Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@tejuho píše:
Ja jezdim se synem vlakem casto a v pohode. Poprvy jel v sesti tydnechAle muzu doporucit Leo express, tam maji pul vagonu primo pro matky s detmi a fakt super.CD jsou horsi, ale da se to.Chce to dostatek jidla, piti a hracek, popr. tablet s pohadkama.My si berem casto nejaky novy detsky casopis, modelinu a kresleni, to ho vzdycky zabavi nejdyl.
Dekuji ☺
My jeli ted 6 hodin s dcerou 2r a 8m a v pohode uplne, 1 prestup. Kdyz jsem s ni jela teda v necelem roce a pul, slo to, ale blbeji se uklidnovala. Leo express ma myslim primo hernicku ve vlaku, jeli jsme tim a to bylo nejlepsi. Jinak vzit tablet a knizky atd a hlavne jidlo ![]()
@tejuho píše:
Ja jezdim se synem vlakem casto a v pohode. Poprvy jel v sesti tydnechAle muzu doporucit Leo express, tam maji pul vagonu primo pro matky s detmi a fakt super.CD jsou horsi, ale da se to.Chce to dostatek jidla, piti a hracek, popr. tablet s pohadkama.My si berem casto nejaky novy detsky casopis, modelinu a kresleni, to ho vzdycky zabavi nejdyl.
U nás už se kupování časopisu na nádraží stalo rituálem
Na to se děti těší nejvíc (a mně se to cestování pškně prodražuje
)
@blumen píše:
My jeli ted 6 hodin s dcerou 2r a 8m a v pohode uplne, 1 prestup. Kdyz jsem s ni jela teda v necelem roce a pul, slo to, ale blbeji se uklidnovala. Leo express ma myslim primo hernicku ve vlaku, jeli jsme tim a to bylo nejlepsi. Jinak vzit tablet a knizky atd a hlavne jidlo
2 r a 8 mesicu no wau. Tak to mate muj obdiv. Dekuji tak ted uz se nebojim.
@Amys píše:
U nás už se kupování časopisu na nádraží stalo rituálemNa to se děti těší nejvíc (a mně se to cestování pškně prodražuje
![]()
)
Taky jsem ji koupila ted pred cestou casopis novy s poniky a mohla v nem i malovat, malovala snad celou cestu ![]()
Cestovani vlakem mam radeji nez cestu autem, i s ditetem. A jak jsou starsi, je to pro ne dobrodruzstvi ![]()
@rena621 jela jsem se syny 1,5 roku a 3 roky 5 hodin. Je pravda, že byli dva, ale zase jsem s sebou neměla žádný tablet, pohádky, nic.
postřeh 1. pořád jedli. Jak jsou doma spíš nejedlíci, tak tady začali už na nástupišti a v podstatě projedli celou cestu. Na přestupu jsem musela dokupovat jablka, banány a sušenky.
postřeh 2. překvapivě hodně času jsme strávili koukáním z okna, kdo uvidí dřív srnku, bažanta, zajíce, poštolku… (plus přidružené povídání o zvířátkách, kde žijí, co žerou apod.), v jakém jsme zrovna městě. Pak si chvíli kreslili a hráli. Na celou cestu jim vystačila jedna oblíbená hračka.
postřeh 3. i když jsem si byla jistá, že bude minimálně ten mladší spát, i jsem kvůli tomu zvolila dobu cesty, tak překvapivě nespali ani omylem, ale celou cestu byli skvělí. Poslední hodinu jsme jeli vlakem, kde není žádný oddíl pro děti ani kupé, já trnula, že po těch 4 hodinách cesty a nespaní už budou přetažení a protivní, ale byli super a spolucestující se nad nimi rozplývali a povídali si s nimi.
@blumen píše:
Taky jsem ji koupila ted pred cestou casopis novy s poniky a mohla v nem i malovat, malovala snad celou cestuCestovani vlakem mam radeji nez cestu autem, i s ditetem. A jak jsou starsi, je to pro ne dobrodruzstvi
Naše děti v autě zvrací, takže dávají přednost vlaku, ale pro mě je to peklo - všechny ty přestupy, nic neztratit a ještě je zabavit ve chvíli, kdy už neví, co by… Už se mi stalo, že jsem celá vyšťavená v posledním vlaku (to už jsme cestovali několik hodin a děti měly fakt dost a začínaly nepěkně zlobit) vytáhla dva mobily, tablet, vše se sluchátky na uších, každému (i té nejmenší) dala sluchátka a pustila, co chtějí a sama vytáhla knížku
No měla jsi vidět ty pohledy nastupujících - no jo líná a neschopná matka, sama si čte a děti odloží k mobilu
No škoda, že jsem neměla ještě jeden mobil, mohla bych u toho pařit hry, to by určitě mělo úspěch ![]()
@Hoa Mai Tak ono záleží na tom, zda jezdíš nějak častěji. Ona se i ta cesta, pokud se opakuje, časem přejí, takže pak už je těžší ty děti ve vlaku zabavit, protože to mají vše okoukané. Taky většinou tablet nevytahujeme, ale stejně je asi lepší ho s sebou mít, když je ta možnost.
