Poradna duly
Jana Čurdová
lenajs: Mně v podbřišku píchalo furt, teď už ne, ale je to tak dva týdny zpátky a bylo to hrozný. Hlavně nalevo, napravo málokdy. Podle mě to nic neznamená, snad jenom, že je to další těhu příznak ![]()
Ahojky
vítám nové těhulky Maxinu a loupežnici. ![]()
Maxi tak já od nadpřirozených věcech nejsem zatím uplně přesvědčená, ale taky tu možnost nezavrhuji. O tom že děti si vybírají své rodiče už jsem taky slyšela.
Luci gratuluju k úspěšné kontrole
a na ten screen si zajdi kam budeš chtít ty
Leni já jsem něco podobného měla v prvním těhu, trvalo to asi dva týdny, někdy to docela bolelo, už jsem si myslela že to mám zánět tak jsem jela na pohotovost a tam mi oznámili, že jsem těhotná a že někdo to prostě takto snáší - roztahování dělohy a tak, i ted už jsem to párkrát měla,myslím že to bude ono.
Ahoj holky, tak mám za sebou kontrolu
všechno je v pořádku, mimi je 3,3 cm veliké, dle utz jsem 10+4 tt (i když doktorka říkala, že jsem v 10. týdnu - nějak to jejich číslování nechápu), TP zatím sedí na toho 4.6. Viděla jsem srdíčko a byl to fantastický pocit, skoro jsem se tam rozbrečela jak mě to dojalo
prcek sice zrovna asi spal, protože nemával ani ručkama ani nožkama, ale má je tam
Je to fakt super zážitek. Jsem objednaná na screeneng v prosinci, u nás to dělá přímo doktorka a stojí to 300 Kč. Takže to se dá ![]()
Jo holky a to jak vás píchá v podbřišku, tak myslím, že není důvod se znepokojovat, jednou jsem to taky zažila a tak jsem si k tomu hledala info na netu a prý je to jak se zvětšuje děloha, tak se musí natáhnout vazy, které ji nějak drží. Nejčastější je to právě ze začátku těhu, protože to ta děloho hodně roste a jsou tam změny a tak, prý je to normální i když je to několikrát za den. Nejčastěji to bývá levý podbřišek, může to být i pravý podle toho, který z vazů máte zkrácený a který se natahuje - což způsobuje ty bolesti. Takže to je moje troška do mlýna ![]()
Kiwi, gratuluju! NO mě píchá přesně uprostřed, tak jsem asi nějaká divná ![]()
Ne Leni, podle mě je to v klidu, to se ti natahujou oba
no spíš to máme každá někde jinde a jsi prostě originál ![]()
Kiwi gratuluju ke KO, to je paráda, že už si tam takhle všechno pěkně viděla! ![]()
No mně to píchání taky přijde normální, určo nic nad čím se znepokojovat ![]()
dívala jsem se, že jdeš na ten screening ve 12. tt, to je za chvilu… jen mi přijde divné, že já to mám až ve 14 tt - přesně podle dní by to mělo být 14+4. Není to pozdě? I k dyž si zas říkám, že doktorka asi ví co dělá, ne?
Kiwi, trochu jsem hledala a o prvotrimestrálním screeningu jsem našla tohle:
Prvotrimestrální screening - tzv. kombinovaný test
Poměrně nová metoda, která zatím, bohužel, není rutinně nabízená všem těhotným, což je škoda. Její schopnost záchytu vvv je až 90 %.
Jedná se o kombinaci několika testů, jejichž výsledky následně vyhodnotí počítačový program a ten stanoví individuální riziko vvv. Sledují se především chromozomální aberace 13, 18 a 21.
Přesnost výsledku závisí na mnoha faktorech. Ideální je, objednat se k tomuto vyšetření na akreditované pracoviště. Důležité je přesné stanovení stáří plodu.
Celé vyšetření probíhá mezi 11. a 14.tt.
Nejprve podstoupíte mezi 11.- 12. tt ( ideálně 10+1 - 11+6 ) odběr krve na zjištění hodnot dvou látek - specifického těhotenského proteinu PAPP-A (pregnancy-associated plasma protein A) a volné β podjednotky hCG -freeβ-hCG. Hodnoty zjištěné v laboratoři budou přepočteny na vaši aktuální tělesnou hmotnost tzv. násobek mediánu MoM.
