Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky mamky, co děláte s dětmi celé dny? Mám 7měsíční mimčo. Hrajeme si, chodíme na procházku (teď tedy moc ne, celé dny je u nás slejvák)… občas nějaký ten nákup… ale mám pocit, že malého už ani doma nebaví hračky. Nejradši otvírá skříně a zavírá dveře. 😅 😅
Televizi já sama nemám ráda, takže u nás běží maximálně jednou týdně na hodinu… ale popravdě ho taky nezajímá – koukne 5–10 minut a toť vše.
Asi je to všude stejné, že?
Zlaté jaro/léto.
To jsme se poflakovali venku na dece, kolem nás běhali psi a bylo o zábavu postaráno…
Přečtěte si článek: Co hrát za hry? Zabavte děti doma i venku
Hezký den,
můžete se mrknout i do dalších diskuzích, kde maminky rozebíraly podobné téma.
https://www.emimino.cz/…t-7m-113956/
https://www.emimino.cz/…i-7m-126856/
Krásný den
Eliška
@Maminka Miška píše: Více
2-3× denně venku procházka, kdy spal syn v kocarku. Jinak si doma dělal svoje, nebo jsme si hráli, jinak si objevoval svět kolem sebe a já dělala doma, co bylo potřeba ![]()
Je zima, takže nastává období, které se s dětmi musí přežít. My jsme na vesnici, takže venku žádná zábava ve stylu herničky apod.
Ráno vypravím starší dítě do školky, tatínek odveze. Jsem doma s mimčem, hraju si s ním, blbneme, uklízíme, vaříme, vyperu, uspávám. Dopoledne jsme doma. Odpoledne přijde starší ze školky, tak se snažím věnovat jemu nebo oboum dohromady. Odpoledne jdu s oběma na procházku a nebo pokud se nám do té zimy nechce tak si hrajeme doma. Potom už přijde tatínek, je tma jak v pytli, takže už jen večeře, koupání. Kluci chodí spát docela brzy. O víkendu dáme občas nákupní centrum, herničku, nějaký výlet. Teď budeme jezdit po vánočních trzích, tak na to se těším.
V létě je to úplně o něčem jiném, trávíme dny venku na zahradě, po výletech, na procházkách.
@Anonymní píše: Více
Moc jsem se o nákupním centru nechtěla zmiňovat, naposled mě za to v diskuzi malem nějaká mamča ukamenovala.. ale jinak to mame dost podobne☺️ ☺️
Starší v tomhle věku pokud nespala nebo jsme nebyli na procházce (chodila jsem většinou 1× denně na kratší - nákup a 1× na dlouhou to bylo většinou po obědě kdy napřed koukala a pak kolem 15h usnula..kamaradka měla o něco mladší dítko takže ty spalo naopak hned pomobede a když se jeji dítko vzbudilo tak jsme se většinou rozloucily…ale to byl březen/duben/kveten takže už se dalo trávit dost času venku…
Když bylo hnusně a ven se neslo tak byly děti většinou na zemi na dece okolí hračky, puštěné nějaké dětské písničky a já jsem si s nimi buď nějak hrála nebo jsem si dělala co jsem potřebovala…v tomhle věku starší teprve plazila takže to bylo vpohode…ve stejném věku mladší už stoupal u nábytku a snažil se na něj šplhat a hodně padal nebo ho starsi stékala což byl horor a nic jsem nestíhala a nezvládala protože jsem ho pořád musela chytat nebo bránit před ségrou které v té době byly necelé 2 takže ještě moc nechápala že do maličkého bráchy fakt nemůže moc šťouchat… ![]()
@Maminka Miška to by mě ani nenapadlo.
![]()
Děti jsem do nákupáku nebrala tak první asi tři měsíce, potom už normálně. V 7 měsících jsme syna brali všude sebou. Teď máme tříleťáka a pětiměsíční a už jsme několikrát v nakupáku byli.
