Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, prosím o radu. Malé jsou necelé 2roky (ještě je s plínkama
čekáme s odplínkováním na léto) a má pár dní červenou pipinku.
Ne zvenku, ale vyloženě mezi pyskama. Včera měla horečky 39st. (chytla nachlazení od táty) a tak ji nechci tahat k dr., aby tam nechytla ještě něco víc, když je oslabená. Dnes už měla jen něco přes 37st., takže nachlazení bude ustupovat, ale s pipkou si nevím rady. Má ji dost zarudlou a jakoby maličký pupínky. Co byste na to dali? Může to být kvasinka? Při čůrání si nestěžuje, ale včera si 2× sahala na plínku.
Větrat.. Malá je dávno bez plen a má to snad víc než předtím. Ale teda bez pupínků. Když je nejhůř, mažu to i tam, ty krémy jsou nezávadné a když byla mimino měla tam horší věci než trošku Sudocremu.
Dceři se to občas stává, nevím, čím to je, je bez plen. Na nic si nestěžuje. Pomůže, když jí to před spaním máznu bepanthenem.
@skrzi může to být cokoli, dcera měla nedávno naprosto nečekaně kvasinky - je jí 14 měsíců - doktorka říkala, že je to prý časté… doporučila mazat Imazolem (dá se koupit bez receptu)a do 3 dní byla v pořádku… teda moje doktorka funguje na emailu i MMS - takže když chci radu, pošlu foto MMS či emailem a ona poradí…
Napadlo mě ještě, jestli to nemůže být reakce na jídlo, konkrétně citron. Malá se po něm dřív opruzovala na zadečku (na pipině nejspíš ne nebo jsem tam nekoukla.
Takže jsem jí ho delší dobu nedávala (i když ho chtěla jen co ho zahlídla) a teď se ho zas dožadovala a vzhledem k tomu nachlazení jsem jí ho nechala párkrát líznout. Zadeček je v pohodě, ale třeba zareagovalala pipina. Máte takovou zkušenost?
@Anonymní píše:
@skrzi může to být cokoli, dcera měla nedávno naprosto nečekaně kvasinky - je jí 14 měsíců - doktorka říkala, že je to prý časté… doporučila mazat Imazolem (dá se koupit bez receptu)a do 3 dní byla v pořádku… teda moje doktorka funguje na emailu i MMS - takže když chci radu, pošlu foto MMS či emailem a ona poradí…
Já se na imazolu dočetla, že nemá přijít na sliznice… ![]()
Vážně dr doporučila imazol na pipinu? Dovnitř? Mezi pysky?
@skrzi imazol bych dovnitr nedavala.. Ja ho vcera mazla male za usi, poti se hodne a mela to tam mokvave a dneska se jim tam hodne kuze odlupovala. Je to hodne silne vysusovadlo. My ji mely dost zarudnou a pomohlo u kazdeho prebalovani maznout bepanthenem i dovnitr
ted mame prcku vystavni ![]()
@skrzi píše:
Napadlo mě ještě, jestli to nemůže být reakce na jídlo, konkrétně citron. Malá se po něm dřív opruzovala na zadečku (na pipině nejspíš ne nebo jsem tam nekoukla.Takže jsem jí ho delší dobu nedávala (i když ho chtěla jen co ho zahlídla) a teď se ho zas dožadovala a vzhledem k tomu nachlazení jsem jí ho nechala párkrát líznout. Zadeček je v pohodě, ale třeba zareagovalala pipina. Máte takovou zkušenost?
Ja bych rekla, ze to klidne muze mit s nejakeho ovoce, mohla mit ostrejsi palivejsi moc…(nebo jak bych to rekla
)
@skrzi Já bych ho dovnitř také nedávala, Imazol se užívá zevně nikdy ne do pochvy!! možná bych zkusila Babypanthen má kromě panthenolu i vyšší obsah zinku a dobře hojí
Já proti Bepanthenu nic nemám. Jen jsem si říkala, kdyby to byla kvasinka, tak s tím si Bepanthen neporadí, což? ![]()
Hlásím, že ať to bylo cokoli, tak to do dvou dnů přešlo.
Střídavě jsem mazala bepanthen a nějaký jemazol (nebo jak se to jmenovalo. je to na sliznice proti kvasinkám).