Chudé rodiny – chcete mít děti i přes nízké příjmy?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
41774
25.8.25 18:06
@Anna766 píše: Více

Moje babička byla přibližně stejně stará jako tvoje. Polovinu života žila na vsi, na tu dobu a oblast byla vzdělaná, chodila do rodinné školy. Měla 3 děti, 1 z nich zemřelo týden po porodu. Druhá žila v Praze, živila se jako posluhovačka, manžel byl kovář a za 2. války zemřel. Měla 2 děti.
Mužova babička z jedné strany byla z měšťanské rodiny na malém městě. Měla 2 děti. Z druhé strany byli zemědělci tamtéž a měli 5 dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24750
25.8.25 18:19

@Havlova :hug: to je mazec, že, ale tyhle historie si už právě málokdo pamatuje a předává.. my z rodiny od táty si to předávali rádi, tam to vím podobně - z opačné nevím skoro nic… je fakt, že když nebyla antiko, tak ženy rodily dost víc, než nyní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41774
25.8.25 18:22
@Lucy75 píše: Více

Dcera dělala rodokmen ještě dál. Měla to jako úkol na gymplu a zaujalo ji to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148217
25.8.25 18:31
@Havlova píše: Více

Babička měla jen pár tříd, jako nejstarší musela brzy odejít z domova, vydělávat na živobytí na statek. Nebyla zdaleka jeste zlletilá. Lehké to neměla.
Přesto si ji pamatuju jak ráda četla, chodila jsem jí o prázdninách do knihovny pro knížky. Psala strašně neuměle, ale krásně, jako dítě. Mám schované její dopisy které mi psala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10648
25.8.25 18:33
@Lucy75 píše: Více

Nejlepší pak je, když se dozvídáš, že lidé z okolních pěti vesnic, mají mezi sebou rodinné vazby, takže tady ve finále kámen jebal cihlu ;). Když Maňa měla 10 dětí, Fanda od vedle 14 dětí, Božka 7 dětí, a pak se to vzájemně promíchalo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41774
25.8.25 18:38

To vyprávěla druhá babička. Tu jsem moc ráda neměla, byla relativně sobecká, dělala rozdíly a byla i dost jednoduchá. Částečně za to určitě nemohla. Prý ji jako mladou holku, tvrdila dvanáctiletou, odvedli do služby. Nelíbilo je jí tam, utekla zpátky domů. Prosila rodiče, aby ji tam už neposílali. Dostala výprask a s omluvou zaměstnavateli ji odvedli zpět.
Přitom by to člověk čekal naopak. Že chudá holka z vesnice půjde makat jako malá a v Praze bude alespoň trochu víc vzdělání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5082
25.8.25 18:59

Dřív rodily ženy jak na běžícím pásu a dnes za to platí statisíce, aby měly aspoň jedno :think: Dřív spolu manželé byli až do smrti, dnes spolu nevydrží ani pár let :think: Ano, dřív nebyla antikoncepce a díky bohu za to, že se žena v dnešní době může rozhodnout podle svých možností. Ale v případě zakladatelky mi její úvahy přijdou tak nějak mimo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148217
25.8.25 19:23
@ibis píše: Více

Proč ti přijdou mimo?
Vždyť zrovna na emiminu je plno odsouzení za to že si lidi pořídí dítě brzy, do nájmu, k rodičům do baráku, nemají naspořené ty miliony. A najednou zase naopak vadí pochyby jestli dítě uživí?
Manželé spolu vydrželi až do smrti, protože neměli ani jinou možnost. Ne vždy bylo všechno zalité sluncem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5082
25.8.25 19:43

Když pominu, že zakladatelka kromě úvodního příspěvku své myšlenky dál nerozvedla, tak je to jen výkřik do tmy a úplně mimo.
Pardon, omlouvám se, jeden příspěvek ještě napsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2666
25.8.25 20:19
@Anonymní píše: Více

Samozřejmě, zalezi na mnoho okolnostech…chtela jsem tim jen rict, ze kdyz ma nekdo hypotéku, neznamená, ze je bohatý a muze si vyskakovat. Naopak je to složitější, protoze rucis bydlením a kdyz se nedejbože neco stane-ztrata zaměstnání, nemoc, apod. muzes o bydlení prijit.

