Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@saadet píše:
@blecha72 @EvulinkaB18 omlouvám se za případnou nesrozumitelnost. Můj satánek mě posledních pár dnů obšťastňuje již od páté ranní a již to zanechává následkyBylo to myšleno samozřejmě ironicky a s nadsázkou. Máma není dulík/otrok, vůbec nic nemám proti kojení, naopak pokud funguje je perfektní. Nicméně zombie, vyčerpaný a nervní živý dudlík dle mého názoru se rozhodně nerovná správná matka (né že by na to někdo měl patent).
S tímto souhlasím
Nechtěla jsme dát dcerce dudlík, ale byla neklidná a než abych jí cpala prso, raději jsem dala dudlík a prso bylo jen na krmení. Tulit se klidně mohla, pochování ničemu nevadilo, ale pláčeš? Vem si prso a je klid? Někdy to uklidňuje i tu matku ![]()
@blecha72 píše:
@Jana206 konečně znám dokonalou matku s dokonalými dětmi
Jinak každá matka má na výběr, jesli chce být živý dudlík. Zakladatelka si evidentně vybrala.
To není o dokonalosti, ale o tom netlačit na pilu, vystavit dítě zkušenosti, až je na ni evidentně zralé. Potom jde vše snadněji a rychleji
Není nic jednoduššího než vyzkoušet a v případě, že to nevyhovuje ani jedné straně nebo dítě není ještě zralé, přestat, vrátit se ke starému.
Třeba ta postranní kolečka, synovi jsme je sundávali několikrát, klimbal se na strany jak hruška a já nehodlám běhat za dítětem na kole.Ani jsem si to nemohla dovolit, další jsem měla v kočárku. Nebo ty plenky, taky jsem je „vzala“ několikrát před tím, ale nehodlám běhat za dítětem s nočníkem ani vytírat louže na čerstvě vytřené podlaze. Ráda s dítětem strávím společný čas jinak ![]()
Neznám nikoho, komu by tlak posunout dítě dopředu, pomohl. Většina maminek zpětně zhodnotila, že by klidně počkala.
Nevím, proč by si měla vybírat. Pokud má jen jedno dítě, lze to krátkodobě vydržet. Problémy většinou bývají tlaky z okolí - manžel, babičky(které mají spoustu „rad“ často, ale zkušenost s kojením žádnou)
@Jana206 hele, já ta postranní kolečka sem dala jen obrazně. My jsme po zkušenostech z prvním děckem těm dalším kolečka ani nedávali. V podstatě jde o to, že dítě bude muset v životě překonávat spoustu věcí, spoustu se toho musí naučit. My mu můžeme pomoci, vést ho. Zakladatelka nemá jedno dítě, nikde nepíše nic o tlaku z okolí.
@blecha72 no ale pro takhle malá miminka jsou, zvlášť pokud se přetažení/vyčerpání/diskomfort nedaří zvládat jinak
rozhodně se nepovažuju za členku nějaké kojosekty, to byste teprve koukaly, co se tam hlásá ![]()
jenže zakladatelka položila dotaz a většinový názor tady je - nechat vyřvat, narvat dudlík, šoupnout do postýlky, tak mi přišlo fajn napsat, že to jde i jinak, ale samozřejmě každého věc
jediné co nezpochybňuji je fakt, že vyčerpaná matka není dítěti ku prospěchu, ale lze to zařídit i jinak než vyřváním dítěte ![]()
To jsou zase trapné řeči s tou kojosektí diskuzí
Nic kojosektího mi tu nepřijde. Když se v diskuzích někdo snaží poradit něco jiného, než dej UM a tvé problémy se vyřeší, tak je hned kojosekta.
Zakladatelko, mimčo má buď spurt a má hlad nebo se chce přitulit k mámě, bolí ho zoubky, chce prostě nějak uklidnit. Tak záleží na tom, která z těch možností to je
Jestli jídlo, tak asi vydržet, mělo by to snad přejít, případně pak můžeš začít postupně s příkrmy, pokud je velký jedlík a kojení mu nestačí.
Jinak to, že chce dudlat, je normální, je to přirozené, že se uklidňuje u prsa. Však dudlík není nic jiného než tzv. šidítko, náhrada prsu. Mimčo se nerodí s potřebou mít umělý dudlík v puse, ale dudlat u prsu ![]()
Mě to začala dcera taky dělat, akorát to bylo později, okolo půl roku. Já ji mám v posteli, takže v noci jsem se vyspala, ale večery byly náročné, protože se často budila, ale hlavně dlouho dudlala, než usla, psala jsem i o radu do jedné diskuze na MK, jedna paní mi pak posílala návod, jak toto odstranit, takže ti to zkopíruju níže. Já ho tedy nepoužila, protože by to nešlo bez pláče a na to jsem neměla. Ale je to teda na odstranění dudlání, pokud se malý vydatně pije a pak hned usne bez většího dudlání, tak se to asi moc použít nedá.
A dudlík nemá?
