Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já nevím, asi je to o tom, co každý považuje za „běžný“ a jak to mají sami doma. Doma dceři dovolím víc, na návštěvách se ji snažím krotit. Pokud jde o rozházené hračky, tak to je podle mě normální, dělení hraček se snažíme s kamarádkama trochu korigovat, vedeme je k tomu, aby si věci půjčovaly. Občerstvení… no, já bych na návštěvě dceři nedovolila si to vzít někam jinam, problém to nikde není. Jídlo je na jednom místě a tam si chodí. Jinak ne, nechtěla bych po dítěti, aby si pucovalo boty.
Přidávám se do klubu „přísných“..jediné, co nevyžaduji a neřeším je úklid hraček, ale mám kolem sebe maminky, které i přes mé „nechte to být“- prostě jdou a sami nebo s dítkem nepořádek poklidí.-)
Ja to mam nastavene asi taky podobne. Dokonce i ty boty si predskolni dite cistilo, kdyz prineslo domu psi bobek na bote, i kdyz bylo nekolikrat upozorneno, ze po tom travniku tesne po tom, co slezl poprve na jare snih neni rozumne behat… Dokonce jsem mu k tomu koupila i kartacek ![]()
Ne prisna nejsi, ja takto diky detem (tem cizim nevychovanym) a obzvlast jejich laxnim matkam, vyselektivala svuj okruh znamych, ktere si zvu domu… Popr. kdyz byly deti male jsme se stykaly na neutralnich mistech typu Ikea, park, obch. centrum apod.
U nas davame k dobru historku, kdy si deti hraly, prisla petileta Lucinka od sousedu, udelala v pokojicku bordel a kdyz prisel pro ni tatinek a ja jsem v chodbe Lucce rekla, at jde pomoct detem uklidit, tatinek ji tam taky poslal a ona vzteky nam v predsini rozkopala vsechny boty
, nyni je Lucce 14 a je to prijemna slusna zdravici mlada slečna ![]()
Ty dveře by me točily a asi bych to rodicum deti zopakovaka, rozbordelené hračky bych neřešila a jídlo odnesené do pokojíku bych skousla a privrela oči.
Nemyslim ze jsi prisna, ja mam teprv dvouletaka, ale co popisujes by si nedovolil, kdyz na navsteve zlobi tak ho okriknu a je klid, kdyz nekde udela bordel musi si ho zase uklidit, uznavam ze s jidlem je hroznej, je desnej nejedlik takze doma jsem rada ze do nej neco dostanu aspon za pochodu, ale na navsteve bud ji vklidu nebo vubec, nehodlam zadelat kamaradce celej byt aby po nasem odchodu musela vsechno gruntovat. Doma kdyz rozsype bednu s hrackama tak ho nad ni necham dokud zas vsechno neni kde bylo. Aby mi vsude lital, nicil veci, vylozene neposlechl teda nedopustim, myslim ze je potreba je k tomu vest od malicka a ne porad omlouvat vzdyt jsou to deti, az je jim 10 a jsou nevychovany ![]()
@Hanka1 no když to selektuju, tak zůstanu asi sama, bez kamarádek
protože tohle bylo na mě fakt moc. Já byla taky vždy vedená ke slušnému chování. I když výchovný model mých rodičů se moc aplikovat nedá, proto se ptám tu. Až jsem o svojí výchově začala pochybovat…
Myslim si, že to cos popsala, bych asi taky rozdýchávala dlouho. Nehledě na rozbité hračky nebo obavu ze zničení dveří. Ono je to asi hodně o těch maminkách, jaký maj postoj ke všemu. Jednou jsem zažila návštěvu u kámošky, kde se jiná maminka vůbec svému klukovi nevěnovala, ten dělal bugr a rozbil oblíbenou hračku malému hostiteli, ale té mamince to přišlo ještě k smíchu. Být to moje dítě, tak se stydím a řeším, jestli by to šlo opravit. Možná jsi na ty návštěvy byla milá až moc, možná jsi mohla dát víc najevo svůj postoj. Přece jen tvůj dům - tvůj hrad. A ty boty, to mi přišlo jako přiměřený trest.
Aspoň si to holčina zapamatuje, že když neposlechne a něco si zašpiní, bude muset pomoct s vyčištěním. Přísná podle mne nejseš, tedy ne podle toho, cos popsala.
A opačně. Když mám návštěvu já, tak taky děcka chodí všude se sušenkama, křupkama a já nevím s čím. Prostě tak nějak počítám s tím, že budu muset vysávat
Nevím, asi bych po kamarádce nechtěla, aby 15.měsíčnímu vysvětlovala, že musí jíst u stolku ![]()
@Anonymní píše:
@Hanka1 no když to selektuju, tak zůstanu asi sama, bez kamarádekprotože tohle bylo na mě fakt moc. Já byla taky vždy vedená ke slušnému chování. I když výchovný model mých rodičů se moc aplikovat nedá, proto se ptám tu. Až jsem o svojí výchově začala pochybovat…
No tak se schazejte na neutralnich mistech nebo u nich, ja to na ferovku rekla, ze proste muzi vadi, kdyz prijde domu a je tam kupa deti a bordel (ony totiz kamosky nejak nevedely kdy se zvednout), tak jsem jim dala prostor pro drbani a byl klid. Pritom paradoxne ta kamoska, ktera u nas nejdyl sedela, nechala se obskakovat, prohlasovala jak nema doma rada bordel a chtela po mne hledat chybejici cast vkladacky, kterou moje dite zakutalelo pod postel. To byla pro mne posledni kapka, tak jsme se schazely v Ikee nebo chodily do Zoo apod.,
Podle mne nejsi přísná. Ale spíš si myslím, že jsi měla sama razantně zasáhnout. Prostě bych šla a těm dětem například ohledně dveří jasně vysvětlila, že tak teda ne. Pokud teda nešlo o děti 0-3 roky. To samé s tím nošením jídla pryč. Prostě je to tvoje pravidlo a bude se dodržovat. Nechápeš, misku ti vezmu.
Boty bych nechala čistit taky.
@Pomka tak 15 měsíčnímu těžko, ale ti starší by už mohli pochopit. O vysátí mi nejde. Ono prostě popadá i pod stůl atd. Stejně musím vysát. Ale ten princip… že teta si něco nepřeje, dítě to má na háku a maminka taky. Potom sušenky zašlapané v koberci nic moc
Mas dobry pristup…ja bych jeste byla prisnejsi
pokarala bych maminku ze jsem rekla ze si to nepreji aby s tim neco udelala…a kdyby se smala, asi bych pri lomcovani s dvermi dala na zadek i cizimu diteti bez vycitek… kdyby se ji to nelibilo rekla bych ze to klidne muze skoncit urazem tech deti kdyby na ne ty dvere spadli
jako co..
Během krátkého časového sledu se u nás vystřídaly dvě návštěvy známých s dětmi. Jedna známa má dvě a druhá tři (věkově mezi 2-10lety). Jelikož se moc s rodinami s dětmi nestýkáme nestíhala jsem koukat… Máme v pokojíčku zvláštní posuvné dveře, které při hrubším zacházení vyjíždí z kolejnice. Je pak těžké je nasadit zpátky. Obě návštěvy byly předem upozorněny, ať s dveřmi raději nemanipulují (není ani třeba). Během obou návštěv jsem dveře nasazovala asi desetkrát, vždy s nimi někdo třísknul. Maminky to nechali téměř bez povšimnutí (já bych dceru napomenula a vysvětlila proč nemá s dveřmi na návštěvě hýbat). Na stůl jsem dala občerstvení, s tím, že se děti vždy příjdou napít a zobnout si ke stolu, nic se nebude brát do pokojíčku. Syn známé vzal misku preclíků a s úsměvem si jí odnesl do pokojíčku
a maminka to okomentovala slovy „no jo děti“ (já bych opět dceru napomenula a připoměla, že teta přeci říkala, že se nic nikam tahat nemá). Po obou návštěvách jsem při pohledu na pokojíček za cca 15min po příchodu málem dostala infarkt. Při jedné byly všechny hračky, do té doby roztříděné v krabicích, na jedné hromadě. Nebylo ani vidět, že by si nějak hrály. Prostě jen vysypávaly hračky na zem. Několik jich bylo polámaných, zničených. Při druhé sice ten bordel nebyl tak velký, ale taky to stálo za to. Jen jedna maminka nahnala děti do pokoje, ať po sobě trochu uklidí (přesunuli bordel z jednoho konce místnosti na druhý, kde byl méně vidět
), druhá se ani o to nesnažila ( opět bych u své dcery trvala na tom, ať si vše po sobě uklidí). 5ti letý Kluk sebral mé roční dceři hračku se kterou si soustředěně hrála, ta začala plakat. Říkám ať jí to dá, že tam takových hraček je víc ať si vezme jinou. Usmál se a odešel i s tou hračkou. Naprostá ignorace. Maminka nic… Bylo mi z toho až smutno.. a takto bych mohla pokračovat. Je toto normální? Jak se chovají vaše děti na návštěvách? A ještě by mě zajímalo jak moc jste důslední? Před jednou z těch návštěv jsme byly se známou a dětmi venku a dcera mi prolítla louží ve školkových botách. Řekla jsem, že ještě jednou, tak si je večer bude čistit. Neposlechla a večer čistila boty. A známá na mě koukala skoro jako na vraha, že nechám dítě pucovat boty. Jsem já moc přísná nebo ostatní moc benevolentní? Děkuji za odpovědi. (prosím anonym) PS mým dětem je 1,5roku a 5,5roku