Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, tak poslední dobou přemýšlím, když pořád lítám za dětma a uklízím po nich co by mohli mít za svojí domácí práci. Mám doma 6letou která ted půjde do školy a 4letou, která ted nastoupí do školky. Holky jsou děsný nepořádnice, prakticky celý den po nich jen uklízím, občas když už jsem naštvaná uklízí sami po sobě, spíš teda ta starší mladčí vůbec ne. Domluvila jsem se starší že bude sstlát po sobě postel což dělá taky málokdy,,už mě štve po nich jen uklízet, dám příklad když jim večer napustím vanu a zavolám je na koupaní, naházejí si oblečení např. na chodbě nebo třeba v pokojíčku, vždyt to maminka do špinavého prádla přece odnese
,nebo včera naházeli hračky pod kuchynské lavice, ale to si uklidit museli, uklídím pokoje, jdu třeba umýt koupelnu, přijdu do pokojů a nestačím se divit, rozházené hračky všude, papírky např. od bombonů, když jim něco dám aby to nemuseli uklízet do koše, tak to nechají na stole, jsou hrozné nepořádnice, domluvy moc nepomáhají, jen tatínek, ale ten je věčně v práci. Vím že kamarádka aplikovala metodu uklízení za peníze. Udělala si nějakou tabulku a když byla hotová činnost, dal tam červený puntík, když to bylo v pořádku, za tři červené puntíky dostali děti 10kč a když to nebylo hotové, tak dávala černé puntíky a brala si peníze nazpátek. Včera jsem to holkám řekla že tohle uděláme a už se zaali hlásit co budou dělat. S mámou jsem o tom mluvila a ta mi řekla že mám nechat starší už třeba mít nádobí, což i myslím že je blbost je ještě podle mě na to malá, to samý starší se hlásila že bude vytírat to mě docela pobavilo
Víc hlav ví víc, to by mohli doma dělat 4leté a 6leté děti? Mě napadlo mlačí např utírat prach a uklízet hračky a u tý starší tápu.
@peluani náš pětiletý má na starosti uklízet po sobě pokojíček a každý večer si odnést slipy a ponožky do špíny, plus mi třeba pomáhá vyndat nádobí z myčky, vyfasuje košíček s příborama a uklidí je do stojánku. Taky ho občas poprosím, při uklízení prádla, aby si stoupl ke skříni, kde má šuplík s ponožkama a slipama, já mu je hážu a on uklízí, takže to je v podstatě formou hry. To víš, že vždycky všechno nedělá s úsměvem a nadšení a automaticky, ale třeba když nechá špinavý prádlo v pokojíčku, tak se ho zeptám, jestli na něco nezapomněl nebo mu to prostě připomenu. Řekla bych, že tak 4× do týdne odnese sám a 3× musím připomínat. Když držkuje, že nechce uklízet příbory, tak mu řeknu, že mě taky nebaví uklízet hrnečky a přesto jdu a udělám to. Jo a ještě jsem si vzpomněla, že ho učíme, aby si odnesl nádobí po snídani.
Příspěvek upraven 31.07.14 v 10:48
@peluani budeš muset být důslednější. Jak že domluvy nepomáhají? Prostě dokud si to neuklidí, tak se nebude dělat nic jiného. Žádná televize, žádná pohádka před spaním. Jako oblečení do koše před koupáním si uklízí moje rok a půl staré batole a taktéž hračky před spaním.
Mám taky s malou problémy. Je to o důslednosti. Když dáš dětem bonbony, tak pak bys měla zkotrolovat, co se stalo s papírky, když je neuklidí, tak jim to připemnout. To samé hračky - stanovit pravidlo, že než se třeba zapne večer televize, tak musí mít uklizené hračky a včas jim to připomenout. Jedině takto se to pro ně stane rutinou. U nás je to taky boj ![]()
Já bych tu starší taky nechala umýt nádobí. Třeba aspoň skleničky a talíře a příbory. Když má snahu, tak proč ne
Vyluxovat, zamést, pověsit prádlo na sušák, skládat si prádlo, nebo třeba párovat ponožky
Mladší ten prach, klidně luxovat, stlát. Můžou třeba po obědě sklidit nádobí ze stolu. Bydlíte v baráku, nebo bytovce? Třeba vynášení odpadků. Ale počítej s tím, že to třeba nebude dokonalé
@lleennttiillkkaa jo to jsem zapomněla dodat, oni fakt dělají co se jim zamlouvá, třeba starší mi obřas složí prádlo a občas uklízí do šuplíku ponožky
@kacz když jim domlouvám a dám jim zákaz pohádek a sladkostí co jim furt cpe děda, tak na mě čučí co že jsem za hroznou mámu, táta jim domluví a pak to třeba funguje den dva ale ze mě si fakt dělají srandu, u nás je problém i ten děda, holky si ho omotali kolem prstu a on dělá co jim na očích vidí, já když mu něco řeknu skončí to hádkou, oni ho i přemluvili aby tu spal dvakrát týdně, což si myslím že v rodinách taky není normální
Je pravda, že důslednost je důležitá, takže opravdu denně kontroluju, zda si ty fusky odnesl a když ho poprosím o ty příbory, tak trvám na tom, aby to dodělal.
Teď mi dost hraje do karet to, že jsem těhotná a on ví, že mi musí pomáhat
takže se moc nevzpouzí ![]()
@Nainuva bydlíme v baráku, no jo, to nádobí k tomu se starší hlásí ale vždyt to tam bude po ní všude mokdrý, njn tak to vyzkoušíme ![]()
@peluani můj kluk po sobě musí uklízet hračky, musí si vysávat v pokojíčku a dělá takové ty běžné věci ala odnese si po sobě talíř do dřezu, uklidí si vyžehlené prádlo, ustele si. Všechny tyhle činnosti dělal hned, jak je zvládl
jasně, že 4 leťák nevysaje úplně dobře atd, ale chválila jsem a pod a teď jsou to pro něj samozřejmosti.. do toho úklid a péče o 2 morčata. mmchdm, uklízení za odměnu nepraktikuju. Protože nedáš peníze, neudělají co mají
to mi přijde kontraproduktivní..
@tiffany budu muset být víc důslednější určitě, večer udělám nějakou tabulku s těma činnostma a budou dostavát puntíky a peníze, pokud to neudělají tak jim peníze zase vemu
@martina.se a co by si mi navrhovala ty? ja myslela třeba za tři puntíky 5kč nebo 10kč, myslím si že by to mělo být formou odměny
@peluani myslim ze deti hodne podcenujes v tom co zvladnou.
Mam kluky 6 a 2 roky a i mladsi si po sobe uklidi obleceni do pradla, to bych teda neunesla aby mi rozhazovali pradlo po byte a ja chodila a uklizela to po nich.
A ja mam porad pocit ze toho delaji jeste malo
to je videt jak je to relativni a jak ma clovek uzky pohled ![]()
Bezne si uklizi hracky, pomahaji mi v kuchyni, s pradlem atd. Proste co zvladnou nebo chteji zkusit… Ano neni to vzdy dokonale, nekdy je to nic moc, ale zvladnou to sami…je to o duslednosti, zacni od zakladnich veci a uvidis ze se vysledky dostavi, jen jestli doted nemusely holcicky v podstate nic tak to asi bude chvilku trvat je presvedcit, ta forma hry bude nejlepsi ![]()
@peluani jo bude to mokrý, ale tak buď to po ní utřeš a nebo to necháš utřít i jí.
Tak jak tak nečekej, že to budou dělat samy od sebe, prostě se neboj o tu pomoc poprosit. Říct jim, že už jsou to velký, šikovný holky atd atd
@peluani píše:
@tiffany budu muset být víc důslednější určitě, večer udělám nějakou tabulku s těma činnostma a budou dostavát puntíky a peníze, pokud to neudělají tak jim peníze zase vemu
S těmi penězmi se mi to nelíbí. Přijde mi, že by měli pochopit, že uklízení věci po sobě není nic výjimečného, ale že to prostě k hraní patří. Něco vytáhnu - pak to uklidím…