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Ano, ale když cerpas dovolenou v roce 2019, tak ti za jeji cerpani prece nemuze naskakovat dovolena za rok píše: Více
to jo, ale jaký to má pak význam ta mnou ztučněná věta v zákoníku, kdy se to dá tedy využít? To lze tedy využít akorát do daní ne? že se totedy počítá za odpracovanou dobu a i když je žena doma s dítkem, tak se ji za tu dobu může počítat odpočet na dítě ne a vratka něčeho málo na dani z příjmu z odpočtu na dítě…???
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
to jo, ale jaký to má pak význam ta mnou ztučněná věta v zákoníku, kdy se to dá tedy využít? To lze tedy využít akorát do daní ne? že se totedy počítá za odpracovanou dobu a i když je žena doma s dítkem, tak se ji za tu dobu může počítat odpočet na dítě ne a vratka něčeho málo na dani z příjmu z odpočtu na dítě…???
Ta ma takovy vyznam, ze kdyz v roce 2019 cerpas starou dovolenou za rok 2018, tak jeji cerpani se ti počítá jako odpracovana doba pro narok na dovolenou za rok 2019. Nebo třeba takovy, pokud pracujes do půlky března, pak mas 14 dni dovolené a pak onemocnis, tak ti vznikne narok na dovolenou za dany kalendářní rok, protože prace + dovolena je víc jak 60 pracovnich dnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tanis píše:
@j.a.n.i1
Myslíš, že to bylo pozdě? A na kolik mám nárok jsem netušila právě, ani z té výplatnice nejsem moudrá..proto jsem se začala pídit, ale je tam letošní 40dnu, což vy odpovídalo.. třeba ji vyplatí po docerpani té loňské?? To vlastně ofiko vznikne nárok na tu letošní, ne?
No, já to mám podobně jako ty. A taky jsem netušila, že dostanu ještě letošní. Takže jsem měla žádost o dovolenou formulovanou stejně. A v jednom měsíci se mně sešly peníze za dovolenou z r 2018 a i peníze za letošní.
Volala jsem do práce, jestli to nespletli, ale prý se to tak počítá. Takže z dovolené za loňský rok se mně začala načítat dovolená i letos.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
to nemá s daněma nic společného
- načítám...
- Citovat
- Zmínit