@Amys
taky to mame jako ritual
A manzel se pak hrozne divi, za co ze jsme v trafice utratili tolik penez(z vypisu)
![]()
@Hoa Mai píše:
@rena621 jela jsem se syny 1,5 roku a 3 roky 5 hodin. Je pravda, že byli dva, ale zase jsem s sebou neměla žádný tablet, pohádky, nic.
postřeh 1. pořád jedli. Jak jsou doma spíš nejedlíci, tak tady začali už na nástupišti a v podstatě projedli celou cestu. Na přestupu jsem musela dokupovat jablka, banány a sušenky.
postřeh 2. překvapivě hodně času jsme strávili koukáním z okna, kdo uvidí dřív srnku, bažanta, zajíce, poštolku… (plus přidružené povídání o zvířátkách, kde žijí, co žerou apod.), v jakém jsme zrovna městě. Pak si chvíli kreslili a hráli. Na celou cestu jim vystačila jedna oblíbená hračka.
postřeh 3. i když jsem si byla jistá, že bude minimálně ten mladší spát, i jsem kvůli tomu zvolila dobu cesty, tak překvapivě nespali ani omylem, ale celou cestu byli skvělí. Poslední hodinu jsme jeli vlakem, kde není žádný oddíl pro děti ani kupé, já trnula, že po těch 4 hodinách cesty a nespaní už budou přetažení a protivní, ale byli super a spolucestující se nad nimi rozplývali a povídali si s nimi.
Ja se asi nejvic bojim kdo bude s nama v kupe. Byla bych moc rada kdyby to byla maminka 1,5 a 3 r.
Kdyz tam budu starsi deti to si hrat nebudou.
Musime poridit pristi rok sourozence ![]()
@rena621 píše:
2 r a 8 mesicu no wau. Tak to mate muj obdiv. Dekuji tak ted uz se nebojim.
Proc?
ona cim je starsi, tim je hodnejsi, nas milacek ted, fakt
my si s ni uzili nejvic hlavne ja, ve veku 12-24 mesicu, to byla hruza, ted fakt pohoda (musim zaklepat). Da se s ni mluvit, chape, rozumi, da se diskutovat a na necem se domluvit.
Ovsem na moji prosbu, ze bude ve vlaku spat, neslysela
usinalo skoro cele kupe, vcetne me, krome ni
ale pna si vystacila s tim casopisem, tabletem a omalovankami
@Amys píše:
Naše děti v autě zvrací, takže dávají přednost vlaku, ale pro mě je to peklo - všechny ty přestupy, nic neztratit a ještě je zabavit ve chvíli, kdy už neví, co by… Už se mi stalo, že jsem celá vyšťavená v posledním vlaku (to už jsme cestovali několik hodin a děti měly fakt dost a začínaly nepěkně zlobit) vytáhla dva mobily, tablet, vše se sluchátky na uších, každému (i té nejmenší) dala sluchátka a pustila, co chtějí a sama vytáhla knížkuNo měla jsi vidět ty pohledy nastupujících - no jo líná a neschopná matka, sama si čte a děti odloží k mobilu
No škoda, že jsem neměla ještě jeden mobil, mohla bych u toho pařit hry, to by určitě mělo úspěch
No jo, ale kolik mate deti
se dvema to uz musi byt mnohem horsi, natoz, jestli mate treba 3
to uz by bylo i na me moc a nevim, zda bych jela ![]()
@blumen píše:
Proc?ona cim je starsi, tim je hodnejsi, nas milacek ted, fakt
my si s ni uzili nejvic hlavne ja, ve veku 12-24 mesicu, to byla hruza, ted fakt pohoda (musim zaklepat). Da se s ni mluvit, chape, rozumi, da se diskutovat a na necem se domluvit.Ovsem na moji prosbu, ze bude ve vlaku spat, neslysela
![]()
usinalo skoro cele kupe, vcetne me, krome ni
ale pna si vystacila s tim casopisem, tabletem a omalovankami
No malicke deticky a jeste prestup jeden. Ja stresujem a mam jedno dite a prima linka.
Jeli sme s dvouletakem, ale vždycky tak 2 hodiny, ale pohoda, má sebou hračky, svačinku, v mobilu mám pohádky když je nejhůř a stejně většinu času kouká ven na vlaky a houka
zpáteční cestu většinou prospi ![]()
@Amys píše:
@Hoa Mai Tak ono záleží na tom, zda jezdíš nějak častěji. Ona se i ta cesta, pokud se opakuje, časem přejí, takže pak už je těžší ty děti ve vlaku zabavit, protože to mají vše okoukané. Taky většinou tablet nevytahujeme, ale stejně je asi lepší ho s sebou mít, když je ta možnost.
To je jasné, já to nemyslela tak, že bych měla něco proti pohádkám na tabletu, ale jak nejsme zvyklí ho používat, neměla jsem ho nachystaný. U nás byla takhle dlouhá cesta první a zatím poslední, kdybychom jezdili častěji, určitě by to byla větší nuda, ale jak jsem pochopila, pro zakladatelku to taky bude výjimečná cesta, takže je celkem možné, že z toho její dcera bude taky na větvi a nějaký čas se zabaví jen cestou.