Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Hanny78
Ahojda, slíbila jsem Ti napsat dojmy ![]()
Tak včera jsme si z Vrchlabí přivezli našeho Jiříčka.
Na předporodním kurzu jsme nebyli. Do Vrchlabí jsem volala někdy taky kolem 20tt, a řekli mi že jim stačí mě vidět v 37tt.
Nakonec jsme se tam vyrazili podívat asi 35tt, prošli porodnici, popovídali a jeli domů. Znovu jsme byli za těch 14 dní, na kontrole, monitoru, konzultaci. Potom si mě dál nechal v péči můj gyndr a chodila jsem na monitory k němu, abysme nemuseli cestovat každej tejden. V porodnici jsme se domluvili že se ukážu na dalším monitoru ve čtvrtek, tři dny před TP, nakonec jsme to nestihli, v úterý jsme rodili, takže jsme přijeli rovnou na porod.
K samotným dojmům z pobytu musím říct, že takovouhle koncentraci neuvěřitelně milých, empatických a profesionálních zdravotníků fakt asi jinde nepotkáš
. Všichni byli úžasný.
Přijeli jsme v pondělí večer, nepravidelný kontrakce po cca 10 - 15ti minutách a otevřená na tři prsty.
Dostali jsme pokoj, chlap usnul, já do rána prodýchávala, PA na mě asi co hodinku koukla, nabízela termolahve, radila jak dýchat atd.
Ráno nález beze změny
, napustili mi vanu, přes dvě hodiny jsem se v ní rochnila, PA mi sprchovala bříško, podporovala, dopouštěla teplou, dokonce mi namazala rohlík a krmila mě.
Následovalo pár poloh na suchu, žíněnka, postel, nakonec stolička. PA občas vyšetřila, masírovala záda, radila polohy, sloužila jako opora (chuděra měla asi třicet kilo a nechala mě ať si o její rameno opřu nohu).
Kolem jedenáctý mi začaly slábnout kontrakce, dali jsme tomu půl hoďky, pak jsme se shodli že to tak dál nejde, protože tlačím fakt úplně sama bez kontrakcí a že takhle to nedám. Takže na moje přání jsme v půl píchli oxytocin, a ve třičtvrtě byl prcek na světě.
Jsem bez jediného poranění, mládě jsem samozřejmě dostala okamžitě na bříško. Musím říct že v tu chvíli mi byl celej bonding úplně ukradenej, byla jsem vyřízená, ale přesto proběhl.
Po porodu jsem si za dvě hodiny byla schopná sednout na židli a naobědvat se, dát sprchu, prostě supr.
Domů jsme šli třetí den po porodu, kojení nám jde úplně samo, přesto se milionkrát všechny sestřičky i PA ujišťovaly že je to v pohodě, nepotřebujem pomoct, poradit… Vím že opravdu běhaly po pokojích ostatních maminek a trpělivě pomáhaly.
Mě jedna PA přistihla s knížkou od p. Kiedroňové Něžná náruč rodičů. Chytla se toho, řekla mi že má její kurz, sama od sebe se nabídla že mi to předvede, přinesla za mnou na pokoj panenku a trénovaly jsme. Dalo mi to víc než hodiny čtení.
S několika sestřičkama novorozeneckýho jsme se taky bavily o paní dr Ďurianové, když si tu přečteš recenze maminek co tam rodily, hodně na ní nadávají.
Dozvěděla jsem se že s ní mají opravdu problém, ale že už ho řeší, posléze mi i primář řekl, že se s ní chystají rozvázat pracovní poměr, a dokud se tak nestane, bude sloužit někde jinde, protože na novorozeneckým už toho zkazila dost
.
Proto po tu dobu co jsem tam byla, pan primář pendloval mezi dvěma patrama, musel toho mít docela dost, ale prý to tak bude praktikovat i nadále, paní doktorka už by tam sloužit téměř neměla. Já s ní zažila jednu její noční směnu, stačilo.
Uff, to je román ![]()
Kdyby tě něco napadlo, ptej se ![]()
@crazzi Díky
Takhle si tu porodnici pamatuju z ledna a jsem ráda, že to tu napsal někdo další ![]()
Crazzi- moc děkuji,že jsi byla ochotná vše napsat.Pozitivně jsi mě naladila.
A malému přeji hodně zdravíčka.
![]()
Kdyby mě něco napadlo tak se určitě zeptám.
Potrhání odtamtat do tamtat vzniká hlavně při nástřihu, kdy je narušená tkáň. To ti řekne každý dobrý porodník (tedy mladý, který sleduje nové trendy porodnictví). Na potrhání je závislé vedení porodu, pokud se na nic nespěchá, netlačí na břicho a nekape oxytocin, tak většinou je lepší nenastříhávat, pač se tím často udělá víc škody než užitku. Taky je míň potrhání v přirozených polohách, protože je rovnoměrný tlak na rodidla, kdežto na zádech je obrovský tlak právě na hráz. Proto se tolik stříhá. ![]()
Také chci rodit ve Vrchlabí, hlavně proto, že se mi nelíbí představa tlačení na koze. Pokud bude vše probíhat tak, jak má, ráda bych si zvolila vlastní polohu a nechci se o tom s nikým dlouze dohadovat. Nechápu, kdo vymyslel porody vleže, je to absolutně nelogická poloha.
Ahojky, taky se chystam rodit ve Vrchlabi, akorat to mame 300 km. Uz jsme se tam byli podivat, bylo to tam fajn, vsichni prijemni…Chtela jsem se jen zeptat, kdo jste rodily ve Vrchlabi a meli to dal, chodily jste tam pravidelne na kontroly a jak to probiha, kdyz budu po terminu, musim tam uz pak chodit na kontroly nebo se jede az k porodu. Na to jsem se tam zapomnela zeptat.
@syslikovka píše:
Ahojky, taky se chystam rodit ve Vrchlabi, akorat to mame 300 km. Uz jsme se tam byli podivat, bylo to tam fajn, vsichni prijemni…Chtela jsem se jen zeptat, kdo jste rodily ve Vrchlabi a meli to dal, chodily jste tam pravidelne na kontroly a jak to probiha, kdyz budu po terminu, musim tam uz pak chodit na kontroly nebo se jede az k porodu. Na to jsem se tam zapomnela zeptat.
Ahojky,já se teprve taky chystám,ale myslím že pak tě dr. z gyndy předá do porodnice.Myslím po termínu.Já se tam chystám tak 10 dní před termínem a kontroly si domluvím tam.Mám to sice jenom 100 km,ale nechci to riskovat.
@Hanny78 píše:
Ahojky,já se teprve taky chystám,ale myslím že pak tě dr. z gyndy předá do porodnice.Myslím po termínu.Já se tam chystám tak 10 dní před termínem a kontroly si domluvím tam.Mám to sice jenom 100 km,ale nechci to riskovat.
Tak nakonec tam jedem ve ctvrtek na poradnu, pak jeste za tyden jedna poradna u nas v porodnici a v terminu se presuneme do Vrchlabi, tak jsem moooc zvedava, kdy ten nas maly clovicek prijde na svet. Uz jen 15 dni do terminu ![]()
Ahojky, mám termín podobně jako ty 23. 6 a do Vrchlabí cca 170km, chci se zeptat máte dopředu domluvený nějaký pension, nebo chcete vyrazit rovnou až budeš rodit? Já čekám prvního mimíse, a vůbec netuším kdy se malá rozhodne přijít na svět, bojím se abych nevyrazila moc pozdě
a zároveň se mi tam nechce trávit čtrnáct dní čekáním…
@Amber_1977 píše:
Jo a rodila jsem 3 týdny po UTZ termínu![]()
![]()
Ale to máme taky rodový
Ahoj Amber, procitala jsem diskuzi o Vrchlabí a zaujal mne tvuj prispevek, ze jsi rodila 3 tydny po UTZ terminu. Co myslis tim UTZ terminem? Ja mam od zacatku jeden termin a uz jsem 14 dni po. Ozvy jsou dobre, ja se citim dobre, jen v porodnici uz chteji indukovat, coz proste nechci. Nejradsi bych se nechala hospitalizovat a proste jen sledovat a dat tomu treba jeste dva tri dny, ale to mi proste nechteji umoznit…jsem z toho cela namekko a nevim, co delat. Jak jsi to mela ty, tlacili na tebe? Me uz primarka dnes vyhrozovala
taky pry jestli se nedostavim zitra tak at si najdu jinou porodnici…coz teda mimochodem zvazuju, protoze jejich pristup je vic jak hystericky od te doby, co minul termin…jsem ted hlasena na Melniku (a pro jistotu i v Neratovicich), ale tohle co pisu se tyka Melniku. Díky za jakoukoli odpoved!
