Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím vás, co jste dávali dítěti za léky na Covid? Malé jsou 4 roky. Dopoledne jsem ji dávala nurofen, a nevím, jestli počkat na další dávku nebo ji dát paralen? Horečku teď nemá. Ale je taková nijaká a zase usnula.
mám taky covid, ale dost mě trápí, že to chytla i dcera ![]()
Dcera měla jen horečky a byla taky taková nijaká. Nic než srážet teplotu, odpočívat a čekat nejde.
Kdyby se to zhoršilo volala bych pohotovost. Zhoršilo ve smyslu, že by měla kašel, dusila se nebo tak.
Koukejte na pohádky. Že je nijaká je normální. Kdyby měla chřipku, bude taky nijaká.
@KeckaJ děkuji… V noci 3× zvracela. Pak dlouho spala, skoro do oběda. Stěžovala si, že jí bolí bříško, pak ten nurofen zabral. Ale oběd si dala. Dokonce i nějakou svačinku. Ale teď zase už hodinu spí.
Snad to bude dobré. ![]()
Pokud nemá horečku, tak bych dávala jen vitamíny a chovala se jako při jiné viróze. Hlídala bych dýchání a kašel. A dětská doktorka poradila postup jaký? Chápu, že jsi z toho nervózní, ale u takto malých dětí bývá průběh velmi dobrý. Ať jste brzo fit!
Při podezření nám radili střídat po čtyřech hodinách nurofen a paralen. Nakonec to byla ale jen viróza… takže zkušenost s účinkem nemám ![]()
Pokud nemá horečku nebo bolesti (nevím čeho), tak proč ji chceš dávat dalsi dávku léku na horečku či bolest? Zbytečně neplaš, ber to jako každou jinou virózu či chřipku. Je dobře že spí a odpočívá.
@japeruska píše:
Prosím vás, co jste dávali dítěti za léky na Covid? Malé jsou 4 roky. Dopoledne jsem ji dávala nurofen, a nevím, jestli počkat na další dávku nebo ji dát paralen? Horečku teď nemá. Ale je taková nijaká a zase usnula.mám taky covid, ale dost mě trápí, že to chytla i dcera
Nám bylo doporučené, ale u dospělých nevím zda dítě by mohlo. Paralen nebrat, brát Isoprinosine
Nechala bych ji vyspat, kolik potřebuje, to je ta nejlepší léčba. Pokud nemá horečky, záchvaty kašle apod., tak co chceš léčit, prostě dopřát dítěti klid, tělo už se s tím vypořádá samo jako s kteroukoliv jinou virózou s podobným průběhem. Léčila bych symptomy, pokud by nějaké byly. Jinak hodně spánku a tekutin.
Syn to s námi prodělal v 8 měsících, měl jen teplotu a byl unavený. Žádné léky jsem mu nedávala, je jsem hlídala tu teplotu a odpočívali jsme spolu v posteli. Nakonec po dvou dnech z toho byl venku, bez teplot a zase plný energie. Děti se celkově s tím vyrovnávají lépe, to mi řekla i jeho pediatrička.
Tak léčba covidu je pouze symptomatická. Takže proč cpes dítě, co nemá horečku léky proti horečce a bolesti?
Bych dbala především na dostatek tekutin a vitaminu.
@Svistice tak mi řekni, co jí mám dát, když jí bolí bříško? Já potom nevím, co dělat. Nemám náladu číst, že jí něčím CPU. Raději mi teda poraď, ať nedělám pořád něco špatně.
@japeruska píše:
@Svistice tak mi řekni, co jí mám dát, když jí bolí bříško? Já potom nevím, co dělat. Nemám náladu číst, že jí něčím CPU. Raději mi teda poraď, ať nedělám pořád něco špatně.
Probiotika.
Je normální, že při nemoci něco bolí. Buď ráda, že je spava, spánek léčí. Na bolavé bříško teplý polštářek. A hodně pozornosti.
A něco k zamyšlení
Tak nurofen není zrovna ideální lék na bolest břicha. Naopak moje dítě dost často, když mu ho dám na bolest hlavy, si poté, co hlava přestane bolet, začne stěžovat právě na břicho.
@japeruska píše:
Nic, jak bylo psano nurofen ani panadol nejsou léky na bolest břicha. Ten nurofen u citlivých jedinců naopak žaludek spis dráždí.
Pokud na trávicí obtíže, tak spíš dietni opatření, možná probiotika.