Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, určitě už tu takových témat bylo víc, ale nemám moc čas je všechny pročítat, tak jsem založila nové. Prosím o radu, či zkušenosti…příští týden razíme poprvé na dovolenou k moři s dětmi 1 a 4 roky. Jedeme jen na sever Itálie, asi ta nejkratší vzálenost, co jsme mohli vybrat, cca 7 hodin cesty. Chceme vyrážet v noci, takže budeme muset dát večer děti spát, jak jsou zvyklé a kolem půlnoci je posadit do auta a jet. Nemůžeme být na místě moc brzo ráno, protože ubytování máme až od odpoledne. Máte s tím někdo zkušenost, jak to děti snáší?
Já vím bezpečně, že moje dítko by mi několik hodin proječelo kdybych ho „uprostřed noci“ vzbudila. Radu nemám, nemám nervy na delší cestování s dětmi ![]()
@Dvořka My jeli a malému byli 4,5 a spal celou cestu, vyjížděli jsme v 10 večer a během půl hodiny byl tuhý:-) I když je fakt, že vedle něj můžeme střílet a nic se neděje ![]()
Jo, vlastně jo, ale není to zahraniční zkušenost. Já to dělám tak, že se vždycky ubytováváme v soukromí a domluvím se s majitelem, že přijedeme třeba už dopoledne, zaparkujeme si u nich a nastoupíme až po procházce městem třeba
Nemuzes je dat spat az do auta? Mozna to rocni kdyz usne, tak jej hned prenes do auta, ale 4 letou nevim…aby pak nebrecela.
@Dvořka nemám zkušenost s vlastními dětmi ale já bych raději jela přes noc s tím že klidně ráno/dopoledne dojedu a budu mít připravené věci abych mohla s dětmi na pláž, zašla bych si někam na oběd, na zmrzlinu… ubytovat se můžu klidně odpoledne a do té doby bych měla „zázemí“ v autě.
My jezdime jedině na noc a jediný problém byl, když malymu bylo sedm mesicu a zřejmě ho cestou bolelo bříško.
Tak moje zkušenost je, že v noci už nepojedeme. Jedno z dětí nedokáže spát v autě ani v noci, takže druhý den je superprotivné. Naopak řidič nám jednou usnul
Naštěstí se nic nestalo. Přes den v klidu uděláme přestávku, děti se proběhnou, stavíme se na oběd, pohodička. Navíc nevím kam spěcháte když máte ubytování až odpoledne.
Jinak byt vami, vyjedu dřív, at děti usnou az v autě. Delejte si častější přestávky, může vas i v noci zdržet provoz a na ubytovani muzete počkat na pláži. ![]()
My jeli s ročním i dál - 12 hod cesty a v pohodě. Vyráželi jsme také v noci - přenos do auta zaspal, i když je jinak ufňukánek a probral se až tak po 6-7 hodinách jízdy, takže pohoda. Doporučuju ho nakládat do auta až jako to poslední a hned jet. Když máte dvě děti, tak třeba dát mladšího, nechat zaspat (objet blok) a naložit staršího a frčet. Pro případ probuzení mít u sebe jídlo, pití, zábavu, hračky a pro případ brzkého dojezdu na místo i malé zavazadlo s plavkami, krémem a nějakou tou bábovičkou abyste mohli jít třeba ještě před ubytováním k moři - třeba dělat hrad z písku, aby čekání dobře uteklo. Hezkou dovču ![]()
@Raduš.ka44 To je taky dobré řešení. Pro děti může být nástup v pyžámkách do auta docela dobrodružství. ![]()
Určitě máme v plánu po příjezdu vzít děti a než nás ubytují, přečkat to u vody. Spíš máme obavu z toho, abychom, když budeme vyjíždět moc brzo nedorazili na místo třeba v sedm ráno a co tam…hlavně s dvěma malýma dětma v autě. O čtyřletou dcerku starost tolik nemá, přeci jen, s tou už se člověk domluví, horší to asi bude s tím ročním.
Tak hlavně musíš asi tušit jak moc budou děti snášet jízdu autem. Pokud přijedete dřív, tak na procházku, dát si snídani, obhlédnout okolí a pak vyrazit k vodě. My jeli loni celkem dálku do Černé hory - autem s 15měsíčním, ale vím, že je to spáč a fakt celou cestu prospal. Přes den jsme pak zastavovali, šli se někam projít a jeli zas dál až na místo určení a to jsme ještě zabloudili. Celkem 24hodin v autě a dokonce pak večer zas usnul:)
Vyjeďte večer kolem osmé - ona podle plánovače tras je cesta 7h - ale ono budeš stavět na čůrání, kafe a spol - když bude řidič unavený tak si schrupne, předpokládám že jedete sobota - sobota počítej s kolonami na mýtném na dálnicích
no a když dojedete ráno, tak někde zaparkujte auto, vytáhni plážovou tašku, a hurá k vodě, řidič se prospí, nebo si projděte městečko zajdete na oběd
většinou auto jsme si na místě mohli nechat vždy už dopoledne - odjezd je do 10h a pak se uklízí
takže parkovací místa jsou volná ![]()
Ja se cestovani vzdycky desim, malej ma co delat vydrzet cestu ostrava-jesenik, zrovna moc spac v aute neni a v noci se v aute boji…