Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@nevernamrcha No, ja mam deti celkem chodici, navic moc dobre vedi, ze MAMA NENOSI. Zato babicka jednou pred vyletem prohodila k cca dvoulete dceri: „Ja Te rada poponesu, kdyz Te budou bolet nozicky.“ Vysli jsme pred dum, dcera natahla rucicky a hlasila: „Ty me prece rada poponeses.“ A nasledne diky precedensu poponasela nejmin do tri let. Ja mam ale obe deti z 90% bez kocaru asi od 15-16 mesicu.
Syn ve 25m zandal 5km turu v terenu bez mrknuti oka, ale treba ve meste po asfaltu se mu taky dvakrat neche
.
Starší dceři je 29m, od 18m nemá k dispozici kočár, ten dostalo mimino. Řešila jsem přídavným sedátkem a nechávala chodit. Ze zásady nenosím. Má dny, kdy se ráda vozí, ale pak třeba týden o sednutí nestojí a chodí. Tatínek a ostatní nosí, což si samozřejmě snaží vynutit…
Vozim, kdyz se potrebuju rychle presunout, jinak chodi. je teda fakt, ze ji zajima kazdej kaminek, cedule, moucha a el. skrinky… a samozrejme kyticky.za ruku jde jen pres silnici nebo kdyz sama chce. na zklidneni a drzeni kroku zabere kocarek s panenkou nebo i jen vetsi plysak do ruky.
Moje děti nemají už kočár,..starší měl do dvou let, mladší má ted cca 21m a už v něm taky nejezdí ( doma ještě ale je )..vozím jí jen když potřebuju někam dojít na čas..jinak chodí sama, jezdí na motorce. Obě děti mi ujdou hodně..podlě mě nenosit.!!
Malá taky občas chytne nervák že chce nosit, ale řeknu že ne a má smulu i když jde třeba s pláčem. Když sedne na zem, tak prostě zamávám, řeknu že jdu a opravdu jdu..když vidí že svým záchvatem nikoho neoblomila, po chvíli se zvedne a přijde..
@nevernamrcha Je to děsně individuální. Mě nejmladší (21m) ujde tak dva kiláky, ale je potřeba mu po cestě něco ukazovat, aby nemyslel na to, že má šlapat. Co si pamatuju, tak starší kluky jsem kolem těch 2 let učila značky aut a když jsem potřebovala rychle do obchodu, šli jsme podél silnice od jednoho auta ke druhému a oni letěli a hlásili, co je to za značku. V obchodě jsme byli na to tata a na nějaké nošení a otravování si ani nevzpomněli
Nejmladšího to začnu učit až se trošku víc rozmluví.
Tak my mame 22mesicu vozim v kocarku s na vedlejsi ceste vyndam a slape pesky.Za ruku taky nechce. Vozim kocar protoze se psem chofime dloooouhe trasy a to by mala neusla.
@KacziinaZ Není to spíš tak, ze se nemají za ruku tahat děti, které ještě samy nechodí?
Ve dvou letech syn chodil sám, nevozila jsem. Na delší vzdálenost jsme jezdili autem. Ale taky zkoušel „nosit, na koně, do naruce“. Nenosila bych. A jestli kovář, to musíš rozhodnout sama, jestli máte třeba obchod daleko, tak asi jinou možnost nemáš.
Naše malá bude mít příští měsíc 2 roky a už běhá a chodí úplně sama koupili jsme ji kočárek a ona začala tlačit kočárek strašně se jí to zalíbilo, a od té doby chodí velké kusy a do kočárku chce jen málo kdy. Do schodů též vyjde sama ale ze schodů ji musíme vzít na ruky protože to se bojí. A když jsme ve městě tak chce strašně chodit sama (bez ruky) na silnici mi nevbehne vi, že tam jezdí auta a že by měla jinak auau kdyby tam vběhla.
spíš otravuje kolemjdouci. Zkus koupit ten kočárek třeba ji to chytne. Každopádně u každého dítěte to je individuální
a co nám taky pomáhalo tak když byla mezi ostatními dětmi a viděla je ťapat a běhat tak běhala s nemii. Rozhodně jsem ji ale nenosila a babičky měli též zákaz koupila jsem ke kočárku skate takže když ji fakt bolí nožky tak si stoupne na skate a stojí ale rozhodně ji neberuu na ruky mám ještě 4 m miminko a to bych se zbláznila nosit obě dítka takže mi šlapeme sami ve dvou letech. Možná bych ti poradila když ti začne takhle řvát tak ji nech ať se vyrve. Párkrát si sice porve ale zachvili pochopí že tudy cesta nevede a půjde sama. Takhle jsem to aspoň dělala já. Ale rozhodně je blbost ji nosit pokaždé co si zařve.
Malý od roku a půl do 2 let hodně jezdil na motorce a chůze ho taky nebavila. Pak někdy po tom druhém roce začal vyžadovat spíše chůzi a motorku mi cpal do ruky, teď už to střídá podle nálady, a půl kilometru v pohodě ujde.
@nevernamrcha Moje dcera čerstvě dvouletá, také dost bojkotuje soustavnou chůzi. Pokud jí vypustím někde na hřišti, nebo na zahradě, bude tam lítat bez problému celé odpoledne, ale aby došla od někud někam, to ne chce po pár metrech vzít. Když jdeme ven jen za účelem procházky, golfky neberu, chvilkama ji poponáším a snažím se aby cesta byla nějak zábavná, aby aspoň něco ušla. Ráda venčí naši čivavu, musí držet vodítko, to pak ujde i delší trasu. Odrážedla máme dvě, úplně zbytečně, nechce na nich jezdit. Nijak to nehrotim, když potřebuju nakoupit, nebo dojít někam na čas, vezu jí v golfkách, cestou vždy střídá chůzi s jízdou. Vídám dost starších dětí jak se vozí a předpokládám, že do 15let jí nosit, vozit nebudu ![]()
@fashion_victim83 No, zas bych tu školku neviděla tak akčně, zvlášť u těch menších.
Tam totiž chtě nechtě učitelky přizpůsobí program nejslabším kusům, protože pochybuji, že si vezmou na hrb 20-28 dětí, ze kterých se jim půlka po kilometru rozfňuká, že je bolej nožičky a z druhé půlky budou mít staženou zadel, aby se jim někdo neztratil nebo někam nevlítnul.
Když jsem viděla dneska synovu třídu, tak myslím budou rádi, když se prvních pár týdnů vyhrabou dopoledne alespoň na zahradu. A výlety povětšinou probíhají v tom duchu, že se jede objednaným autobusem někam do zoo, tam je teda nějaký program a pak se zase jede zpátky. Rozhodně žádné pochodové cvičení.