Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jak je to z cestováním hned po svatbě. všude se píše o pasu a ten my nemáme. po evropě stačí na občanku, a tak by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenost jak to chodí, když bychom chtěli odcestovat třeba hned tři dny po svatbě.. Jde to vůbec když budem mít přestřiženou občanku?? Taky máme rok a půl holčičku, tak to bychom jí asi taky musely zařídit že? Díky za rady a zkušenosti..
Takže buď udělat ještě před svatbou pas (na ten lze vycestovat ještě 3 měsíce po svatbě), nebo spoléhat na to, že doklad nikdo nebude kontrolovat (pokud jde o EU a nebudete cestovat letadlem), ale tuhle variantu nedoporučuju. Ideální odložit svatební cestu až ten měsíc po svatbě, a jet s novými doklady
Ustrizena v zahranici neplati a dite musi mit minimalne op taky.
Tak pokud budes mit prestrizenou obcanku a nemas pas, tak to mas asi smulu, navic mala musi mit take platny pas. Takze jedine si nechat udelat nejaky expresni pas, ale vzhledem k tomu, ze budes mit novou obcanku cca do 3 tydnu, tak mi to prijde zbytecne. Mela jsem podobny problem a po svatbe jsme nikam nejeli a jeli jsme az rok na to.
Jsem si to myslela no.. jenže přítel už má domluvenou dovolenou hned dva týdny po svatbě právě.. tak budem cestovat po čr no..
to by nemělo vadit ne??
@Gabrielka91 píše:
Jsem si to myslela no.. jenže přítel už má domluvenou dovolenou hned dva týdny po svatbě právě.. tak budem cestovat po čr no..to by nemělo vadit ne??
po ČR občanku nepotřebuješ, takže v pohodě ![]()
@Gabrielka91 píše:
Jsem si to myslela no.. jenže přítel už má domluvenou dovolenou hned dva týdny po svatbě právě.. tak budem cestovat po čr no..to by nemělo vadit ne??
Jo, to muzes cestovat i s ustrizenou obcankou
Já jsem takhle zachránila nejlepší kámošce svatební cestu, jako správný svědek, pár dnů před svatbou jsem se jí zeptala, jestli mají oba pas, koukala na mě jak z jara, říkám no vdyť vám při obřadu odstřihnou OP ty vole
měli zaplacený Řím s odletem po svatební hostině. ![]()
A to si nestihnete vyřídit pasy? Je to škoda, jestli jste chtěli vyrazit někam na „líbánky“ ![]()
Jo čas na pas by byl.. spíš jsem se chtěla zeptat na tu občanku no, takže když si předtím necháme udělat pas, tak je to uplně jedno že budem mít neplatné občanky jo??
Pas na " STARÉ" jméno platí ještě 3 měsíce takže op můžete mít přestřižené, ale pas na staré jméno platí..
@Gabrielka91 Pas je identifikační doklad stejně jako občanka. Stejně je lepší ho v zahraničí mít. Občanky si můžete vzít s sebou, ale asi vám budou k ničemu ![]()