Já už mám dítko větší, ale když byl 7 měsíční sidlo, tak začal chodit na plavání kojenců, pak většinou doma, ale na procházky, vánoční trhy, do lesa jsem pořád chodila, mateřské centrum, sem tam hernicka, v necelým roce krátkodobý pobyt na horách. Pak měl rád hopsání na balonu, když jsem ho měla před sebou, poslouchání písniček, hraní v ohrádce, kde se naučil hezky stát a chodit kolem, taky cvičení na dece.
V 7mesicich miminko televizi nepotřebuje a ani jsem cíleně nenechávala koukat, spíš jsem třeba pustila jen dětské písničky bez obrazu…jezdili jsme plavat, na cvičení miminek, do herniček, na návštěvy a hlavně po odpoledních logistikovali starší dceru na kroužky.. doma máme velký dům baby friendly, takže bazének s kuličkami, můžeme postavit stan, tunel na lezení a od chození různé opičí dráhy…jinak se snažíme jezdit hodně na výlety, třeba do zoo, na hory, do bazénu…
Bejbísek, 7 měsíců:
@Maminka Miška já chodila 1× týdne do Sokola na miminkovske cvičení, 1× týdne kojenecké plavání a sem tam hernicka..pak ty procházky víckrát denně, ale spis na spinkání
chodíme se v zimě dívat na výzdoby domů, zahrad, zámku. Budou vánoční trhy. Mikulášské akce, koncerty. Hlavně teda těch světýlek všude spousta. Taky můžete zkusit nějakou hernu, bazén, akvárium, kavárnu s hracim koutkem. Pouštěli jsme bublinky z balkónu.
U nás se nejvíce osvědčilo třeba jednou týdně návštěva podobně starých dětiček. S maminkou jsme se střídali a jednou u nás jednou u nich dali třeba oběd a na spaní v kočárku jsme se šly spolu ještě projít a pak domů. Hned je ten den veselejší
. Ona ta samota potom trochu leze na mozek ![]()
Já si vyřizovala nákupy, do vajíčka a do IKEA, projít se do Olympie - koukal na všechna světla s otevřenou pusou a byl skvěle zabaven. Občas mi dal i 10 minut na oběd ![]()
Dokud byl tak malý, tak ho lidi měli moc rádi na navsteve
byla sranda ho pozorovat. Nové prostředí - byl happy. Já jsem teda v jeho půl roce měla operaci no, takže tady byl všeobecný hukot. Manžel s ním fakt hodně chodil venku, spal v kočáru.
Teď má rok a 5 měsíců, včera jsem se dívala, že za domem je hernicka se vstupem za 100 a základním zázemím (asi mám lépe vybaveny pokoj, trochu mi ujela ruka no), ale potká děti. Mají tam i kroužky dopoledne pro úplné mrnatka. Cvičení s rodiči.
Jo a plavání pro mrnata, na to, že jsou v bazenu asi 30 minut je to zábava na celý den. My jsme to vždycky zmozene dospavali
![]()
Ráno vstanu, když mám štěstí, tak se nasnídám, pak připravím snídani malé(když vstaneme později, tak v opačném pořadí), a pak ji hlídám, když se snaží zasebevraždit. Že by mi sama lezla nebo něco dělala s mojí občasnou pozorností, to je naprosté scifi.
Takže nevařím, neuklízím, neperu, protože pokud bych to dělala, ona by byla neustále v postýlce nebo ohrádce, což nechci.
Když usne, mám 30 minut na to, abych připravila oběd pro ni, někdy stihnu předpřipravit i něco pro sebe a napít se.
Po probuzení si zase hrajeme(spíš ji opět hlídám, aby se nezabila), pak jde do ohrádky a já jí dodělám jídlo, pak jí a zase se snaží zabít se, takhle to jde až do svačiny, po které už je jen a pouze do večera protivná, takže cca od 3-4 až do 6 jsme venku v kočáře, pak koupání, jídlo a uspávání.
Takhle to je, když jsme doma, když jdeme ven, tak je prostě v kočáře víc.
V mateřském centru jsem byla dvakrát, poprvé tam chytla covid a podruhé nějaké jiné ještě horší svinstvo, už mě tam nikdo neuvidí.
Občas když mě odpoledně rozbolí hlava, přijdu na to, že jsem celý den nic nepila.