Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Pomka ano, především o těch starších cca těch 5 až 10let. Ty mladší byly u nás, ty bych tam mezi to stádo ani nepustila, to by nemuselo zůstat jen u zlámaných preclíkůdvou a půl leté to asi nevysvětlíš, musíš jí vzít a odnést nebo dát věc z dosahu. To bych neřešila, ale tohle byly předškolní a školní děti.
Tak velky dite nemam, nevim, co v budoucnu cekat
ale proste kdyz bych davala dobroty na stul, rekla bych, ze to je tady, at si chodi a kdyz by to nekdo vzal pryc, rekla bych v klidu: „ne, ne, talirek nech tady, chodte si sem, dosypu az to snite, ale v pokoji byste nadrobily“. Hotovo… normalne. Kamaradka by mela tohle respektovat. Neni na tom nic divnyho.
@Mirka Dušínová ubezpečuji tě, že vím co jsou problémy, proto si je nemíním přidělávat tím, že budu rekonstruovat po návštěvě a v klidu vypitém kafíčku celý byt. PO cizích DĚTECH (já totiž ratolesti svých známých harantama nenazývám) stejně uklidit musím, minimálně přetřídit hračky. Ale opravdu jdu do vrtule když příjdou vše vyhází a odejdou, jak kdyby se nic nedělo. To by mě jako matku hanba fackovala, udělat tohle moje dítě. Nicméně tvůj komentář mi příjde až urážlivý. Jen se tu ptám, jak to mají ostatní,
@Pomka to jsem udělala, dítě šlo dál a maminka to zazdila výše zmíněnou hláškou… Já jsem nechtěla být za tyrana, který se rve s děckem o talířek s preclíky. No byla jsem jak v Jiříkově vidění, asi mám špatné známé ![]()
@Anonymní píše:
@Mirka Dušínová ubezpečuji tě, že vím co jsou problémy, proto si je nemíním přidělávat tím, že budu rekonstruovat po návštěvě a v klidu vypitém kafíčku celý byt. PO cizích DĚTECH (já totiž ratolesti svých známých harantama nenazývám) stejně uklidit musím, minimálně přetřídit hračky. Ale opravdu jdu do vrtule když příjdou vše vyhází a odejdou, jak kdyby se nic nedělo. To by mě jako matku hanba fackovala, udělat tohle moje dítě. Nicméně tvůj komentář mi příjde až urážlivý. Jen se tu ptám, jak to mají ostatní,
Tak pokud musíš rekonstruovat po návštěvě kamarádek a třídíš po každé návštěvě, tak jsi asociální inidivium
že tě to urazilo, je jen výraz toho, že fakt řešíš blbost…
@Mirka Dušínová píše:
Tak pokud musíš rekonstruovat po návštěvě kamarádek a třídíš po každé návštěvě, tak jsi asociální inidivium![]()
že tě to urazilo, je jen výraz toho, že fakt řešíš blbost…
Proč asociální individum? Taky máme roztříděné hračky, nic asociálního na tom nevidím.
@Anna766 píše:
Proč asociální individum? Taky máme roztříděné hračky, nic asociálního na tom nevidím.
Hele mě to naprdlo, vzhledem k tomu co já vnímám za problém…asi přehnaná reakce uznávám, ale v za meritem věci si stojím…
Přesně jak tady maminky píší, zachovala jste se správně, žádné výčitky… ![]()
Zakladatelko, jestli tvé děti fungují jak píšeš a vadí ti chování dětí a nic nedělání matek, tak tě u nás ráda uvítám.
Nějakou kulturu chování dětí si mají matky na návštěvě určitě hlídat.
A opravdu ty menší usměrňovat. Nedá se. Když byla naše holka ve věku kramaření, tak jsem si k ní kecla na zem a dávala pozor, aby se do krabice vrátila kompletní hračka, demolici si nedovolila nikdy.
Kluk v pěti letech už ví co a jak, takže pokud ty jsi řekla a nechceš, tak by s tou miskou odejít neměl. Pokud by stejně staré děcko bralo hračku mému miminu, tak bych zakročila, když to matku kluka nenapadlo.
Rozbité hračky by mě štvaly. Dyť to není zdarma a třeba naše holka dostává hračky na Vánoce, narozeniny, svátek. Nic moc průběžně roku a ty hračky si fakt přeje. Takže ničení jejich věcí by ji hodně mrzelo a určitě by čekala, že zakročím.
Mám kamarádku, která má dvě děti a taky se chovají jak zvěř. Stačila mi jejich jediná návštěva a nikdy víc.
Nezvu si už nikoho takto domů. Jen velice výjimečně. Scházíme se venku, nebo na cvičení, či v centru. Jinak spíš chodím na návštěvu já a dcera, poněvadž kamarádky velice dobře vědí, co jejich dětičky umí. Spokojenost je na obou stranách. Jen jsme si to musely říct.
Jako nevidím jediný důvod, proč si nechat demolovat byt, když se někdo neumí chovat. A pokud kdy někdo něco u nás rozbil, tak jakože to koupí nové. No nikdy se tak nestalo, jen řeči, takže z toho jsem taky vyléčená.
A kamarádek mám kupodivu dost.
@Mirka Dušínová píše:
Hele mě to naprdlo, vzhledem k tomu co já vnímám za problém…asi přehnaná reakce uznávám, ale v za meritem věci si stojím…
Reakce přehnaná fest. O problémech bych já mohla psát romány a přesto by mi vadilo kdyby mi návštěva „jenom“ byt rozebrala na atomy. Jednou jedinkrát u nás byla jistá návštěva s dítětem, to dítě mimo jiné mi vlezlo do kabelky a na férovku si jalo prohlížet moji peněženku. Zakročila jsem já, matce to přišlo vtipné a prý že to holčička dělá doma běžně. No tak u nás to běžné není no.Ani třískání dveřmi a pod.Byla to jejich první a zároveň poslední návštěva u nás. Pro mě to halt byl problém, pro tu druhou maminu vtipná historka. Každý/á jsme nějaký/á.
Každý máme ty mantinely jinde. A pokud nám přijdou jako správné, je vhodné si za nimi stát a adekvátně situaci a slušnosti je třeba i znovu dát najevo, pokud návštěva danou situaci ignoruje.
My tedy obvykle máme pravidlo, že jídlo a pití se nebere nahoru do pokojů - u návštěv dělám výjimku ohledně jídla - pití zůstává i nadále dole, nechci uklízet potopu - ale u nějakých křupek a podobně počítám s tím, že budu uklízet. A přišlo by mi trochu nevhodné, kdyby každé dítě samostatně mělo běhat pro křupku - moc jich nepoberou, takže by běhali často, to jim to radši dám nahoru a bude bordel jen v 1 pokoji, než šance, že bude bordel všude po cestě.
Jinak, když už se s někým vídám, tak to jsou normální lidi, co nemají mozky na pochodu, takže pokud vidí, že dítě něco ničí, zakročí, pravidla respektují. Pokud je něco extra, co si nepřeji, tak upozorním dopředu, a potom i samostatně děti, když jsou v hloučku, aby si to pamatovaly, co jo a co ne.
Situace s botami - kdyby mi dítě po patnácté tohle udělalo (ve smyslu, skákalo v teniskách do kaluže), tak bych zakročila takto jako zakladatelka, ale jinak asi ne, myslím si, že někdy je to prostě fajn, blbnout. Boty se dají vyčistit, vyprat. Není to taková katastrofa - upřímně je mi trochu líto dítěte, které si nabilo čumák v té kaluži - že upadne se může stát v kaluži je to blbé, ale netrestala bych to dítě.
Můj nejmladší syn je kolikrát pakouš a přehlédne překážku a spadne - padá dost často, na trávě - a nedělá to schválně, neumím si představit, jak by to vypadalo, kdybych ho okřikovala, aby neběhal. Stála bych mu pořád za zadkem a hulákala na něj, ať neběhá. No, to fakt ne, většinou, když upadne, mu říkám, že musí dávat pozor, ale víc nezakročuju. Tráva jde vyprat, když je na kalhotách díra, zaplácne se reflexní nálepkou, proč si víc ničit nervy?
Tak a to je presne duvod, proc si nerada zvu navstevy s detmi k nam domu. Uplne jsem se pri cteni prispevku opotila.
Opravdu jen vyjimecne a vzdycky mam z toho nervy. Vzdy jen potichu trpim, protoze chce byt clovek slusny.
Naposledy se deti pribuznych bavili tim, ze mi zvenku olizovali balkonove dvere a utírali si do nich nosy.
Jako ano, zadna velka skoda. Nicmene nechapu, proc bych po jejich odchodu mela čistit nudlove koleje po 7mi letych detech ![]()
Pozn.: mam tez male deti a toto tedy nedelaji
A kolikrat ve skolce jen ziram, co kdo povazuje za normální.
Ne ne ja si uplne rochnim ve sve asocialnosti.
Jednou se na me nabalila na hristi maminka s klukem. Mela predstavu, ze jeden den budeme u nich, druhy den u nas a takto denne. Nashledanou a sbohem ![]()
@Hanka1 píše:
No tak proste nastolit takova pravidla - proste u nas se ji u stolu a tecka, nedovolit at si to nosi do pokojicku a stat si za svym. Muj dum, moje pravidla. Vetsinou to funguje. Ja spis omezila takove to vysedavani, kdy kamaradka sedi u kaficka v mem dome a jeste mne ukoluje stylem „kdyz ses tam, hod prosim te kluka na wc at se nepocura“ takze ve finale ja se ji staram o dite u mne doma. Na jednu kamaradku uz jsem i zvysila hlas - jeji dvouletak trenoval nocnik a vysr@L se primo doprostred terasy mimo nocnik a ona se nemela k tomu to h@vno po svem diteti uklidit…![]()
ted ale po letech se uz tomu smeju, deti vyrostly a uz se moc nestykame…
Tvl.
![]()
A jeste si nezapomente zabalit to h…o z terasy pri odchodu. To je tez vase ![]()
No to by me kleplo…
A co se týká botů, tak taky chápu. Opět adekvátně k věku.
Jako boty pro holku nás co čtvrt rok stály skoro 2 000,– Kč, teď jak jí je šest let, tak ty celoroční, včetně zimních za míň jak 4 000,– Kč nekoupím. Sandály taky kolem 1 200,– Kč. Tenisky 700,– Kč. Nevidím jediný důvod, proč je rychtovat bez jediného slova v louži. Od toho jsou gumáky. A takové čištění svých bot děcku skoro v šesti letech opravdu neuškodí. Takže za mě v pořádku.