Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@peluani bohužel musíš počítat s tím, že prarodiče jsou tu od rozmazlování a ty v porovnání s nimi jsi a budeš za tu zlou.Nad tohle se musíš povznést a být v klidu.
Na druhou stranu pokud by mi děda začal kecat do výchovy, tak bych s ním rychle vyběhla. U nás to zkoušela babička. Ale já nepovolila. Jednou maminka řekla, že to bude růžový, tak to bude růžový i kdyby babička tisíckrát opakovala že to bude zelený. Babička toto rychle pochopila, když zjistila, že díky ní dítě chytá hysteráky a my se spolu vždy akorát poštěkáme.
My s našima bydlíme v jednom baráku. Starší s nimi spí dvakrát týdně, neřeším, pokud babi s dědou svolí je mi to jedno.
Utřiď si jak chceš, abyste doma fungovali a zařiď si to podle toho. Nemůžeš s každým vycházet ťuťu ňuňu, někdy to chce slušně, ale tvrdě prosadit svou.Sice může vzniknout hádka, ale to dusno brzy odezní a druhá strana pochopí, mluvím z vlastní zkušenosti.
Šestilétý si už umí i sám připravit něco jednoduchého k jídlu, namazat chleba, ohřát jídlo, udělat si pití, apod.
Jasné občas udělá čurbes, ale tak ho upozorním, on si to po sobě uklidí a jede se dál. Nemůžeš očekávat, že uklidí jako ty, ale tady jde o to, aby to považovali za normální a zkoušeli to, učili se.
Když to vezmu dnes:chlapi kopali kanalizaci, kluk dělal s nima-kopal, odhazoval, vozil hlínu, pouštěl vodu, zametal, po obědě si po sobě uklidil, vynesl koš, šel s kamarádama ven, když přišel, pomohl dědovi nakrmit zvířectvo, namazal si chleba s pomazánkou, naložil zeleninu, nalil mlíko, pak se vykoupal a kouká na pohádku. Skoro samostatná jednotka.
@Gituš ježiš já si až teď všimla, že jeden metřík je pro dvojčata! To je héézký
a o to víc, když to dobře funguje.