Chudé rodiny – chcete mít děti i přes nízké příjmy?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
148224
26.8.25 14:55

@AnanasekPupu ale kdyby každý čekal s dětmi až bude mít nadprůměrný plat, tak ta porodnost nebude ani taková jaká je teď a že se vesměs brečí jak je nejslabší vůbec. Kdo by si ty děti mohl dovolit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41779
26.8.25 14:56
@Anna766 píše: Více

Tátovi by letos bylo 88 a to měl ještě o 7 let starší sestru.
Když tak přemýšlím, že vlastně žili i za první republiky, vůbec se nedivím, že současný svět nechápou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
26.8.25 14:58

Tak on film Absurdistán není ani tak komedie, jako předpověď :)

https://www.csfd.cz/…tan/prehled/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.25 14:58
@AnanasekPupu píše: Více

Už to tady někdo psal, ale není prostě možný, aby všichni měli nadprůměrné platy. Je potřeba, aby někdo dělal i méně placené práce a je blbost, aby takoví lidé neměli děti. To by se pak nemnožila někde půlka lidí. Taky teda nejsem zastánce toho, aby si děti pořizovali lidé, které na to opravdu nemají a pak by živořili, ale i s menším platem se to dá zvládnout. Naši taky šetřili a koukali na každou korunu a když jsem byla dítě tak jsem chtěla aby mi koupili vše, co jsem viděla, ale většinou jsem měla smůlu :D šetřili ale když jsem začala pracovat a bydlela ještě u nich, tak po mě nechtěli žádné příspěvky na domácnost a já si byla schopná ušetřit pěkné peníze a teď když jsme všechny 3 dospělí a dokážeme se o sebe postarat sami tak si užívají i oni, i když je to ze začátku stálo nějaké oběti. Navíc peníze nejsou všechno.

Příspěvek upraven 26.08.25 v 15:01

• Citovat
  • Upravit
41779
26.8.25 15:00

Vzhledem k tomu, že podprůměrný plat má většina pracujících, už by dávno všechno zkolabovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2666
26.8.25 15:02
@rmot píše: Více

To jo, ale kdyz nemáš na najem, tak si muzes sehnat levnejsi bydlení, kdežto u hypotéky proste platit musis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
26.8.25 15:03

@Anna766 Jako možnost je druhá práce pro manžela – přivýdělek, který by pomohl uživit rodinu po dobu rodičovské dovolené matky. Když si neumí vydělat pořádně z jednoho zaměstnání, tak ať si najde druhé. Tři roky to zvládne, jen nesmí být líný. Samozřejmě pokud opravdu chce mít děti. Nevím, možná jsem sobecká, ale nechci být „továrnou na děti“ pro stát, aby mu neklesala porodnost. Pokud je to problém, ať to řeší zlepšením ekonomiky a dostupným bydlením pro rodiny s dětmi. Ale i tak – ti nejchudší a nejméně schopní se stejně budou dál rozmnožovat, takže stát jen tak nevymře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148224
26.8.25 15:04
@Havlova píše: Více

Mému by bylo letos 83 a to byl druhý nejmladší, před ním bylo ještě nějakých 6 dětí. Nás je jak Hujerů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
26.8.25 15:04

@rmot viděla jsem, souhlasím :lol: Co se dá dělat, taková je realita

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
26.8.25 15:05
@Dn0712 píše: Více

Co jsem viděl, tak s hypotékou to dost lidí řeší tak, že tu svou nemovitost v takové chvíli pronajmou a sami jdou do nějakého podstatně levnějšího nájmu, nebo třeba nouzově na čas k rodičům. Je to více starostí, než se jen přesunout do jiného nájmu, ale pořád jim i v krizi přibývá majetek, než aby jen házeli nájemné do kanálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148224
26.8.25 15:06

Však právě. Kdybych měla kdysi čekat až si naspořím, až budu mít buhvíjaký plat, až až až, tak nemám děti žádné dodnes. A takových je nás většina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1968
26.8.25 15:08

Já bych viděla tuhle otázku vysvětlitelnou čistě biologií. Nejvíc dětí se rodí v podmínkách na hraně přežití, protože je nějaká šance, že jich hodně umře. A v rámci zachování druhu chceš aby přežil nějaký počet.
Ze stejného důvodu se v blahobytu nerodí, protože to není třeba.
Taková samoregulace.
Hoď do toho válku a hladomor a hned tu budeš mít poté populační boom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148224
26.8.25 15:08
@AnanasekPupu píše: Více

Každá píšeme o něčem jiném.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
26.8.25 15:09
@Anonymní píše: Více

„Peníze nejsou všechno“, ale až manžel potřeboval plomby a během roku jsme za to utratili dohromady 60 tisíc, řekla bych, že bez nich to prostě nejde :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2666
26.8.25 15:12

Dřív ženy měly víc dětí, protože se neměly jak chránit, neměly antikoncepci či jiné druhy ochrany. Věřím, že kdyby měly, i tehdy by počet dětí byl výrazně jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný