Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Za jeho zady bych nedelala nic.Dr se nahodou zmini, ze to vysetreni je na tvoji zadost a je po duvere.
Zavolat praktikovi, popsat priznaky nejdriv do telefonu, pak tam zajit.
A nenechat se odbyt.
Vyhoreni z prace, deprese? Vymenit se na rosicaku nemuzete? Pripadne zmena prace, neplacene volno…zalezi, co je ve vašich možnostech. A toho obvodovaka klidne zapoj, preventivka neni nic, proti ničemu.
Mě to přijde jako deprese
Každopádně je dobrý vyloučit zdravotní problém. Navrhla jsi mu prohlídku?
Manžel taky nějak není ve svý kůži, tak jsem mu naordinovala návštěvu u naší praktické lékařky. Trochu remcal, ale ráno zavolal ![]()
Muze to byt opravdu spanková apnoe, ale cokoliv jineho a nebo taky nic, jen nedostatek vjemů. Já mám 3 vejšky a jsem ted doma na mateřský a taky mam pocit, jako bych mela alzheimera
Akorat u nás se tomu rika vykojenej mozek. Jet nekam, kde to neznám i s navigací je stres, ztrácim se všude a pořád. Nahluchlá jsem neskutečne. Syn mi věci opakuje i 3×
a zrovna ted v patek jsem nepozdravila známého, jen jedno jeho dite. Nikam s tím chodit nehodlám. Ale tak aspoň mám sebereflexi, jak jsem mimo, narozdíl od Vašeho muže ![]()
Nepopsala jsi nic zásadního, celkově to odpovídá na zvýšený stres, což jak popisuješ tu práci, klidně může být. Problém je, že se asi nemá jak odreagovat, když pracuje většinou z domova a tam jsou 2 malé děti.
Vsem dekuju za reakce. Ted odpovim kazde po jednom:
@arinecka @jannina1 @Lucie_Sx Sam nikam nepujde, je linej a ma dojem ze mu nic neni. Al ezminovala jsem mu to, plus i ze ted uz si toho vsiml i muj bracha, ktery je pro nej relativne nestranny (ne jako moji znami, jeslti chapete jak to myslim). Jdu za tyden ke sve PL, tak se nejprve zeptam ji, ma dlouholetou praxi, a pak asi fakt zavolam jeho PL, vysvetlim ji situaci budu doufat, ze si ho zavola, v ramci preventivky, na ktere stejne uz dlouho nebyl…ale zaroven ma obavu, ze krev na nic neukaze. V rodine maji mrtvice, o to vic se bojim, rikam si jestli nezkusit neurologa.
@Kaileee Nema kdy, je porad s nami, plus mi i @Melodie91 ukazal svuj mobil, kde jsem nic zavadnyho nenasla, krom toho, ze si semtam vola se svouji ex, ale ta je vdana a ma dite a urcite by se k nemu nevracela.
@Melodie91 Diky, apnoe me nenapadla a zda chrape, to nevim, spim ja s detmi a on sam v pokoji, ale overim to.
Nejpravdepodobneji se mi taky zda depka a vyhoreni z prace, presne jak pisete @Villanelle @Hvezda70 @Fiducia ale on tvrdi, ze nic takoveho nema a ze je az na sefa spokojeny. Kazdopadne, on pred cca rokem hodne chtel menit praci, ja byla proti, nakonec ji nezmenil ani ne tak kvuli me, ale kvuli detem, a ted fakt tvrdi jak je spokojeny, tak nevim. On ma docela slozitou specializaci a zas tolik pracovnich pozic na jeho urovni v CR neni, mozna by byla nejaka jeste v MB a v Plzni (jsme v Praze). Zaroven tim, jak miluje deti, tak dojizdet nechce. Mimo CR se ted nikam nedostaneme, kvuli covidu je vse ztizene, zkousela jsem ho letos na jare podporovat v ceste na 3 roky do USA, ale zarazila to jeho matka, ze ho pry nenecha odjet
musel ji domlouvat az svagr, ale stejne to neklaplo. Ja se do prace vratit nemuzu, castecne delam z domu cely rodicak, ale u nas v korporaci se to musi planovat na rok dopredu a stejne se budu vracet za ten rok (pristi zari az mala pujde na dopoledne do skolky), takze ted by pro me nemeli praci a byli bychom zcela na suchu. Ale muzu mu to nabidnout, to ano, ac jsem si jista, ze by to odmitl. Psychoterapii taky odmitne a leky uzivat nebude, to bych mu leda musela rict ze jde o vitaminy, ty jakztakz snese, ale AD by dobrovolne nebral, to jsem si jista…
@Fiducia píše:
Mě to přijde jako depreseKaždopádně je dobrý vyloučit zdravotní problém. Navrhla jsi mu prohlídku?
Manžel taky nějak není ve svý kůži, tak jsem mu naordinovala návštěvu u naší praktické lékařky. Trochu remcal, ale ráno zavolal
Jenže její manžel se cítí dobře. To by řekl že je aspoň unavený a neví z čeho - to je příznak deprese. Ale on se cítí jako nikdy dřív ![]()
Celkově je toho popsáno málo a nic znepokojujícího. Podle mě to odpovídá lehkému přetížení mozku z malých dětí, z práce.
@Fiducia píše:
Mě to přijde jako depreseKaždopádně je dobrý vyloučit zdravotní problém. Navrhla jsi mu prohlídku?
Manžel taky nějak není ve svý kůži, tak jsem mu naordinovala návštěvu u naší praktické lékařky. Trochu remcal, ale ráno zavolal
Nemame my stejne muze?
Ted srandu stranou - doufam ze to bude u vas i u nas OK.
@Anonymní píše:
Muze to byt opravdu spanková apnoe, ale cokoliv jineho a nebo taky nic, jen nedostatek vjemů. Já mám 3 vejšky a jsem ted doma na mateřský a taky mam pocit, jako bych mela alzheimeraAkorat u nás se tomu rika vykojenej mozek. Jet nekam, kde to neznám i s navigací je stres, ztrácim se všude a pořád. Nahluchlá jsem neskutečne. Syn mi věci opakuje i 3×
a zrovna ted v patek jsem nepozdravila známého, jen jedno jeho dite. Nikam s tím chodit nehodlám. Ale tak aspoň mám sebereflexi, jak jsem mimo, narozdíl od Vašeho muže
Jenze on ted nema zvyseny stres a nahluchly neni, to jsem si jista. On proste selektivne neposloucha (hlavne me) a slysi, co slyset chce. U kojeni a nevyspani to chapu, ale uz 3 mesice spim s detmi ja. On do 1, 2 do rana cumi na TV a zere nutellu na kila, rano ho nemsime vzbudit pred sedmou. Cca na mesic jsem pres leto odjela s detma k me mame a on za nami jezdil jen na vikendy, a stejne se to nezlepsilo, jen uz si nestezuje na unavu.
Jinak mam overeno, ze ho nejvic unavuje, kdyz ma nejaky psychicky starosti, proto to taky tipuji na depku nebo vyhoreni.
Prosím poraďte, zkušenější anebo zejména lékaři, ideálně neurologové.
Manžel (41) se mi poslední 3 měsíce mění před očima. Už tu jedna podobná diskuse byla, v té muž odmítal zakladatelce pomáhat doma a zakladatelka mu udělala větší prostor pro odpočinek, což nikam nevedlo. U nás totéž, takže tuto variantu zavrhuji, a také si nemyslím, že by šlo o milenku (důvody dále).
Máme malé děti (4 a 2), dlouho je nemohl mít a prý jsou jeho snem, říká to tak i přátelům. Od počátku roku 2020 je téměř stále doma na HO, vůbec se mu prý od nás nechce. Jasně, dělá to sem tam doma problémy, když mám dojem že mi až moc „dýchá na záda“, ale doteď relativně v pořádku, navíc on chce být doma a nechce do práce, to já bych spíš raději aby už tam začal chodit.
Cca od června začal být na mě náladový až sprostý a stěžoval si na únavu. Jasně, pandemický rok byl pro všechny náročný, tím spíš že máme malé děti, školky byly zavřené, u syna se bohužel objevila porucha pozornosti a ještě si zažil šikanu ve školce… dala jsem mu víc prostoru, s dětmi vstávám i je uspávám, odjížděli jsme dost k babičce, ale nepomohlo to.
Během léta si mi víc známých zmínilo (jde o moje známé, kteří manžela neviděli minimálně rok až dva), že se jim zdá jiný – cituji, že nezvládá děti, že je nepozorný, že je mimo (např. nepozdravil kamarádku, se kterou jsem byla po dlouhé době na kafi a on za námi musel dojet nás s dětmi pozdravit)…. Teď na prodlouženém víkendu jsem si uvědomila, že ač orientace v mapě bývala jeho silnou stránkou, každý den nás ztratil někde v lese či ve městě, nezvládl jet podle navigace, a to máme stále stejnou navigaci a kvůli jeho pohodlí se mu ukazuje přímo na hlavním panelu auta, ne někde bokem, je dostatečně velká atd… a začíná i špatně slyšet, ve smyslu, že všichni v jeho okolí slyší třeba „cesta není vhodná pro kočárek“ a on slyší „cesta je vhodná pro kočárek“ z čehož samozřejmě vznikají následně potíže… vloni byl na pracovně-lékařské prohlídce a vše OK.
Nenapadá vás, čím by to mohlo být a co s tím dělat? Z hrůzy jsem si četla příznaky počínajícího Alzheimera, nesedí… On mi tvrdí, že se cítí snad lépe než kdykoli dříve a žádné problémy nemá, jeho nej kamarád taky nic nezaznamenal (na férovku jsem se ho opatrně zeptala, nechci příliš čeřit vody). S tchánovic nemám ideální vztahy ve smylsu, že byhc se jich na toto mohla otevřeně zeptat, navíc se s nimi moc nevídáme. Jediné, co ho dlouhodobě trápí, je práce, na tu stále nadává, ale moc dobře ví, že vzhledem k místu a času je placen velmi dobře a stejně dobré zaměstnání by takto blízko od domova a s možností HO nesehnal…
Přemýšlím že zavolám jeho PL a požádám ji, aby si ho pozvala na preventivku a udělala mu základní krevní vyšetření, ale mám obavu, že to nic neukáže..
Děkuji všem za rady. Prosím anonym, nebo smazat, velice citlivé.