Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím holky,
prosím, pokud některé cestujete na delší vzdálenosti, může to přinášet problémy se zdravím? Otoky novou, žilní problémy? Ráda bych pracovala co to ještě půjde a k tomu potřebuji každý měsíc cestovat, respektive řídit automobil, jedna cesta okolo 800-900 km, následné popojíždění a cesta zpět. Tedy poměrně hodně času za volantem. K doktorovi jdu až v půli listopadu a nechci ho otravovat s kde čím po telefonu. Děkuji moc za rady a zkušenosti.
Pokud se cítíš dobře a máš pohodlné auto a možnost dělat cestou kratší přestávky, klidně bych jezdila. Něco jiného je absolvovat cestu ve starém Cliu nebo novém velkém a pohodlném autě. A navíc jestli jsi na takové ježdění zvyklá a není ti špatně, není podle mě důvod nejezdit.
Záleží jak se cítíš. Ke konci těhotenství bych to asi nedělala, taky bych se asi bála jet sama, ale řídila jsem docela dlouho.
@usagi Tak já u obou těhotenství od 5. měsíce nemohla řídit, obě děti rády kopaly do solaru zevnitř a potom co jsem díky kopanci skoro najela do svodidel (syn kopl tak silně že se mi zatmělo před očima) jsem si řekla že radši za volant už nesednu a to jsem jezdila jen krátké trasy, tak 30 minut max. Třeba švagrová řídila v pohodě dokud se vešla za volant (8 měsíc) pak už si mohla vybrat buď dosáhne na pedály nebo nebude břicho mačkat volantem. Napíšete jak dlouho jste těhotná, ale třeba v prvním trimestru může být problém s pozorností za volantem, všechny ženy z mého blízkého okolí zažilo takovou tu únavu že se po 12h spánku vzbudily a mohly by spát dál. Já nebyla výjimka. Zrovna tohle bych asi s doktorem řešila jestli je to konkrétně pro vás vhodné.
Jsem dvacátý týden, nevolnosti a únava je pryč, otoky nohou a ani žilní problémy zatím, naštěstí nemám.
Mně bylo první 3-4 měsíce tak špatně, že i jako spolujezdec jsem měla kolikrát co dělat. Takže to jsem moc neřídila… teď už mi špatně není (19tt), tak zase jezdím a problémy nemám ani při delší jízdě - koupila jsem si podložku do auta pro těhotné, aby mě netlačil pás na břicho (jsem prcek, takže se mi soukal nahoru)
Pokud nejsi výmaz, tak klidně
Já jsem byla totálka, nastartované auto s klíčkem v zapalování, když jsem byla hodinu na nákupu, savo v nádrži na aviváž při praní…jestli se dokážes soustředit a neusínáš na povel, tak jezdi
![]()
Hele ale těch 800km na jeden zátah a sama bez střídání? To je celkem dost i na netehotnou. Nebo si to nejak rozdělis na někde prespis?
Teď jsem ve 37 tt a do nedávna, zhruba do pulky 3 trimestru jsem jezdila s přítelem kamionem kamkoli po ČR. Ve 2 trimestru jsem byla i v Belgii, Německu, Holandsku. Teď už by jsem si to netroufla. Ale dokud jsem byla v pohodě tak klidne. Řídím do teď. Musím.
Jestli ti otékají nohy Detralex a mazat Alpou nebo Lioton 100000.D
Ja obcas jezdila tak tri hodiny rano a pak tri hodiny zpatky…zpocatku v pohode, ale jsem hodne spava, kdyz jsem tehotna, takze jsem pak musela nekde zastvaovat a zdrimnout si. Navic s kavou to clovek nemohl moc prebijet, takze kolikrat jsem zkoncila na benzince, zalomena v aute…
no denne by se mi moc nechtelo ![]()
Ahoj, s kámoškou jsme hodně cestovaly, teda spíš jsme si naplánovaly cestování po Evropě na léto a ona se mi stala pupkáčem (jo chytře jsme si říkaly že vyrazíme i nemocné a tohle nás při placení dopředu nenapadlo). Ale daly jsme to. Střídaly jsme se v řízení a byly 3 tejdny na cestách a ona už měla docela panděro. Trpěla teda na křečáky a křeče. Ale doktorka jí doporučila Detralex a punčochy si pak taky brala, aby jí to nebolelo. Záleží fakt, jak se cejtíš. Chce si to občas odpočinout a protáhnout.
Zdravím
máte někdo zkušenost s létáním ve 3. Trimestru? Zaplatily sme si dovolenou a teď sem zjistila, že sem těhotná. Let by vycházel cca 31 TT. ![]()