@Alish07 píše:
Ahoj Amber, procitala jsem diskuzi o Vrchlabí a zaujal mne tvuj prispevek, ze jsi rodila 3 tydny po UTZ terminu. Co myslis tim UTZ terminem? Ja mam od zacatku jeden termin a uz jsem 14 dni po. Ozvy jsou dobre, ja se citim dobre, jen v porodnici uz chteji indukovat, coz proste nechci. Nejradsi bych se nechala hospitalizovat a proste jen sledovat a dat tomu treba jeste dva tri dny, ale to mi proste nechteji umoznit…jsem z toho cela namekko a nevim, co delat. Jak jsi to mela ty, tlacili na tebe? Me uz primarka dnes vyhrozovalataky pry jestli se nedostavim zitra tak at si najdu jinou porodnici…coz teda mimochodem zvazuju, protoze jejich pristup je vic jak hystericky od te doby, co minul termin…jsem ted hlasena na Melniku (a pro jistotu i v Neratovicich), ale tohle co pisu se tyka Melniku. Díky za jakoukoli odpoved!
Sice nejsem Amber, ale UZ termín znamená, že se v prvním trimestru uděla ultrazvuk miminka, zjistí se jak je velké a upraví se podle toho termín porodu. Jinak se počítá podle posledních měsíčků a to je někdy dost nepřesné, něko ma v menstruaci čurbes a někdo třeba zase dlouhý cyklus. Víc než 28dní a pak se může délka těhotenství s termínem porodu rozcházet. Můžeš být méně těhotná, něž je vypočítaný termín podle měsíčků.
Ale ten termín ultrazvuku musí být v prvním trimestru, kdy miminka rostou všechna přibližně stejně, pak už to je taky nepřesné.
K té tvojí volbě porodnice, asi bych šla jinam, ale zase se jim nedivím, že mají strach. Ono i přenášení po 42t těhotenství má svá rizika. Měj se a ať se to brzy rozběhne.
Ahoj všechny čekatelky a maminy. ![]()
Chtěla bych jenom napsat, že jsme si v sobotu udělali výlet do Vrchlabí do porodnice. Udělalo to tam na mě velmi dobrý dojem. Prostředí je moc hezké, pokoje jsou úžasné a personál velice příjemný. Hned si mě zaregistrovali na centrálním příjmu. Takže mě teď čeká ještě jedna kontrola a pak už si tam pojedu pro mimčo.
@Ysthe píše:
@syslikovkaAhojky, mám termín podobně jako ty 23. 6 a do Vrchlabí cca 170km, chci se zeptat máte dopředu domluvený nějaký pension, nebo chcete vyrazit rovnou až budeš rodit? Já čekám prvního mimíse, a vůbec netuším kdy se malá rozhodne přijít na svět, bojím se abych nevyrazila moc pozděa zároveň se mi tam nechce trávit čtrnáct dní čekáním…
Ahoj, tak jak jste to nakonec vyresili, jste doma, nebo ubytovani ve Vrchlabi nebo uz je mimi na svete? My jsme se nakonec vcera ubvytovali na penzzionu kousek od Vrchlabi a vcera na kontrole mi rekli, ze se to jeste nechysta. Ale maler je v tom, ze od 1. cervence maji narizenou dovolenou, bude se zavirat cela porodnice, nevim na jak dlouho. No kazdopadne naposledy prijimaji 28. 6. pak uz nee ![]()
Ahojky, mě ta uzávěrka tak vyděsila, že jsem přemluvila maličkou, aby šla na věc, a krátce po půlnoci se včera narodila, takže je docela možný, že jsme tu ve stejnou chvíli
kdyby jo tak nadstandard č. 3 ráda pokecám. Jinak ubytovaní jsme byli v apartmánech na cihlářce kousek od černýho dolu - výborný místo na tůry, pár hodin před porodem jsme se vrátili z jedný osmikilometrový ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Není povinný, ale právě kvůli chlapům jsou opravdu fajn - já kvůli příteli objela dva kurzy (aby tak nějak zjistil, o čem ten porod bude a měl šanci slyšet a zeptat se a… uklidnit se) a jen na jednom se vyskytly maminky bez tatínků (ne všechny) - v pražské Maitree byl nějaký seminář o porodu bez bolesti. Jinak na tom vrchlabským byli všichni v párech a byli tam většinou páry kolem třicítky, mlaďoučký tam nebyli žádní a jeden tatínek byl o generaci starší než maminka.
Fajn bylo, že si chlapi o přestávkách mezi sebou pokecali a individuálně chodili i za PA..