Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@vercadr A napsala bys tohle o matce samoživitelce bydlící se svou mámou ![]()
Každý má právo na druhou šanci. V 15-ti letech jsi měla dítě proboha…to se člověku bouří hormony a neví pomalu co sám se sebou dělat natož s dítětem. Ano, můžeš si za to sama a ano, nechovala ses zodpovědně. Zachovala ses jako dítě - sobecky. Ale teď jsi dospělá, soběstačná a pokud z celého svého srdce bez jediné pochyby věříš, že si připravena stát se matkou - byť nevíš, co to obnáší, je to dřina. Máš vyřešené, kdo ti jej pohlídá, když bude nemocný a ty budeš muset do práce? Kdo jej vyzvedne ze školky-školy když ty nebudeš moct? Co s ním budeš dělat přes prázdniny co nebude chodit 2m do školy? Máš peníze na kroužky a tábory? Podle mě nikdy není pozdě se do jeho života zapojit, ale čím dřív to uděláš, tím lépe pro něj. Každé dítě potřebuje mámu, ty jsi z jeho života odešla, protože jsi byla špatná máma, ale teď se dle tvých slov cítíš připravená, tak zatni zuby a do toho. Buď dobrou mámou co lituje toho, co udělala jako hloupé dítě. Pro malého to bude ze začátku podle mě matoucí a těžké, ale pořád jsi jednou jeho máma a on tě bude milovat. Doporučuji kontakt babičky a dítěte u dětského psychologa. On Vám pomůže a poradí jak na něj, aby to pro něj bylo co nejlepší. A pokud babička a otec chtějí pro malého to nejlepší, pomůžou ti s ním navázat vztah. Držím palce
@aklusim Napsala jsi to velmi krásně. A hlavně neskutečně pravdivě. Také ji moc držím palce.
Osobně si myslím, že pokud má dítě 5 let, že šance tam je na vytvoření vztahu..
Nekolkrát jsem měla pustěné tu ČT tu POštu pro tebe a pokaždé děti říkaly, proč se rodič neozval během života, proč někdy až v 18… myslím, že pokud to zakdlatelka myslí vážně, upřímně, a půjdou na to všichni pomalu, tak by se to mělo upravit..
Navic jáb ych teda nesoudila 15 letou holku, že někde neviděla dítě, a kdoví jak to všechno bylo, i ta babička mohla všechno možné dítěti říc, to je těžko, myslím si, že by měli dostt šanci.
nemusí hned přijít a říct narovinu jsem tvoje máma.. ono stejně časem se dozví, že ho vychovává babička - on jiných, lidi jsou zlý, tak proč to nezkusit napravit..
@j.a.n.i1 Tak teď Ti moc nerozumím? Nevidím nic špatného natom, když je matka samožiitelka a bydlí s mámou. Aha, to jsi asi myslela toho tatínka. Zakladatelka o něm moc nepsala, jen z toho co napsala tak vycházím. Pokud by byl opravdový táta, tak to se omlouvám. Ale z tohoto to na mne působí, že ani on moc zájem nemá.
Určitě máš právo na to, aby jsi ho vídala, ale nemůžeš čekat, že si ho vezmeš do péče a bude vše, jako by to před tím, nikdy nebylo. Kolem mně je konkrétní případ, jen matka měla 18 a odešla od svojí dcerky a stará se o ní její matka ( malé babička ), dala se po nějaké době trochu do pořádku, malou navštěvuje, bere si jí na víkend apod., ale malá zůstává u babičky, nastoupí v jejím místě bydliště do školy apod. Malá má 5 let, takže nic není nemožné, jen je to psychicky určitě náročn, jak pro dítě, tak pro matku, takže to je o velké trpělivosti.
Já moc na druhé šance nevěřím, nebo alespoň ne v tomto případě. Pokud je díte s babičkou a otcem spokojené, nechala bych to tak. Podle mě nemáš právo už teď do jeho života vstupovat a převracet ho. Možná, že si říkáš, že si měla na chybu v 15ti právo, ale tohle je něco, co jsi mohla dalších 5 let napravit. To už není chyba, to je trvalé selhání a za to se bohužel platí vysoká daň.
@vercadr píše:
@j.a.n.i1 Tak teď Ti moc nerozumím? Nevidím nic špatného natom, když je matka samožiitelka a bydlí s mámou. Aha, to jsi asi myslela toho tatínka. Zakladatelka o něm moc nepsala, jen z toho co napsala tak vycházím. Pokud by byl opravdový táta, tak to se omlouvám. Ale z tohoto to na mne působí, že ani on moc zájem nemá.
Ano, napsal to někdo, kdo opusit své dítě a 3 roky ho neviděl… pokud by toto napsal otec, který od rodiny odešel, taky by se to automaticky bralo za pravdivé? Pochybuju, kor tady, myslím velkou část reakcí…
@páájaa2 Tak vstupovat rozhodně ano, ale nečekat, že ho dostane do péče, prostě se snažit co nejlépe plnit funkci toho druhého „rozvedeného“ rodiče. ![]()
Já bych druhé šanci věřila. Ale chce to fakt pomalu, postupně, ať to není pro dítě šok. A musí být opravdu rozhodnutá, že teď už bude matkou, že se situace nebude opakovat. Že dítěti už v budoucnu neublíží. Pokud má život v pořádku a má to v sobě takhle vyřešený, klidně bych v budoucnu byla i pro, aby s ní dítě opět žilo. Ale opravdu to nemůže být žádná hurá akce
@Jemys píše:
Já bych druhé šanci věřila. Ale chce to fakt pomalu, postupně, ať to není pro dítě šok. A musí být opravdu rozhodnutá, že teď už bude matkou, že se situace nebude opakovat. Že dítěti už v budoucnu neublíží. Pokud má život v pořádku a má to v sobě takhle vyřešený, klidně bych v budoucnu byla i pro, aby s ní dítě opět žilo. Ale opravdu to nemůže být žádná hurá akce
Souhlasím…
Dělej, jak myslíš, jen aby to nedopadlo tak, že kluk najde ztracenou mámu, ale díky dospělácký hašteřivosti zas přijde o tátu..
@Anonymní píše:
@AngelLilly Na malého neplatím od mojí plnoletosti uplynuly 2 roky a stále neproběhl, žádný soud. Já ani ona babička jsme to k soudu nedávaly a soc. evidentně také ne
Otec malého s nimi žije, stará no…zapojuje se. Občas ho vyzvedne ze školky, „pohlídá“@Aletheia O deníčku přemýšlím, ale sbírala jsem odvahu jen na to napsat to sem do diskuse.
Jinak opravdu mi jde o blaho malého a ne vubec o mě. Jasně, že to bolí, ale i když jsem byla mladá napáchala jsem to z velké části já :/
A musí s tebou žít? Nemůžeš si ho brát zatím na víkendy a časem se uvidí? Ale chtělo by to asi pořešit na sociálce a stvrdit u soudu. Určitě není vhodné ho vytrhnout od někud kde žije a je tam spokojený (pokud tam je spokojený).