Chudé rodiny – chcete mít děti i přes nízké příjmy?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5082
25.8.25 16:29
@Anonymní píše: Více
:roll: Kdo ví, jestli takhle „přemýšlely“ ženy za války :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
25.8.25 16:35
@ibis píše: Více

Dnes máme narozdíl od válečné doby antikoncepci, to je celý rozdíl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5082
25.8.25 16:39
@Weia píše: Více

O ní se zakladatelka vůbec nezmiňuje :think: Řeší pouze chudoba versus bohatství :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
25.8.25 16:40

Jestli ještě studuješ, tak jsi velmi mladá. Ono v 25 letech je bohatý málokdo. Neviděla bych to tak pesimisticky. Budete na to dva, příjmy půjdou nahoru. My v těch letech neměli vůbec nic a máme tři děti. (věkově 2 x SŠ a 1 x VŠ, takže vím, co mít děti finančně obnáší) Osobně považuju děti zato nejcennější, co v životě máme, neumím si život bez nich představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
517
25.8.25 16:45

Pokud ještě nemáte děti a žádné závazky, tak tu problém fakticky není. Můžete odjet na zkušenou do zahraničí a tam si na rok, dva vydělat a našetřit si.
Ono i stačí, když si oba s partnerem najdete i kdyby přivýdělek ještě k práci tady v ČR… i teď můžete zvýšit příjem a vytvořit si finanční rezervu do budoucna :nevim:
Kdo chce, hledá způsoby, jak mít pár tisíc měsíčně navíc a žít relativně více v klidu, žít z ruky do pusy s dítětem nemusíš, ale je potřeba u toho přemýšlet…a to dost dopředu a snažit se :nevim:

Příspěvek upraven 25.08.25 v 16:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
25.8.25 16:46

Tím myslím, že i lidé v předchozích (zmiňovaných válečných) dobách by k plození přistupovali pravděpodobně jinak, pokud by byla antikoncepce široko dostupná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41774
25.8.25 16:59
@carsa494 píše: Více

Studuje dálkově. Takže věk je těžko odhadnutelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33225
25.8.25 17:08

V nájmu bydlí hodně lidí, a vůbec to jako problém nevidím. Teď jsi asi sama, a jsi mladá, takže máš neomezené možnosti máknout a šetřit si, takže třeba časem našetříš na základ hypotéky a budeš si jednou splácet svoje bydlení. A když ne, tak se taky přece nic neděje. Jednou budete na všechno dva, takže když jeden plat půjde na bydlení a druhý zbyde na to ostatní, tak to není přece žádná hrůza. Jako jo, bydlení je drahé, vlastně vše se zdražuje, ale kdyby každý přemýšlel že do toho dítě radši ne, tak za chvilku lidstvo vymře :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.25 17:24

Moji rodiče bydleli vždy v nájmu. Vydělával jen táta a máma byla v domácnosti, kde se starala 24/7 o postiženého bratra. Vyrostli jsme s bráchou v jednom pokoji a měli jsme byt 2+1. Vždy jsme měli to, co potřebujeme, i něco navíc. Akorát teda přesné částky neznám.

• Citovat
  • Upravit
24750
25.8.25 17:24

souhlasím, musela jsi to mít těžké… já pocházela z poměrů tak nějak středních, ale kapesné jsem nedostávala, tak jsem prachy na bus utratila za kafe a šminky a se spolužačkou z gymplu 4 roky jezdila domů stopem 8) mazec, dnes už to nefičí, v devadesátkách jsme byly doma dřív jak busem, ale až dnes si uvědomuju, jak moc to bylo riskantní… dle mne - pokud oba pracují - jedno dítě určitě zvládnou - lze nakupovat dlouho z druhé ruky, než si to pak puboš uvědomí… jako proto, že třeba vydělám jen 25-30 a bydlím v podnájmu, bych bezdětná fakt nezůstala!!
A zároveň nesnáším, když baba rodí jak jabloň každý rok a jen natahuje ruku a je na dávkách.
Takže s rozumem prostě. Nemyslím, že je na tom pracující zakladatelka a její pracující chlap tak zle, aby - klidně i v nájmu - neuživili jedno milované dítě…
a často jsou tyhle děti úplně zlaté proti rozmazlencům…(znám jako vedoucí z táborů..
budiž mi ke zlu, že jsem své děti bohužel taky rozmazlila - holt byly vymodlené a to pak jede samo :oops: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3043
25.8.25 17:43

Moji rodiče se museli vypracovat prakticky od nuly, podpora jejich rodičů 0 a já se narodila do velmi skromných podmínek. Nejdřív ještě studovali, tedy bydlení u prarodičů a na ubytovně, pak 1+1 v nájmu atd. Na životě svých rodičů a potažmo i na mém jasně vidím, že poctivou prací se i v téhle době člověk dostane velmi daleko. Ovšem neplodili děti jako jabloně, s rozmyslem a až do jistějších podmínek přivedli mého sourozence. Když něco umíš a nebojíš se práce a máš partnera i pevnou vůli, pak jde úplně všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.25 17:53
@Lucy75 píše: Více

Já si myslím, že rozmazlenost není o nedostatku nebo nadbytku peněz nebo že kdo je chudý má lepší charakter. Mně třeba ta chudoba vůbec nic nedala. Měla jsem kvůli tomu akorát hrozně omezené možnosti proti ostatním. V dětství jsem dost záviděla a na začátku dospělého života jsem měla problém udržet korunu, přišla jsem si najednou bohatá. Jedno vytoužené dítě bych nikomu nezakazovala, ale myslím že nad každým dalším by se člověk měl zamyslet, jestli na něj opravdu ty prostředky má.
Tvoje děti ti teď dávají dost zabrat, že? Už jsem si něčeho všimla i v jiné diskuzi. Hele, je jim šestnáct, jestli se nepletu, ony z toho s největší pravděpodobností vyrostou :srdce:

• Citovat
  • Upravit
148217
25.8.25 17:54

Dřív ženy neměly tolik volby, nikdo se neptal kolik dětí chtějí. Moje babička měla deset dětí. Byl těžký patriarchát, nebyla antikoncepce. Pochybuju že by je měla všechny kdyby mohla volit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148217
25.8.25 17:57

@Lucy75 ty baby, potažmo rodiny, co plodí a žijí z dávek, těm je to zrovna jedno. Ty si vůbec s počtem dětí hlavu nelámou. Takže když o tom někdo přemýšlí, počítá kolik dětí si může dovolit, je mi to sympatické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24750
25.8.25 17:57
:srdce: vybrala jsem si to, nechtěla jsem dvě, chtěla jsem jednoho kluka.. přišly dvě holky a miluju je nejvíc.. byly doby, kdy taky měly vše ze seku nebo z Pepca, ale to je spousta let a vůbec to nevěděly, na základce až se začly porovnávat a tam samozřejmě měly nad-standard… U adopce nikdy nesmíš počítat s tím, že to bude procházka růžovým sadem, ale kromě toho věku 12-14 si myslím, že jsme z nejhoršího venku a jedna je fakt zlatíčko, zpívá jak slavík (na úrovni konzervatoře- jen tam nechtěla), píše básně, jako jsem v jejím věku psávala i publikovala já ;) druhá je úplně jiná, ale taky krásná a chytrá, staví se drsněji, ale ví, že má náruč otevřenou :srdce: děti nemusíme mít… a pokud je chceme mít, tak se máme po-starat, tak si to myslím :srdce:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný