Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lama Lama to ano, ale když je jedna jediná, tak je to tak malý obvod, že je přehled - ze školek, z evidence obyvatel atp., takže se to ví trochu dopředu a počítá se s tím. nebo se do třídy místo 19 dětí vezme 25 třeba…tím se to nafouknout dá, ale ne donekonečna.
Myslím, že v oddůvodněných případech lze zajistit školu i v nespádové oblasti (ve vedlejším obvodě), ale povětšinou se to snaží zřizovatelé řešit dřív než k té situaci dojde). Že mají školy určité rezervy.
@Netopirek píše:
Ale i ta se může nafukovat jen do určitě doby. Ze zákona může být ve třídě jen určitý počet dětí a budova má jen určitý počet tříd.
Ne, je povinností zřizovatele to zařídit. Přístavba, přestavba. U nás dokonce zvažovali směnné vyučování. Přijmout jsou povonní, basta. Je na nich, jestli školu nafouknou, vyfouknou, nebo předělaj kravín, městský úřad…
@Lama Lama píše:
Tak když je spadovka jedna, tak prostě nafukovací být musi
Nemusi, muze ona sama zajistit jinou.
@j.a.n.i1 píše:
Nemusi, muze ona sama zajistit jinou.
Jo, to asi jo. Ale ne nepřijmout a odkázat na nulták.
@Lama Lama píše:
Jo, to asi jo. Ale ne nepřijmout a odkázat na nulták.
Tak per huba to zkusit mohou
neverim, ze to napsali ofiko, spis to rekli jen ustne a spolehali na to, ze si dotycna pozada o odklad.
@j.a.n.i1 píše:
Tak per huba to zkusit mohouneverim, ze to napsali ofiko, spis to rekli jen ustne a spolehali na to, ze si dotycna pozada o odklad.
No, nam to taky řekli.
My včera byli na zápisu ve spádové škole a s ředitelkou jsme toto řešili. Řekla, že mají 70 spádových dětí, přijímají 50. Zbytek si městská část rozhází na volná místa do jiných ZŠ. Pokud se tedy neuvolní místo díky stěhování rodiny, popř se žák dostane na nespádovou jinou školu a nejde tam.
@Margery píše:Říci vám to mohli, ale není to podle zákona. Podle § 36 ŠZ musí škola přijmout děti ze spádové oblasti až do maximální kapacity tj. 30 žáků ve třídě. Tím neříkám, že je uvedené řešení není vhodné a řada rodičů by s tím souhlasila. Naopak jsou ale lidé, kteří prosazují svá práva za každou cenu, jen z principu.
My včera byli na zápisu ve spádové škole a s ředitelkou jsme toto řešili. Řekla, že mají 70 spádových dětí, přijímají 50.
@Luboš P V nekterych případech ovšem nemusi byt maximalni kapacita třídy 30 deti.
@j.a.n.i1 píše:
@Luboš P V nekterych případech ovšem nemusi byt maximalni kapacita třídy 30 deti.
Ano, ale to by musela škola předem počítat se žáky s podpůrným opatřením, jiné zmenšení počtu jsem nenašel. Samozřejmě to možné je.
@Luboš P jenže naše škola s PO počítá. Můj syn nastupuje do školy právě s AP ![]()
@Luboš P píše:
Ano, ale to by musela škola předem počítat se žáky s podpůrným opatřením, jiné zmenšení počtu jsem nenašel. Samozřejmě to možné je.
No pak jsou školy malotřídky. Ty taky mají jinou kapacitu
@Luboš P píše:
A pak jsou jeste takove, které jsou na maximu celkove kapacity na celou skolu.
@Margery píše:
@Luboš P jenže naše škola s PO počítá. Můj syn nastupuje do školy právě s AP
jenomže AP neznamená automacicky menší kapacitu třídy. To by musela extra doporučit poradna. Moc se to teď nedělá.
@vokishka to jsem nepsala, to nevim, jen vim, co mi rekla reditelka u zapisu. Ze prijimaji 50 deti, takze 2×25 ![]()