Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Male dite tak moc nestoji - najem budes prece platit stejny at je tam dite, nebo ne. Na male dite se toho da koupit hodne z druhe ruky. Skolni dite uz treba stoji vice penez - skolni potreby, krouzky, ale tak zas mate s partnerem nejakych 7-8 let (tehotenstvi + nez pujde do skoly) na setreni, hledani lepsi prace atd.
Bydleni v najmu prece neni znamka chudoby.
@Havlova píše: Více
Myslím, že ve chvíli, kdy nebude mít, kdo je léčit, se bude muset zdravotnictví opravdu změnit. Přestanou lidi zbytečně hospitalizovat, lékař bude dělat jen kvalifikovanou práci (ne administrativu), kapky do ucha půjdou vyzvednout v lékárně (bez lékaře). Začneme využívat AI pro věci, které umí lépe, než my. Prostoru pro optimalizaci je zrovna v oblasti medicíny opravdu hodně.
Na generování stejné přidané hodnoty je potřeba stále méně lidí…
@Limi123 píše: Více
A LDN? Těch bude třeba násobně víc. Navíc hodně starých = hodně polymorbidních = hodně nemocniční nákladné péče.
@rmot píše: Více
Ano, tohle je mnohem větší problém, než stárnutí populace.
@Lucy75 píše: Více
Ono už to klesá i v těch rozvojových zemích, i když zrovna Mali a Niger celkem pomalu. Odhady říkají, že světová populace přestane růst dříve, než se čekalo, možná už v r. 2064 (odhady se liší až do poloviny 80. let). Teď je nás 8 mld, vzroste to na 10 a pak by to mělo klesat.
Třeba Niger
Rok Děti na ženu
2025 6,320
2024 6,414
2023 6,508
2022 6,596
2021 6,685
2020 6,773
2019 6,862
2018 6,950
2017 7,030
2016 7,110
2015 7,190
2010 7,470
2000 7,680
1980 7,810
Ano, LDN, domovy důchodců budou nějakou přechodnou dobu (kdy budu stará zrovna já) problém. Na druhou stranu, většinou vše vypadá hůř, než to ve skutečnosti je. Takže věřím, že trh to nějak vyřeší, ono když dojde na krizi, začnou obvykle padat různá administrativní omezení, která byla do té doby nemyslitelná. To je jako s covidem - najednou začalo jít předepisovat léky na dálku, pracovat na dálku etc. A tohle bude podobné. My jako společnost nejsme schopni se moc na ničem domluvit, dokud nenastane krize, ale když už nastane, jsme schopni celkem rychle implementovat to, co celé roky nešlo. Já jsem optimista.
A ta nemocnicní nakládaná péče je odhadem tak z 30-50 procent zbytečná. Vím, o čem mluvím, strávila jsem teď 2 roky po nemocnicích a víc než půlka hospitalizací byla úplně zbytečná, jen proto, abychom „přeskočili řadu“, nebo „byli po ruce“ kvůli neschopnosti plánovat výkony. A stát to platí, platí lékaře, sestry, lůžko, stravu mě jako matky, stravu dítěte, elektřinu, ošetřovačku… Spousta administrativy, spousta peněz… A proč? Abychom nemuseli čekat na MR půl roku, protože zdravotnictví má blbě udělaný systém? Abychom dostali infuzi, kterou jde podat i ambulantně?
Tak snad máš pravdu. Holt mi tu plenu vymění Slovenka nebo Ukrajinka. To mi až tak nevadí, ti mají evropské hodnoty.
Akorát čeština holt nebude hlavním jazykem. A ekonomika bude záviset na migraci. Už teď by bylo zdravotnictví bez Ukrajinců a Slováků v …
Jj, jako jediné velmi vážné riziko vnímám migraci z nedemokratických zemí.
Nemyslím, že je to tak vysoké procento. Možná je pediatrie odlišná. Tam těch polymorbidních tolik není. Ale koukni třeba na internu (už teď je skoro nedostupná), kardio, onkologii, plicní, urologii. Tam je většina starších pacientů a bude jich násobně víc (ale personálu tolik nebude, ne každý to může a chce dělat). Navíc už teď nejde často pacienty přeložit do následné péče a čeká se, až se uvolní místo.
Ve zdravotnictví trávím 30 let
No, já si naopak myslím, že to těch 30-50 procent bude. V pediatrii možná více, u starších méně, to nejsem schopná posoudit. Ale za ty 2 roky jsem zjistila, co vše se např. v USA dělá ambulantně doma, protože na to se musí platit jen sestra na pár hodin a u nás 3 denní hospitalizace, protože první den přijetí, druhý den výkon, pak v lepším případě propuštění, v horším ještě jeden, dva dny pozorování… Ono se to nezdá, ale on každý ten zbytečně hospitalizovaný pacient odčerpá nejen peníze, ale i čas kvalifikovaného personálu. Ty peníze jsou tady každému jedno, protože to platí stát.
U nás také řada lékařů dělají tak na 50-70 procent práci asistentky (záměrně nepíšu sestry… Protože ťukat zprávu do počítače zvládne zaškolená asistentka). Sestry také dělají práci, kterou zvládne nekvalifikovaný personál (nebo za rok za dva i AI)… Zbytečné plýtvání zdrojů.
Protože tak je systém nastaven… A dokud budou zdroje, tak se to nezmění. Jakmile zdroje být přestanou, tak bude ke změně vůle.
V korporátu jsem ještě neviděla, že by manager s platem 100-150k psal po poradě zápis z porady. V lékařské praxi běžná věc.