Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
a syn ti na to říká co? proč to dělá? a odkud to má?
@stinga Na všechno říká “já nevím”. Ví asi, že to je špatně a nechce o tom mluvit 🤷🏻♀️
Každopádně ani doma mezi námi s manželem takové chování v žádném případě nevidí.
Příspěvek upraven 14.11.25 v 15:20
Ano, toto jsem řešila ve své třídě v 1. a 2. ročníku. Nevhodné zvuky, oplácávání spolužáků, kopulační pohyby s lahví mezi stehny, zajímavé obrázky v sešitě (zjevně nebyl dostatečně koedukován, neboť nevěděl, že TAKHLE to nevypadá)… rodiče z toho byli taky dost paf.
Teď je ve 4. třídě a už z toho vyrostl.
aha, tak budeš muset chvíli počkat a najít pak vhodný okamžik, kdy bude ochotný o tom mluvit, většinou nejvíc děti „vykecají“ před spaním
Tak mu zakaž sahat na ostatní děti a komentovat jejich vzezření, jako chytrý kluk to určitě zvládne. Tipla bych, že nějaké nevhodné video viděl u kamarádů.
Co tím jako chceš říct, že u vás to nevidí - že za to jako může někdo jiný? Je to přece jedno, kde to viděl. Dělá to tvůj syn, je to nepříjemné a nevhodné. Odeberte mu ten tablet a pořádně mu vysvětli, že tohle fakt dělat nemůže.
@hanka.br. píše: Více
Chci říct, že znám rodiče, co po sobě pořád lezou a oťapkávají se, takže v takovém případě by mohl mít “vzor”.
Nezbavuju se tím viny. Jen přemýšlím, kde by na to mohl přijít.
A od ostatních chci jen názor a zkušenosti, jestli se s tím setkali.
Ano, setkala jsem se s tim u pracovniho ditete. Tam jsme nakokec zjistili, ze to vidi doma. Rodice se maji radi… to je krasne, ale ma to sve meze. Naštěstí byli rodice soudni, umirnili se a klukovi vysvetlili, ze je to soukroma vec a mimo domov a jen tak s nekym se to nedela. U vas nevite, kde to videl, ale evidentně někde ano. Tak soucasne s patranim mu vysvětlete, ze to spolužákům delat nesmí. Zároveň mu treba řekněte, jak vhodně muze spolužáky kontaktovat nebo jim dat najevo, ze je s nimi rád.
Zažila jsem podobný případ, kdy ten chlapec tím prostě jen dával najevo náklonnost kamarádům. V tomhle věku je jim takováhle sexualita ještě cizí (ne sexualita obecně, jen takhle kontaktní s druhou osobou), takže pouze opakují nebo se pokoušejí napodobovat to, co viděli/slyšeli jinde. A pak ještě jeden případ, kdy to byl zlý úmysl a šikana. Vaše situace mi připomíná spíš ten první případ.
@neumisa píše: Více
ono se to také dělo už za nás, mám fotku z plavání z 2.třídy, kde jeden spolužák drží mezi nohama tu pomocnou plavací „žížalu“ jako ztopořený penis, a myslel to takhle, nebyla to nějaká náhoda
Já bych to zase až tak nehrotila…
Ono ho to přejde, neboj. Děti mezi sebou dělají různý blbiny.
My jsme si zase hráli „na doktora”. ![]()
Sice ne zrovna v družině, ale hráli. No a žádnou újmu z toho určitě nikdo neutrpěl. ![]()
@Černá Madonna píše: Více
no přesně tak, na doktora a na maminku a na tatínka si hráli už moji rodiče, já také - a neskáčeme na každého, kdo jde kolem ![]()
@stinga píše: Více
@stinga píše: Více
jenomže to jste / jsme si hráli spolu. Tady to provozuje jen syn zakladatelky a ostatním to zřejmě bude nepříjemné. Taky by se mi nelíbilo, kdyby mě někdo očumoval na záchodě a pak to ještě komentoval. Natož plácal po zadku.
Zdravím,
.

syn chodí do druhé třídy a vychovatelka z družiny mě teď upozornila na jeho chování - prý kluky plácá po zadku, na záchodě je okukuje a komentuje apod.
Jsem z toho dost vyjetá, je to chytrý, kamarádský a šikovný kluk, nechápu, jak ho tohle vůbec napadá
Ani nevím, odkud to má - na nevhodné pořady v televizi se nedívá, občas si pustí nějaké video na tabletu, ale i tam máme nastavený funkční filtr a rodičovský dohled.
Setkal jste se s tím někdy někdo v tomto věku?
Popravdě úplně nevím, jak se k tomu postavit…