Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@axlpol Ahoj, mám dvě zcela neočko děti a nikdy mě nenapadlo chránit je před životem
Chodíme mezi děti - lidi prakticky od jejich narození.
Nehnevaj sa na mna, ale utekaj k psychiatrovi, uz teraz si svojim detom ublizila viac ako dost. Citala si si nieco o imunite? Vies co sa moze stat ked budu vyrastat v sterilnom prostredi? Vies nieco o imunitnych a autoimunitnych ochoreniach? Nenapadlo ta, ze preco je v sucastnosti tolko zavaznych alergii a autoimunitnych chorob? Deti musia chodit von medzi ludi, zaklad imunity sa buduje do 2 rokov, dieta by malo prist do styku so spinou a beznymi infekciami. Moj imunolog mi minuly tyzden povedal, ze dieta musi zjest do 1 roka 4 hovienka od roznych zivocichov aby sa mu spravne vyvynula imunita
Jasne ze to bolo v ramci srandy ale neako takto to funguje. Jednou z pricin sklerozy multiplex (autoimunitna choroba) je aj prehnana cistota v detstve. Uvedom sa, lebo o par rokov budes plakat
@Pomka děkuji za rozumný neutočný příspěvek. Právě že už vymýšlím jak začít, proto jsem zde v naivitě napsala. Nedošlo mi, že se dnes děti neočkují vůbec. Zmátla mě pediatrička. Došli jsme k ní s rýmou a chytlýma průduškama a jako první se nás ptala jestli jsme očkovaní…a aŤ je víc hlídáme než povyrostou. Neuroložka stejný názor. Naše pediatrička ví, že nechodíme ven a neříkala nic. Ono totiž nikde není psané, že se musí s dětmi ven v prvním půl roce. Třeba mi tady nějaká chytrá žena napíše odkaz, kde to uvádějí, ale já nic nenašla! Argument, děláme to všechny -neberu.Jsme aktivni sportovci, takže lenost to určitě není, proto mě ubíjí představa camrání po venku-procházek, nikdy jsme to nedělali je mi to proti srsti.No a pokud mám dveře do kočárkárny a pruchody u schodů 90cm a kočár 95cm, tak asi nebudu líná, ale prostě jej sama ven nedostanu. Konec obhajoby. Děkuji těm slušným a rozumným a těm „chytrým“přeju hezký život, protože jim doma rostou super děti, kterým se ostatní zanedbané nevyrovnají.
@axlpol Promin, proc sis kupovala kocar, ktery ti neprojde dvermi?
Deti ti jiz vnimaji, minimalne proto je pro ne pobyt venku prospesny. Jako pobyt venku nepocitam, ze je vystrcis na terasu.
To nechces s detmi chodit dokud nebudou mit komplet hexu? To je na par mesicu…
Jak to budes delat za dva mesice? Deti ti v te dobe chodit nebudou, kocar bude stale potreba. A co teprve az budete chodit na hriste a deti budou chtit byt treba hodinu na piskovisti?
Podle mne hledas duvody, proc nechodit ven. Podle mne mas jeste zblble hormony, proto jsi precitlivela ![]()
Vseho moc skodi. U vas neni jediny duvod alespon na hodinku vybehnout ven, obchodum a vetsim kolektivum se vyhybejte.
Preji, aby ti deti zdarne rostly a abys prekonala svuj strach.
PS: doktorky vi, ze se deti nedostanou krome terasy vubec ven? Rekla jsi jim to takto polopaticky? ![]()
@axlpol když jste sportovně založená rodina, tak už vůbec nechápu, proč s dětmi nechodíš ven. Vždyť s kočárkem se dá běhat, jezdit na bruslích. Navíc teda svižná procházka s kočárkem je taky pohyb. Takže mi to spíš přijde jako výmluvy od líné matky.
@jezzz dík za slušný dotaz, snad ti vše zodpovím. ano, všichni to ví a nijak mě nepřesvědčovaly. Kontroly na rizikovce i na neurologii jsou co dva měsíce, takže žádné zanedbání(jak mi tady některé trvdí)se nekoná. Mají výborný rozvoj schopností i motoriky. Než nás pustili z neonatologie, doporučovali u těhle miminek vycházky až kolem třetího měsíce a zdůraznovali, že jednovaječná jsou více náchylná k nemocem, Mají slabou imunitu tak do 6let. Takže i proto mám teď na podzim-zima ty vychýzky nikdo nenutí. Opravdu to nikde není psáno jako povinné! Doteď to byly spíše spící „panenky“až teď začínají objevovat svět. Proto chceme začít, ale to bych se už opakovala.
Na hřiště, učit je na kolo…na to vše se těším, protože jsme sportovci a konečně budu za nima běhat a bude trochu živo, ale jak jsem psala, ubíjí mě bezúčelné chození krok sun krok se spícím mimnkem. Krmení venku se bojím, to přiznávám, protože když krmím jednoho skoro vždy druhý začne ječet. Takže ani nevím kde venku bych to dělala. Máme chariot na běhání, ale v bytovce jej denně sama ven nedostanu, ale bez běhacího kočáru bych se zbláznila. Tak proto.
@jezzz jen bych ještě dodala, že nám radili i předčasnatkům dopřát hodně klidu a domácí pohody. Opravdu se v klidu na vzduchu prospí 3 hodky (i dvakrát denně)a potom mají hned nachystané krmení nebo cvičíme…přišlo nám to klidnější než je denně natřásat v kočáru se kterým poběžím, pak přendávat do vájíček at je dostanu ze sklepa domů…takhle jsou dobře vyspaní, veselí, nepotřebují houpat. Nikde jsem nepsala, že budou doma až „do dospělosti“ nebo že nepůjdem na hřiště, kdyby to některé četly pořádně, nemohly by mě tady obviňovat z nesmyslů.
@axlpol
hele a co odnest mimina ve vajicku ke kocarkarne, odlozit na zem, vystrcit chariota, prehodit decka do chariota a vajicka strcit do kocarkarny? Zpet opacny postup…
a muzes bezet… kazdy den kousek, postupne pridavej, za mesic/dva mas jaro…
Hele, myslím, že si to komplikuje akorát sama, za chvíli se do vajíčka nevejdou a chodit taky nebudou a ven prostě občas budeš muset dostat. Zatím se spíš než na očkování vymlouvá na dalších x věci proč to nejde.
A kocar do jara zhubne, aby projel dvermi? Kdyz to nejde ted, tak za 2 mesice to taky nepujde ![]()
@BellinkaX však jo, tak to bude, jen nebyl ještě důvod je natřásat v kočáru. Píšu to na tebou. Teď i požádám souseda, že mi třeba helfne jej dostat ven, když nebude doma chlap nebo někdo a půjde to.
@pikola myslí,že vy to tady ani nečtete nebo nevím proč tak mluvíte?
@axlpol
ok, ja osobne nevidim problem, miminu je celkem fuk, kde je, hlavne ze ma sve jiste. Nicmene za sebe uz bych cestu ven v dohledne dobe planovala, rostou, pozorujou a zmena prostredi a pokoukani v kocaru je bude zajimat.
A proc je nosis ve vajickach dolu? Kdyz das kazdy na jednu ruku, budes mit o starost min.
A na prochazkach nemusis chodit krok sun krok… nesnasela a nesnasim to pomale sunuti a prochazeni. Chodila jsem svizne, obcas behala. Deti potřebují poznat ostatni hluky, aby pak nebyli vydeseni, kdyz vedle nich nekdo projde. Timhle je okradas.