Dobrý den,
tip mám jedinný a to podle knihy Elisabeth Pantley - Klidné spaní a ukládání. Mám tuto metodu ozkoušenou I na svých dětech, ale doporučuji ji maminkám I v rámci LP.
Musíte postupovat po drobných krůčcích. Nyní je mimi zvyklé usínat u prsu. Dudlání je úzce spojeno s usínáním. Nezbývá než to pomalu změnit. Zkuste těsně před usnutím prso vzít a stisknout prstem bradičku. Pokud se rozpláče, zklidněte opět u prsu a znovu opakujte. Může to trvat pár dní, postupně odebírejte prso drive a dříve. Jakmile si zvykne usínat bez prsu jen v náručí, zkuste ubrat I to - těsně před usnutím položit a zůstat skloněna nad postýlkou, něco broukat a objímat mimi. Opět pár dní a postupně třeba zůstat stat u postýlky s rukou na miminku, pak už jen stat a povídat či broukat stale stejnou melodii či zvuk. Může to zabrat nějaký ten týden, ale opravdu to zabírá.
@blecha72 Naše děti jezdily na tříkolce, koloodrážedlo nechtělo zatím ani jedno z nich
Nejprv mě to trochu štvalo, ale dcera přešla ve 3 letech z tříkolky rovnou na kolo bez postranních koleček, takže o tom to taky nemusí být.
Ať dále neplevelíme diskuzi - každé dítě je jiné a rozhodnout se, co dál, stejně bude muset sama zakladatelka. Mě se příčí nechat dítě řvát.
Zakladatelko, každé dítě má „svůj čas“,kdy už je unavené, přetížené, více pláče, chce dudat. Já nevidím nic špatného v tomto čase více kojit, když dítě opravdu pije a nevyhodí celou dávku ven. Nejmladší dcera to tak má. Chce být kojena a pije - s přestávkami, ale často. V tom jejím čase se věnuji jen jí, případně ještě čtu u kojení knížku staršímu dítěti, čtu si nebo se dívám na televizi(nevadí jí to).Ale už NIC neudělám, neuklidím, neuvařím na další den třeba. Práci si musím naplánovat jinak.
Mě to ale nevadí, potom spí 5-6 hodin v kuse.
@hrnoulek šmankote, já kojila všechna děcka dlouho, jaká kojosekta? Zlozvyky vypěstované při uspávání mají různou podobu. Děcka mají vykotlané zuby od dudlíku s medem, ségra až do školkového věku seděla děcku u postýlky a držela ho za ruku, dokud neusnulo… Každého volba. Dítěti umím dát najevo, že jsem tu pro něj i jinak než že se stanu živým dudlíkem.
@Jana206 to srovnání koleček a dumlání prsa má jedno společné- jednou se to tomu dítěti musí vzít, tak proč mu to zavádět, ne.
Já naučila děcka spát bez dumlání, spaly klidně 10 hodin v kuse.
@hrnoulek ježíš, já neříkám, že mu nemá dát napít třeba co hodinu nebo aby u prsa neusínal..ale jistě.. ale dát napít či najíst je otázka 5-15 minut..kor v tak krátkých intervalech. Já jen radím, nedělat dudlíka.. napít najíst a prso schovat a nejlépe dát do postýlky, aby se všichni vyspali.. Tak nespíš se lžičkou v puse nebo jo?
@Pajoš dobře přibírá, děláš to dobře, že nekaká je v pořádku.. ve 4 měsících už umí tvoje mlíčko trávit celkem beze zbytku, tak nemá co kakat. 6ádné příkrmy ani UM bych rozhodně nedávala..ty máš u sebe pro něho to nejlepší, nejkvalitnější, nejčerstvější možné..Dej mu napít kdykoli si řekne, že má hlad nebo žízeň.. Já neradím žádné 3hodinové intervaly.. Klidně mu dej na střídačku z obou prsou..ale jak se nají a usne, prsa schovat..dudlík to přeci není. I ty máš nárok na odpočinek.. ve 4 měsícíh už umí být miminka pěkně mazaná a chytrá, nepodceňujme je a v noci už umí vydržet bez problémů klidně 5-8 hodin bez kojení. Ale prsomilové a prsozávisláčci by rádi byli u zdroje pořád..kor když vedle těch prsou leží..on to mlíko cítí a je mu tam nejlíp ze všeho.. zdroj bezpečí, tepla, lásky, pocitu plného bříška. Musíš najít zdravou míru, která bude tobě i děcku vyhovovat. Každé dítě je jiné a ty ho znáš nejlíp. Kluka jsem musela z nočního kojení odstřihnout v 10ti měsících..už jsem nemohla..chtěl taky už po 1-2 hodinách..a jak se ukázalo hlady to nebylo a pochopil to během první noci, že v noci matka macecha už nedá.. Holka byla víc pohodová a to kojení 1-2× za noc mi nevadilo až do 15ti měsíců..