Poté se v rozmezí 10+1 - 13+6 tt dostavíte k ultrazvukovému vyšetření . Po změření velikosti plodu - temenokostrční délky - CRL, a tím stanovení přesného stáří těhotenství , lékař sleduje 2 UZ markery:
* - přítomnost nosní kůstky ( NB - nasal bone ) * - měří se tzv. šíjové projasnění ( NT - nuchální translucence )
Takže myslím, že 14+4 je docela pozdě, ale asi ta doktorka musí vědět, proč tě tak objednala.
Někde jsem našla, že se UTZ dělá až od 11tt+0, tedy jakoby ukončený jedenáctý týden. Takže ideálně ve dvanáctém, nebo třináctém.
ahoj holky,
vítám nové těhulky a gratuluji ke //. Stejně gratuluji k úspěšným kontrolám
píchání - mně teda píchá taky a to spíš na straně, někdy je to velmi intenzivní bolest, např, když se špatně hnu. je to jak už holky psaly natahování vazů
screening - já bych Dr. zavolala, že už budeš 14+4, jestli to nevadí (třeba se taky jen spletla). Nebo možná má jen plno a nestíhá a pak přihlídne k tomu, že už je mimi starší.
já od včera trochu špiním, je to jen velice malinko (1× za den), ale koukala jsem, že je to vlastně v období menstruace, takže to bude OK. Vezmu si utrogestan.
jinak teda já už se děsně těším až bude ten 1. trimestr za náma, protože jsem z toho dost nervní (mám už špatnou zkušenost)a mrzí mě, že se nemůžu uklidnit a nemyslet na to.
tak se mějte všichni dobře
Kiwi: Mně to taky přijde pozdě, radši tam zavolej a ujisti se. Mně doktor co tam pracuje psal, že se to dělá mezi 12-14 týdnem, ale všude jinde co jsem o tom četla, tak to bylo od 11tt do 13+6tt, tak tam cinkni, až máš klid na duši. Mohli se tam splíst, když tě objednávali. Lenajs to napsala výstižně.
Ahoj holky!
Vítám Maxinu a loupežnici a gratuluju! ![]()
Helco, s tím domácím ultrazvukem už mě to taky napadlo, tak budeme asi šílené obě… ![]()
A gratuluju ke krásným kontrolám!
![]()
Jinak Maxi, já na nadpřirozeno věřím a na Tvých zkušenostech mi nepřijde vůbec nic zvláštního, je super, že to vyšlo.;-) Taky jsem za ten rok a půl vyzkoušela spoustu zajímavých metod.
Ale nejvíc mi myslím pomohlo poctivé rehabilitační cvičení podle Ludmily Mojžíšové a odblokování pánevního dna. Výsledek není hned, ale než absolvovat umělá oplodnění, rozhodně bych nejdříve absolvovala tyto rehabilitace (samozřejmě pod dohledem a vč. uvolňování pánevního dna). Je mi líto, že gynekologové tuto metodu většinou nerespektují a hned neúspěšné snažilky nechávají promarnit všechny pokusy umělého oplodnění, které jsou marné, pokud mají zablokované právě pánevní dno.
Luci super ultrazvuk, je to krásné vidět toho malého človíčka.
S tím gyncentrem… Pokud nejsi spokojená, běž jinam, stojí to za ten klid. A na screening si můžeš jít kam chceš a vůbec se neostýchej, buďme rádi, že si můžeme vybírat. Platíš si to, tak si vyber, kam půjdeš.;-) Já s gyncentrem nemám osobní zkušenost, takže nemůžu soudit, ale podle mnoha diskuzí z nich měly holky pocit, že je to jen ždímačka na peníze a funguje to tam neosobně jako na běžícím pásu. Opakovalo se to na tomto a jiných serverech vícekrát, tak mi ten název utkvěl v hlavě. Ale já si stojím za tím, že nezáleží na centru, ale na konkrétním doktorovi.
Tak uvidíš sama, pokud nejsi spokojená, jdi do změny.;-) Res je zářným příkladem, jak to člověka může nabít. ![]()
Lenajs to píchání v podbřišku jsem měla včera celý večer, žádná extrasilná bolest, jakoby zajela jehla zespodu nahoru a taky uprostřed. Ale nebudeme plašit, prostě se moc sledujeme a to je špatně.;-) Nešpiníš, nekrvácíš, tak na to nemysli. (Ale ty vazy bolí jinak, to nebude ono.
)
Kiwi na ten screening jdeš opravdu nějak pozdě, já myslím, že to rozmezí není dané tak přesně jen tak z legrace. Zkus zavolat dr. a zeptat se, za to nic nedáš. třeba říct, že nevíš, jestli sis to poznačila správně, že ti to nějak nesouhlasí..prostě to obkecat to. ![]()
Jo a holky, roste už někomu bříško? Vím, že je ještě brzy, ale já už se nemůžu dočkat! ![]()
Ahojda holčiny,
Lucko.. naprosto chápu, že bys radši k Břešťákovi, když to máš za rohem. Podle mě je to tvoje právo vybrat si dr., i když bych se ani nedivila, kdyby se tě v Hloubětíně snažili přesvědčit ať jdeš k nim – je to přeci jen bussiness. Každopádně bych to dr. řekla a uvidíš, jestli se dohodnete na té krvi. Když jsem si psala jstou sestřičkou od Břeštáka, tak jsem se ji na tu krev ptala a ona napsala, že buď už přijdu s výdledkama krve od svého dr. a nebo mi ji vezmnou oni. Takže v tom nevidím žádný problém.
Vítám loupežnice ![]()
Lenajs – píchání v podbřišku je normální, natahuje se děloha. Neměla by to být velká bolest, jinak je to ok.
Kiwi - taky bych se ohradila, že je to pozdě. U této metody je důležité, aby to bylo v rozmezí 11+3 - 13+6, dr. bych zavolala a zkounzultovala to s ní a trvala na lepším termínu.
Dneska jsem byla na KO a je všechno OK, srdíčko buší, mimi má 2,2 cm, stáří 8+6, což přesně odpovídá PM. Na další KO jdu za dva týdny a naberou mi i tu krev na ten screening
Ahoj holky, já jsem teda ještě nikdy neslyšela, že by si děti vybírali své rodiče, ale zní to zajímavě. Třeba se moje duše mohla domluvit s duší té mé nej kamarádky a vrátila se tak ke mně, to by bylo krásný, ale moc tomu nevěřím ![]()
Není divné, že mě v podbřišku nikde nepíchá? Byla bych raději, kdyby mě také píchalo, když to máte snad všechny!
Kiwi, ty máš už velké mimi, 3,3 cm
čekala jsem, že to moje bude už také větší, ale ten týden je asi hodně znát, že ano. S tím screening. UZ se mi to také nezdá. Já už bych volala k doktorce a přeobjednávala se
Jsem jako pacientka asi dost hrozná, věčně nespokojená, ale chci pro sebe a mimi prostě to nejlepší, tak snad to je pochopitelné.
Zuzi, já už mám právě taky ten pocit, že gyncentrum je ždímačka na peníze. To jsi napsala úplně přesně. Ale je to takový hezký zámeček a objednávají mě na šestou nebo sedmou večer, to by asi jinde moc nešlo, takže to musím vydržet. Res, můj problém je ten, že ani o žádné lepší doktorce nevím. Tahle je nejlepší co znám. Smůla je jen to, že pracuje pro gyncentrum. Tyhle soukromý centra jsou prostě o penězích. Res, ty už máš ty krevní testy za sebou? Mně říkali, že dřív mi nedají tu průkazku, ale vůbec nevím proč. Asi budu poslední bez průkazky
Přítel si ze mě dělá srandu. Prý MÍT nebo NEMÍT těhotenskou průkazku, to je obrovský rozdíl ![]()
Moni, žádná sestra od Břešťáka mi na mail pořád neodepsala, tak se tam asi zastavím osobně, až pojedu dnes domů. Na kdy tě objednali? Je fakt, že v gyncentru takhle přijdou o business, asi se jim to moc líbit nebude…Kdysi tam ten doktor Břešťák prý působil, takže nejrizikovější těhulky posílají dnes za ním do Komořan!byla jsem toho v úterý svědkem