Jinak nevim presne jak to je, ale ta napojena cast by se měla dat dofinancovat treba stavebkem nebo něčím podobnym

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1048
25.8.25 20:34

Ja mam deti jeste male, ale zatim mi prijde, ze jim stejne nejvetsi radost delaji ty nematerialni veci a je jim uplne jedno, jestli maji obleceni ze Zary nebo z Pepca. Nejvic je pro ne stejne cas straveny s rodici a spousta zabavy se da vymyslet zadarmo nebo nizkonakladove. Spis by mi vadilo, ze si ja nemuzu ulehcit - mit pani na uklid, obcas dovoz jidla… ale kdybych mela volit, tak urcite deti mam, alespon jedno, pokud bych teda nebydlela vylozene pod mostem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.25 22:24

Zakladatelko, mela jsem podobne úvahy, kdyz mi bylo mezi 20 - 25 lety. Byla jsem na vs, žila ve sdíleném bytě, rodiče uz jsem neměla a jediný muj příjem byl z brigád a velmi malý sirotčí duchod po mame. V te sobě jsem si říkala, ze budu bezdetna, ze na dítě prostě nemám finance. A jediný muj cíl bylo dodělat školu, najít si praci a zajistit si vlastní bydlení. První hypotéku jsem si brala týden po státnicích. Tehdy to bylo šílené, splátka byla vysoká, energie a další povinné výdaje taky. Přemýšlela jsem, ze si najdu druhou praci na víkendy. V tom jsem potkala dnes už manžela a zacali jsme spolecne zit a hospodařit. Dítě se nám také povedlo. A ted stojím před dalším velkým rozhodnutím. Daleko závažnějším, nez byla otázka zda mit s mužem dítě ci nikoliv. Ted zvažuji rozvod, protože vztah šel do háje. A ted teprve začíná ten opravdový život. Kdy nemáš zodpovědnost jen sama za sebe. Za bezdetna mi šlo prakticky jen o to, abych vydělala na splátku. Což, kdyz je člověk zdravý a alespoň trochu štěstí, jde vždy. Ted musím řešit i dítě, nemůžu treba na noční, protože nema kdo dítě hlídat, celkově program musím uzpůsobit i dítěti a jeho škole. Takže moje rada je, snad se nešetřit co nejvíc, dokud deti nemáš. A mit deti je opravdu fajn. Ale je potřeba je mit s rozumem. A taky si myslím, ze dva vydelavajici jedno dítě vždy uživí. A to píšu jako člověk, ktery vyloženě nesnáší větu "ono se to nějak udělá " ne ONO se to neudělá… To musí ty lidi NĚCO pro to udělat ;)

• Citovat
  • Upravit
6632
25.8.25 22:50

Otázka trochu mimo. Proč si měla sirotčí důchod jen po matce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
25.8.25 23:57

Nešla bych do toho bez nadprůměrného příjmu. Nevím k čemu si komplikovat život ještě víc. Radši se třeba vzdělat a najít si lepší práci. Otěhotněla jsem až jsme začali stavět dům a až oba naše pláty dosáhli nad 100k dohromady. Pořád si nemyslím, že to bude finančně jednoduché, hlavně bez mého příjmu. Dům staví manželův otec, kdyby ne jeho pomoc (byla jsem překvapená, že nam to nabídnul, myslela jsem si, že strávíme život v 1kk), nikdy bych do toho nešla. A manželovi, který chtěl dítě bych řekla, ať vydělává víc (říkala jsem to párkrát jako vtip a zafungovalo to) :D Život, když je potřeba pořád šetřit na každé maličkosti a nemít možnost jet alespoň 1 za rok na dovolenou a ještě k tomu s dítětem, mi přijde jako cesta k depresi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7886
26.8.25 00:39
@Dn0712 píše: Více

To je trochu nesmysl ne? Při neplacení přijdeš o bydlení, ať bydlíš ve svém na hypošce, nebo jsi v nájmu. Ale u té hypotéky, pokud máš třeba polovinu splacenou, tak ti zůstanou alespoň nějaké slušné peníze po prodeji nemovitosti a vyrovnání se s bankou, na rozdíl od nájmu, kde prostě odcházíš a nemáš nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný