Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
@Svistice Ve které porodnici se nechali takhle ukecat? To mi přijde ideální…
není nutné nic „ukecávat“!!! vy jste odpovědná za sebe a dítě v sobě a je jen na vás jak budete postupovat bez ohledu na nátlak lékařů ![]()
Pokud máš „jen“ tokofobii(a ne například vcestnou placentu, kde může být průser, když porod sám začne, už pár kontrakcí), tak bych určitě počkala na samovolný spuštění porodu, a až pak císař, pro dítě je nejlepší, když si může samo vybrat, kdy na svět.
Urcite je lepší plánovaný císař. Už jen kvůli lokální anestezii. Při celkové jdou látky i do placenty a těla dítěte. Proto se dítě musí vytáhnout co nejdřív v řádech minut. Při plánované sekci a lokální anestezii to nehrozí a je to lepší pro rodičku i dítě ![]()
@misa.859 píše:
@medunka23 za to když přijdou na svět přirozeně a přidušený, tak problémy jistě taky nemají že…
nemusíš kroutit očima „Císařský řez je v zásadě nebezpečnější než spontánní porod, a to jak pro matku, tak i plod v případě, že k němu neexistuje oprávněný důvod, který by riziko vyvážil,“ komentuje problematiku primář kolínské porodnice MUDr. Aleš Toman a dodává: „Pro matku je rizik hned několik. Mezi ta anesteziologická patří zejména nebezpečí vdechnutí žaludečního obsahu u celkové anestezie, v případě regionální anestezie je to zejména pokles tlaku a případné postpunkční bolesti hlavy. Mezi častá operační rizika patří krvácení, poranění dělohy nebo okolních orgánů, krvácení v pooperačním období, infekce rány či dělohy. Pozdními komplikacemi pak může být porucha plodnosti, v dalším těhotenství nebezpečí ruptury dělohy nebo porucha placentace, a to jsem nevyjmenoval všechno. Existují ale také rizika pro plod. Je to jednak nebezpečí poranění při operaci – říznutí, pohmoždění či zlomenina při vybavování plodu, dále je u novorozence vyšší riziko syndromu dechové tísně, hypoglykémie, novorozenecké žloutenky, alergických onemocnění, astmatu a obtíží s kojením.“
Kdybych měla čekat až se porod sám spustí tak bych se taky nemusela dočkat. Kluci šli oba císařem a oba apgar po 10, tak hádám, že se moc nedusili. Neboj se a domluv se s doktorem, třeba ti vyjdou vstříc
@levante Tak i při rozjetém porodu se dá dát epidural, není nutná celková anestezie, pokud není ohrožena matka nebo dítě.
Zkousela jsi se domluvit na pozdeji? 38. neni standard, ale dela se to. Ja rodila poprve ve 38., podruhe az ukonceny 39. Mela jsem doktora, ktery to chtel oddalit co nejvic, dokonce me nechal 3 dny pred planovanym cisarem v nemocnici, protoze to vypadalo, ze bych mohla zacit rodit, ale nechtel mi ho udelat drive ani nechat doma. Jinak ve 38. tydnu uz ke miminko „hotove“, problemy s dychanim muzou byt, kdyz se narodi driv.
@medunka23 ano pro matku riziko je, ale pro dítě dá se říci nulové, což mi potvrdil i můj gynekolog
@Svistice píše:
@levante Tak i při rozjetém porodu se dá dát epidural, není nutná celková anestezie, pokud není ohrožena matka nebo dítě.
To sice ano ale kdo vám zaručí, ze dítě už nebude moc nízko? Sama mám tu zkušenost. Ohrozeno dítě, akutní sc, volaní primare dítě moc nízko, bal se, ze mi poranili močový mechyr no prej hrůza,… Nakonec vše ok. Ale raději bych teda volila plánovaný sc než tohleto… ![]()
@misa.859 gynekolog není neonatolog a ten je pro mne co se týče zdraví dítěte důležitější, tady jsou dost zajímavé články o císaři a ještě i právě to jaká rizika u toho hrozí http://www.babyweb.cz/…to-podcenuji
@levante Tak samozřejmě, ze tam nesmi jít o nejaký extra rychlý nebo problematicky porod. Což dopředu nikdo nezaručí.
@Anonymní píše:
Mám velké problémy s psychikou- tokofobie. Nechci ale rodit plánovaným císařem v 38 týdnu, chci přivést dítě na svět, až když se o to začne hlásit a pak porod ukončit císařem. Proč vůbec se dělá císař v 38 týdnu?
Kdyz uz mas kontrakce, tak to neni planovany cisar, ale akutni s vetsim rizikem komplikaci. Kdyz jde jen o tokofobie a neni „opravdova“ indikace k sekci, je taky mozne, ze kdyz prijedes s kontrakcema, uz te nechaj porodit. Me ho delali 39+5 podle UZ, dohodni se.
@medunka23 víte, ono kdybyste měla v okolí postižené dítě následkem přirozeného porodu, tak byste to viděla jinak.
Zajimave je, ze mas tokofobii, ale chces cekat na kontrakce ci prasklou vodu..?To se mi nejak nezda ![]()
Navic by se taky klidne mohlo stat, ze dojedes s takto rozjetym porodem a oni ti reknou, ze uz jsi krasne otevrena treba na 4cm a uz to preci odrodis normalne-kdyz to hezky postupuje..38tt je uz miminko dopecene ![]()
@zolycka píše:
není nutné nic „ukecávat“!!! vy jste odpovědná za sebe a dítě v sobě a je jen na vás jak budete postupovat bez ohledu na nátlak lékařů
no aby se to jeste stihlo
a lekari zase nebudou provadet akutni sekci na natlak rodicky, pokud nebude jednoznacna indikace. Ja bych s temi silackymi recmi radeji byla opatrna, ono by se vlastne mohlo stat ze „maminko, neni duvod, abyste neporodila prirozene“.