České jméno pro holčičku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3753
3.1.15 00:18

Než Emu, bych dala spíš Evu a rovnou jí můžete říkat Evelíno, Ema je hezká, ale jejich dost, Melánie je na mě už moc exotické, Sophie je taky dost, to mi přijde originálnější Sylvie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
3.1.15 00:36

@Zandi Ale tak dej Evelinu a mas to :palec: Vsak to s tim prijmenim zni normalne, zadny jazykolam nebo tak neco. A zase budes mit vyhodu, ze jich fakt nebude moc, je to porad dost vyjmecne jmeno, ja osobne zadnou Evelinu neznam ani z doslechu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
3.1.15 00:50
@Zandi píše:
@pe-terka nad temi jmeny jsem taky přemýšlel a ale popravde moc mi nejdou pres jazyk je to moc kratke nevim mno, krom melanii jsou vsechny ceska jmena alespon co vim jsou v nasem kalendari evelina jestli se nepletu 29.8, ema 8.4, a oststni nevim porod mame v dubnu a ta ema mi tam taky vadi ze by byla hodne blizkoPříspěvek upraven 03.01.15 v 00:19

Já bych ty svátky zas tak neřešila, mě to nevadí, když jsou blízko narozenin. Řešila bych je jedině tehdy, když by se všechno sešlo kolem Vánoc. Pokud Ti to vadí, tak je problém i s tou Sofií - je tuším v květnu. A co třeba Eliška - je české, středně dlouhé, svátek v říjnu. Je taková klasičtější než ta Evelína :think: Ještě jsem kdesi slyšela jméno Elin - ženské jméno. Taky zajímavé…Nebo Elen(a), to je obvyklejší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
3.1.15 01:20

Jsem jediná komu Isabela, Ema, Sofie, Melanie a Evelína nepřijdou jako česká jména pro holčičku? ;) Jste mně fakt překvapily ženský ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7745
3.1.15 07:58
@lekarnicka28 píše:
Jsem jediná komu Isabela, Ema, Sofie, Melanie a Evelína nepřijdou jako česká jména pro holčičku? ;) Jste mně fakt překvapily ženský ;)

Nejsi, ale nějak mi nepřišlo podstatné to řešit. Většinou lidi berou jako česká ta jména, která jsou v kalendáři. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
3.1.15 08:05
@lekarnicka28
@lekarnicka28 píše:
Jsem jediná komu Isabela, Ema, Sofie, Melanie a Evelína nepřijdou jako česká jména pro holčičku? ;) Jste mně fakt překvapily ženský ;)

Ale Zandi jen znovu otevrela uz starsi diskuzi, tak nadpis nemusi byt uplne presny :) Jako kdyby ten nazev diskuze vymyslela ona, tak bych si taky rekla, ze to ceska jmena rozhodne nejsou, ale takto.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
3.1.15 08:18

Na Emu a Sofii mám alergii, takže mě se líbí Evelína, ale k vašemu příjmení nejde, je to takový „ulílaný“. Dala bych Melanii, popř. Isabelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
3.1.15 09:12

@Zandi vsechno jsou to krasna jmena, jen nechapu, proc ozivuje diskusi o ceskych jmenech - to neni snad ani jedno z nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
3.1.15 09:45
@lekarnicka28 píše:
@Pudloslava píše:
@Zandi vsechno jsou to krasna jmena, jen nechapu, proc ozivuje diskusi o ceskych jmenech - to neni snad ani jedno z nich.

Holky tak určitě myslela česká, ve smyslu z českého kalendáře. Kromě Melánie jsou tam všechna. A Melánie se v Česku taky dávala u nás na vsi je to stará babča a na hřbitově je jich taky dost. Podle mě byla z českého kalendáře jen vymazaná, protože se přestala dávat :think:. Vždyť ryze česká jsou snad jen ty končící na - slav, slav -mír, míra atd. ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
3.1.15 11:18
@evill píše:
Holky tak určitě myslela česká, ve smyslu z českého kalendáře. Kromě Melánie jsou tam všechna. A Melánie se v Česku taky dávala u nás na vsi je to stará babča a na hřbitově je jich taky dost. Podle mě byla z českého kalendáře jen vymazaná, protože se přestala dávat :think:. Vždyť ryze česká jsou snad jen ty končící na - slav, slav -mír, míra atd. ne?

přesně tak. Opravdu česká jména, tedy svým původem, jsou různí „slavové“, Boženky a podobně. Já bych to spíš definovala jako jména v Česku tradiční či netradiční, to je výstižnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
3.1.15 11:20

No, a z tohoto pohledu není u nás tradiční ani jedno z těch, co autorka uvedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
3.1.15 11:29
@pe-terka píše:
No, a z tohoto pohledu není u nás tradiční ani jedno z těch, co autorka uvedla.

Já bych to zařadila do stejné kategorie jako jména Hynek, Vilém, Stela, Adina atd. Teda kromě Sofie. Všechny se tu podle mě užívali dříve ta Sofie teda ve tvaru Žofie, ted nejsou časté, přesto je nepovažuji za zahraniační jména jako třeba Jessika, Joshua, Brian, Amanda atd…Jsou to jména na našem území používaná, ale tak nějak vyhaslá. Teda teď už nejsou ani vyhaslá, je jich všude zase dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
3.1.15 11:35

Jéžíš Adina je tak krásné jméno a manžel mi to zatrhl :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
3.1.15 12:08

@pe-terka elisku tu ne nad elen jsem taky uvazovala ale nelibi se manzelovi @lekarnicka28 nemyslim ze jsou to typicka ceska jmena, ale ze jsou v kalendari teda krom melanii sle ta vim ze je v polskem a to na silvestra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
3.1.15 12:10
@evill píše:
Já bych to zařadila do stejné kategorie jako jména Hynek, Vilém, Stela, Adina atd. Teda kromě Sofie. Všechny se tu podle mě užívali dříve ta Sofie teda ve tvaru Žofie, ted nejsou časté, přesto je nepovažuji za zahraniační jména jako třeba Jessika, Joshua, Brian, Amanda atd…Jsou to jména na našem území používaná, ale tak nějak vyhaslá. Teda teď už nejsou ani vyhaslá, je jich všude zase dost.

jasně, záleží, z jakého úhlu člověk tu tradičnost pojme. Za mě se tato jména nedávala, u generací kolem taky ne, ale u prababičky ano. No a teď prožívají vzkříšení. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze