Chudé rodiny – chcete mít děti i přes nízké příjmy?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
291
26.8.25 01:12
@ibis píše: Více

To je napsané, jako kdyby v současnosti většina párů využívala IVF… ale tak to přece není. A problémy s neplodností existovaly samozřejmě i v minulosti. To, že se teď mnoho párů rozvádí a ženy nerodí jak na běžícím pásu, je důsledkem možnosti svobodné volby, to je vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2665
26.8.25 01:18

Na emiminu bylo zvykem, že i ti, kdo neměli nic nebo jen minimum, si zadělali na mimíška a obratem se tady ptali, na co mají nárok (státní dávky), kolik dostanou. To je špatná cesta, na dávky se nelze spoléhat.
Myslím, že určitá zodpovědnost by měla být na místě. Pokud i se dvěma platy vycházíte jen tak tak, tak pořídit si dítě a na dost dlouho přijít o jeden plat, je opravdu hloupost. Chápu, že dnešní ceny nemovitostí i nájmů jsou extrémní a že nejde čekat, až mladí budou mít své (mnozí se toho nedočkají), takže bych se spíš zaměřila na to, jak si příjem zvýšit ještě před plánovaným mateřstvím a našetřit si tak na dobu, kdy dojde k propadu příjmu a zvýšení nákladů rodiny právě kvůli mateřství. To se dá. I když to může znamenat mateřství posunout o pár let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.25 06:09
@schnulla píše: Více

Protože otec zije. A posílal výživné 300,–.

• Citovat
  • Upravit
7255
26.8.25 08:34

@Dn0712 za me je třeba 20tis na placení telefonu, internetu, jídla, drogerie, pojistky, auta nebo cestovné, oblečení, obutí, pak třeba školní věci, skolkovne, atd atd atd i pro tři lidi málo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8460
26.8.25 12:57
@Havlova píše: Více

No jo, ale to byla babička… Ta rodila tak před 60 lety, ne?

Těch deset dětí mívali ještě o jednu nebo spíše o dvě generace dříve (cca před těmi 100 lety, jak tu někdo psal), kdy ještě dost těch dětí umíralo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41752
26.8.25 13:04
@Limi123 píše: Více

Nejmladší byla moje mamka a té už je přes 80. Tetě by bylo 90. Takže před cca 100 lety. Narodila se ještě za Rakouska-Uherska. Vlastně obě mé babičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
26.8.25 13:11
@AnanasekPupu píše: Více

Tak tohle je zase druhý extrém. Kdyby každý uvažoval jako ty, tak má dítě každý třetí a za 20 let by sis o té "lepší " práci a nadprůměrný ch příjmech mohla nechat akorát tak zdát. Nadprůměrný příjem tak nějak z principu nemůže mít každý a navic dost velká část lidí, kteří nadprůměrný mají, jej dosáhnou ve věku, kdy by děti už mít naopak neměli. Máme doma dva puberťáky a mají vše, co potřebují i s lehce podprumernym příjmem. Dokonce zvládneme i něco ušetřit i na tu dovolenou si zajedeme, hypotéku splacenou už před pěti lety…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8460
26.8.25 13:19

@Havlova aha, no máš pravdu, že před 80-90 lety co vím bylo u nás 2+3+11 dětí. Takže asi 11 opravdu všichni neměli, ale asi to nebylo úplně výjimečné.

A teď jsem to dohledala i na Wiki

https://en.m.wikipedia.org/…ech_Republic

Sekce Vital statistics.

V r. 1900 měla žena v ČR průměrně 5 dětí. V roce 1920 už jen 3.

1961 2 a nyní už jen 1.4. V posledních letech to kleslo, ale bylo už i hůř (1999 bylo 1.1).

Výš než na dvojce jsme byli naposledy v roce 1980.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41752
26.8.25 13:26
Čím jsou na tom lidé lépe (ekonomie, zdravotnictví, bydlení, vzdělání), tím méně dětí mají.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.25 13:30

Zajímalo by mě čím to je, právě, že když se mají lidi dobře a děti by zaopatřili, že jich mají míň :nevim:

• Citovat
  • Upravit
41752
26.8.25 13:32
@Anonymní píše: Více

Netuším. Možná pocit, že je nepotřebují. Mohou si užívat a ke stáru se o ně někdo postará.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7854
26.8.25 14:21
@Anonymní píše: Více

Obava ze ztráty té lepší životní úrovně? Zatímco socky na dalších dětech jen získají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
26.8.25 14:46

@Kunikula Strhana Docela by mě zajímalo, jak jste s podprůměrným příjmem splatili hypotéku a ještě vám to stačí na dovolené a uživení čtyřčlenné rodiny. Předpokládám, že tam byla nějaká pomoc třeba od rodičů. Nebo bydlíte v levnějším kraji.

Možná je to pro někoho extrém, co píšu, ale dokud páru nevadí šetřit na všem možném místo toho, aby si mohli dovolit utrácet bez počítání každé koruny, je to jejich volba. Pokud z toho nebudou psychicky zhroucení a zároveň mají velkou potřebu se rozmnožovat, tak proč ne. Sama jsem zažila život jako dítě rodiny s podprůměrným platem (ne úplně chudoba, ale šetření každé koruny) a nebylo to nic moc. Moje děti to tak mít nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148173
26.8.25 14:48

Děti mé babičky, tedy ty které ještě žijí, jsou osmdesátníci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148173
26.8.25 14:50

Asi tak. Moje babička, ta co měla těch deset dětí, se narodila za první světové války a první dítě měla během druhé světové války.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný