Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, možná už nějaké takové téma tady bylo, nevím.Chtěla bych se zeptat, co všechno děláte s vaším 2.měsíčním miminkem?Máte už zavedené nějaké rituály nebo hry? Mám skoro 2měsíční holčičku a chtěla bych zkusit už nějaký režim, tak si nejsem jistá, zda to není brzy.Nejdříve kojíte, pak si hrajete a pak má miminko spát nebo máte jiný postup? Díky moc za odpovědi a rady
.
Myslím, že ve druhém měsíci, což je vlastně 5.týden a dál … je ještě moc brzy na nějaké zavádění režimu. V tomto stádiu spíš miminko řídí režim nám
Hodně spinká… A kdy si s ním hrát? Když je zrovna vzhůru a vyhovuje mu to. My začali pravidla zavádět až tak kolem 3-4.měsíce. Jako že se večer v 6 krmilo, v 7 koupalo, mojínkovalo a uspávalo v 7:30. Dřív si to malá řídila sama…někdy mi tvrdě usnula už v pět, někdy až v 10 večer. Ale každé miminko to má jinak. Hodně záleží na něm, nejde to dělat podle nějakých tabulek, myslím si.
Zakladatelko budu čekat s tebou na odpovědi, taky mě to zajímá. Já zatím nechávám naši dcerku aby si režim určovala sama, i když se snažím ji v pravidelnou dobu koupat. I když pravidelná doba je spíš tak od 19 - 21h , záleží, kdy se vzbudí. Snažím se jí pravidelný režim nějak udržovat, hraji si s ní tehdy,když vidím že se jí po kojení nechce spát. Spíš ji tím snažím i unavit. Občas je teda pěkně neúnavná ![]()
Já začala s „režimem“ hned od začátku a to tak, že jsem zavedla koupání každej den ve stejnou hodinu, pak jídlo a pak se jde spát ![]()
Darek se sice dost v noci budí, ale aspoň ví, že je večer a že je po koupání a má spát ![]()
Moje mala dela vse podle nalady,usne az ve 22h ,driv ne,ucila sem ji to,ale do ted proste nechce driv a nepomohne nic.
Takze tezko rict,kazdy mimco je jiny.
U nás režim až v půl roce s příkrmy
předtím jsem to neřešila ![]()
ahojky nam je skoro 7 tejdnu a rezim máme takovej ze je urcena pouze hodina koupání a ranního vstávání jinak to nechávám na prckovi
uz jako kdyby vedel ze v pul osme koupeme a kolem osme uz kojim a u toho vetsinou usne a budi se az kolem 4rano na krmeni a pak kolem osme vstavame, bud se vzbudi sam, a nebo ho vzbudim ja prebalim nakrmim a pak jde bud spinkat a nebo s nim lezim na posteli a povidame si nebo si s nim hraju ze mu ukazuju ruzny hracky on se pekne usmiva, no a kdyz nema naladu a place tak chodime po byte, rád se nosí a kouká na věci a nebo hopsam s nim na balone.. je to hodny mimco nekdy i vydrzi lezet treba 2 hodiny v postylce a kouka na hracky a povida si s nema ![]()
ahojky,
mam prcka 2,5mesice.Pres den jeste zadny rezim neni,ale vecerni koupani a ukladani jsme zavedli od zacatku-taky i kvuli prvorozenemu,protoze ten se musi taky okoupat a jit spat v urcitou hodinu,ze..
Takze koupem po sedme,pak se vystridaji s brachou,nez ja nakojim,starsi se okoupe,ulozim mladsiho,prectu starsimu knizku jde se spat..
Dnes jsem zacala s mrnouskem plavat
,takze uz mame aktivitu
a jeste jsem koukala na masaze miminek..
Denni rezim zatim necham na nem a pokusim se kolem toho 4mes…
My jsme zavedli od začátku koupání ve stejnou dobu, pak napapat a spinkat a děláme to doteď. Jinak přes den jsem ho nechávala spinkat jak potřeboval snažila jsem se ho nikdy nebudit (teda jen na koupání jsem budila
) někde jsem četla že čím líp spí děti přes den tím líp spí v noci a u nás to teda funguje doteď
.
Když byl malinký a nespal tak buď ležel v postýlce a já mu povídala, nebo žehlila a on mě pozoroval (to ho bavilo sledovat domácí práce, teď už chce pomáhat
) nebo jsem mu pouštěla písničky ale nejvíc ho bavily prohlídky po bytě ![]()
Režim neřeším, malej si ho udělal tak nějak sám. Není teda úplně pravidelný, ale plus mínus jo… Kdykoli jsem se ho snažila nakojit, nebo uspat v jinou dobu, než chtěl on, tak jsem stejně neuspěla ![]()
Děkuji za odpovědi. Malá je křiklounka, přes den spí jen v kočárku na procházce a večer po koupání a kojení neusne.Zabere až tak kolem 23h, kdy ještě nakojím a vydrží spát celou noc až do 6-7h ráno.
Stejně jako pomeranca. Režim ještě pořád neřeším (myslím tím přesně v kolik jíst a v kolik spát), pouze po šestinedělí jsme najeli na koupání / kojení / spinkání. Koupeme v rozmezí od 18:15-19:45, podle toho, kdy se předtím vzbudí, aby byl dostatečně unavený (tzn. byl před koupáním aspoň hodinu vzhůru), a usíná tak bez problému do půl deváté.
Vzbudí se, nakojím (to bývá tak 2,5 hod. od posledního krmení), hraju si s ním, nebo je na dece, pod hrazdičkou, a až je unavený, jde spát. Pokud vydrží dvě hodiny vzhůru, tak nakojím ještě před spaním a tím se to posune, že po vzbuzení zase nekojím hned, ale až po těch 2,5 hod. Spí většinou okolo 3/4 hodiny.
Režim jsem zavedla od konce 5t, ale spočíval jenom v tom, že v pevný čas bylo koupání, pak krmení a uložení. Byla ještě malá, takže celý zbytek dne byl už nepravidelný, ale tak jako tak jsem v půl osmé začla koupat. Vyplatilo se nám to, ještě nikdy se nestalo,´že bych uložila a byl kravál, ale třeba nám to jednou spočítá
pokud máš pocit, že by se mimi na pravidelnost chytlo, za zkoušku nic nedáš, samozřejmě ale nelámej přes koleno.
U nas si mala rezim behem tretiho mesice zavedla sama a me moc vyhovuje
. Pred tim nebylo nic pravidelne a ridila jsem se podle ni. pak nejak zacala vic spat v noci a ted uz nejakou dobu krasne vecer usina mezi 8-9 uplne sama, jen pripadne pridrzim chvili dudlicek, spi tak do 5, nakrmime a pokrecujem ve spani tak do 8-9, takze 12 hodin spanku nadhera. Pak jime skoro pravidelne po trech hodinach, pojidle je chvili vzhuru pak zas na hodku usina. Kdyz je vzhuru je v lehatku s hrazdickou kde si ¨hraje¨ s hrackama, popr na ni neco zvatlam to ma nejradsi.
Mám 2,5 měsíční holčičku a režim dodržuji hlavně ten večerní, protože mi hrozně málo spí. Takže pokud to shrnu, nejobvyklejší den vypadá:
mezi 5-7 ranní kojení a hraje si s hrazdičkou nad postýlkou a snažím se jí z postýlky nevyndat a moc si jí, pokud neřve, nevšímat, aby se ještě uspala
dopoledne - většinou mi spí tak 20-30 min maximálně, takže zbytek se snažím si s ní hrát, nebo jí dám na deku a dostane hrazdičku s jinými hračkami
mezi 12-15:30 - aby aspoň trochu spala, chodím tak na 2-3hodinky ven s kočárkem a většinou tak hoďku prospí a zbytek kouká, tak si s ní povídám a drncáme
mezi 15:30 - 17:30-18:30 hra, případně jí nechám ať se nějak zabaví sama, ale většinou si s ní povídám a připravujeme spolu koupání
mezi 17:30-19 každodenní koupání a usínání (koupu každý den, no koupu - namočím a ven
)) Dělám to pro to, že bohužel malá není spavé mimi, tak aby věděla, že po koupání se má jít spinkat a zatím se nám to daří
19-cca 20:30 usínání a spánek - hrajeme jí písničky a pouštíme kolotoč nad postýlkou.
Jinak se mi osvědčilo dodržovat aspoň ten večerní rituál a myslím si, že to od malička vnímá. Po koupání se připravuje na večerní spaní. Fakt máme nespavé mimi.