Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak v tomto příšerném vedru chodí malý (2 roky) samozřejmě na boso a já si všimla, že jako-by chodí po vnitřní hraně chodidla. Přijde mi, že má ty kotníčky nějak málo pevné. Není to nějak extra moc, ale už týden jsme zavření doma s neštovicema, tak si člověk nějak víc všímá. Samozřejmě zajdu k Mudr, ale zajímalo by mě, co se s tím dá dělat. A navíc malý naprosto u doktorů nespolupracuje a tak už teď mám hrůzu z návštěvy ortopeda, pač to zas bude cirkus
.
Matýsek to dělal taky…od 2 let jsme chodili k ortopedovi a ten ho ještě rok „jen“ sledoval (do tří let se prý nožička vyvíjí, v klenbě je tukový polštář). Nakonec jsme stejně dostali ortopedické vložky a máme je dodnes. Nemám pocit, že by se nožičky lepšili, ale aspoň je to pod kontrolou. Návštěvy u ortopeda nejsou nijak náročné ani dlouhé. Jen se mu tam musí naboso projít, případně zkusit stoupnout na špičky. Nic víc po něm nechtěli. Chodíme tam cca každých 5-6 měsíců ![]()
Majdě si toho všimla pediatra na 18měs. prohlídce, jen na jedné nožce má ten kotník jakoby „vyvrácený“ trošku dovnitř. Říkala, že hlavně pevné kotníčkové botičky, i na doma.
Určitě jsou základem kvalitní kotníčkové boty i na doma, jak píše Pipet.
My na tohle cvičíme vojtovku. Cvičíme jí od narození, ale teď už pilujeme jen ty nožičky. Terezka je má hodně vytočený (jako Chaplin) a stojí na vnitřní hraně. Bohužel nám rehabka řekla, že sice máme koupit kvalitní značkou obuv nejlépe se žirafkou, ale že to stejně nebude mít „léčivý“ účinek. Kvalitní obuv pro dítě je navíc přeci základní věc i pro ty, co mají nožičky v pořádku ![]()
My máme to samý! Každý půlrok chodíme k ortopedovi a máme ortoped. vložky. A sandálky musí být s pevnou patou. Já teď sháním zdravotní… ![]()
kvalitni botky jsou urcite dulezity, ale s takovym problemem je treba i cvicit. A ne jen ty nozicky, ale vetsinou je problem uz v panvi, resp. v brisnich svalech…pokud jsou slabe, panev se naklani dopredu, cimz se „posune“ jamka kycle a nohy jdou do vnitrni rotace a z toho pak ujizdi cely kotnik…samozrejme problem muze byt jen v tom kotniku, to takhle na dalku tezko posuzovat.
Ale doporucuju cviceni
Tak tak jak pisou ostatni, taky to mame. Ted nas cekaji bud vlozky nebo ortopedicke boticky. Pochopitelne kvalitni kotnickovou botu i doma - sandalky. Syn s doktorama taky moc nekamaradi, ale rozhodne si myslim ze to neni nic tragickeho, jen se tam projde, stoupne si na sklo, kde v zrcadle doktor uvidi postaveni nozicek..vubec se nemusis bat, maly to zvladne.