@Hanka253 nejlépe dát do postýlky? no a co když to právě není to nejlepší co pro něj může udělat? já se prostě jen snažím aby zazněl i jiný názor, těžko si člověk objektivně může vybrat když nemá z čeho že? ![]()
a mimochodem - ne se lžičkou opravdu nespím, jenže já se umím uklidnit jinak, mohu před spaním meditovat/relaxovat/pustit si písničku/vymluvit se manželovi/dát si koupel/uvařit si meduňku
jenže miminko tuhle možnost nemá a když je večer přetažené, chce cucat, protože to je jediné uklidnění, které takto malá miminka mají geneticky zakódované
ale já jsem zvyklá že tady na emiminu to prostě není přijímáno a dokonce ani tolerováno a většina rad směřuje úplně jiným směrem, jednou za čas je mi líto maminek a miminek, které dostávají pořád stejné vyřvávací rady a musím se ozvat, však nikoho nenutím aby se zařídil podle té mé, jen chci aby zazněla…
Ja syna i dceru hned od porodnice naucila rezim, vykoupat, nakrmit, dat do postylky a spat. Pokud place, prijdu dam dudlik, popr. zkontroluju plenku, jinak nic a i nas to funguje.
Maminky si mimca nauci na nejake zlozvyky a pak se divi ![]()
Příspěvek upraven 06.05.15 v 12:08
@hrnoulek ale proč hned vidíš vyřvávané neštastné opuštěné dítě? Já zas často vidím až do krajnosti rozmazlené dítě, které si pak neumí poradit samo se sebou a ještě ve 2 letech neusne jinak než s mámou v posteli a matka je z toho vyřízená. I dovednosti usnout je potřeba se naučit a chce to určité rituály a hranice.. Dítě, které se o ty rituály hranice může opřít s lépe orientuje, je jistější, ví co přijde, rozumí dění okolo sebe lépe. Když to někomu vyhovuje, at si dělá dítěti dudlík.. ale zakládající maminka evidentně úplně spokojená s touto situací není. Moje zkušenost je, že 4m dítě už se dá pomalu zvykat, že něco je prostě tak a tak a že se nespí mámě u prsa. Postýlka přeci není něco za trest, je to bezpečné klidné místo pro odpočinek a většinou tak metr od milující spící mámy, když je umístěná v ložnici. A když dítě protestuje..no nic jiného neumí lépe..ale zas bych to nepřeceňovala.. Při láskyplná trpělivé péči je to jen takové dohadování a vymezování hranic, ne vše musí nutně být jak miminko chce - většina věcí v tomto věku ano - ale spaní s prsem v puse ne. V životě se mu bude tak často nějaké pravidlo nelíbit a bude protestovat.. ![]()
@Hanka253 píše:
@hrnoulek ale proč hned vidíš vyřvávané neštastné opuštěné dítě? Já zas často vidím až do krajnosti rozmazlené dítě, které si pak neumí poradit samo se sebou a ještě ve 2 letech neusne jinak než s mámou v posteli a matka je z toho vyřízená. I dovednosti usnout je potřeba se naučit a chce to určité rituály a hranice.. Dítě, které se o ty rituály hranice může opřít s lépe orientuje, je jistější, ví co přijde, rozumí dění okolo sebe lépe. Když to někomu vyhovuje, at si dělá dítěti dudlík.. ale zakládající maminka evidentně úplně spokojená s touto situací není. Moje zkušenost je, že 4m dítě už se dá pomalu zvykat, že něco je prostě tak a tak a že se nespí mámě u prsa. Postýlka přeci není něco za trest, je to bezpečné klidné místo pro odpočinek a většinou tak metr od milující spící mámy, když je umístěná v ložnici. A když dítě protestuje..no nic jiného neumí lépe..ale zas bych to nepřeceňovala.. Při láskyplná trpělivé péči je to jen takové dohadování a vymezování hranic, ne vše musí nutně být jak miminko chce - většina věcí v tomto věku ano - ale spaní s prsem v puse ne. V životě se mu bude tak často nějaké pravidlo nelíbit a bude protestovat..
Souhlasím
Postupně učit avysvětlovat, že nejde vždy skákat, jak si dítko řekne, atd. Jasně, jako miminko je potřeba ho ujistit, že jsme stále na blízku, ale zase nejde všechno dělat jen tak, jak si dítě představuje. Chceš pořád dudlat? Tak prso jen na jídlo a pití, pak jedině dudlík, atd. Kolem půl roku jsme začali dcerku učit usínat samotnou. Celou dobu spala sama v postýlce, ale začínalo to tím, že sjme ji ukolíbali a přenesli. Pak se učila usínat sama s ukolébavkou. Broukala si, někdy pokňourala, ale za pár minut usnula. Měla vždy své spaní a my naše. V posteli s námi nebyla. Další věc - proč jednou má spát tam a jindy zase tam (u nás v posteli)? Má své místo a tak to je ![]()
@Hanka253 ale já přece nikoho nepřesvědčuju ať to dělá jako já (stejně se nikdo nezajímal jak to to vlastně máme my) vždyť ať si každý dělá co chce, já se na to dívám jinak než vy a tím to hasne, nepotřebuju vaše argumenty proč je vaše volba správná, protože mám svou „správnou“ a měnit na ní nic nepotřebuju, ale každého věc ne